Under vintern släpptes de första datorerna med Intels nya högpresterande processorer för bärbara datorer, vi har testat ett par av dem. AMD gav svar på tal med sin egen Ryzen 6000-serie, som presenterades i januari och nu har nått ut till laptop-datorer i butikshyllorna, och även till oss på PC för Alla. Nu kan vi snart säga säkert vem som har den vassaste laptop-processorn. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

I prisklassen under de absolut tyngsta prestandamonstren, erbjuder Asus här en väl balanserad dator som med nya AMD-processorn övertygar både i prestanda samt överraskar med möjlighet till tyst drift. En skärm som är lika bra för spel, kontorsarbete och skapande, är också ett stort plus.

Positivt

  • Höga prestanda för både arbete och spel
  • Utmärkt tangentbord och mus
  • Snygg, mångsidig skärm
  • Oväntat tyst drift

Negativt

  • Stor och kantig design
  • Ingen webbkamera eller biometrik
PC för Alla rekommenderar

Den första Ryzen 6000-dator vi fått in har inte den allra tyngsta Ryzen 9-processorn utan en Ryzen 7. Det är 15 tums gaminglaptopen ROG Strix G15 från Asus, en klassiskt biffig laptop främst tänkt för spel, där slimmade mått och diskret design inte står på menyn. Den finns sedan tidigare i butiker med Ryzen 4000 och 5000-processor. Ska du köpa en ny? Var då noga med att det är rätt modell du lägger i shoppingkorgen.

Med ett Geforce RTX 3070 ti-grafikkort, som kräver mycket kylning, mer fokus på bra utrymme för portar och bekvämt tangentbord än maximal mobilitet har datorn en vikt på 2,3 kilo. Den är nästan 2,3 centimeter tjock. Det sticker dessutom ut en del dator bakom skärmgångjärnet, vilket gör den extra lång. Det är smart då det gör att en del av datorns överskottsvärme kan ledas dit, istället för att samlas under tangentbordet. Dessutom ger det tillfälle till roliga och annorlunda designdetaljer.

Utöver processor och grafikkort får du 16 gigabyte ramminne, en terabyte ssd och en 1440p-skärm med bildfrekvens upp till 165 Hz. Med de specifikationerna är datorns pris på 25 990 kronor helt klart rimligt och motsvarar en liknande laptop med Intel Core i7-processor. Det finns också klart dyrare konkurrenter.

Blandar plast med lyx

Det mesta i chassit är i grov men trevligt reptålig plast, förutom skärmlocket som är i aluminium. Allt är stadigt byggt, även om exklusiv lyxkänsla saknas. Det får vi mer av när vi öppnar skärmlocket och tar oss en titt på tangentbord och musplatta. Bägge är utmärkt välbyggda och känns som om de hör hemma i en premium-maskin, med perfekt svikt i knapparna och bekväma ytor.

ROG Strix G15
Riktig premiumkänsla i mus och tangentbord, i en annars plastig konstruktion.

Utan sifferknappsats har tangentbordet gott om utrymme. Vi får både mediekontrollknappar i en extra rad till höger, och en mini-rad med funktionsknappar upptill, med snabbåtkomst till antingen makron, som du kan programmera ihop själv i Asus medföljande program, eller snabbåtkomst till fläktkontroll och ljudvolym.

Det här är alltså första datorn vi får in för test med AMD:s nya generation laptop-processorer i. Så låt oss prata lite om Ryzen 6000. Processorerna i serien har också kodnamnet Rembrandt och är byggda på Zen3+-arkitektur. Det är inte någon stor omarbetning av tidigare Zen 3, utan plus-tecknet indikerar trimning och effektivisering av redan befintlig teknik.

Bekant men effektivare

På en punkt är den dock ny. Med Zen3+ går AMD ned till sex nanometers halvledarstorlek från tidigare sju, vilket ytterligare ska minska kretsstorlek, energiåtgång per operation samt värmeutveckling. Det kan jämföras med Intels tio nanometer i nya Alder Lake-processorerna. På den punkten ligger AMD mycket närmre Apples M1, som har fem nanometer, som just hyllas för sin energieffektivitet.

Det är givetvis inte det enda som avgör hur svalt och strömsnålt processorn går att köra, men det bidrar. Processorerna ska också ha fått en drös med andra strömhanterande åtgärder, och en handfull nyheter som stöd för wifi 6E, pci express 4.0 och ddr5. Vår dator har dock inte det senare utan ddr4-minnen, vilket kan påverka prestanda något. Men valet av ddr4-minne är inte orimligt, bärbara Alder Lake-datorer i samma prisklass har även de fortfarande ddr4.

ROG Strix G15
Det är inte mycket färg i datorn förutom rgb-belysningen, men baksidan har helt klart en personlig design.

I våra mätningar hänger Ryzen 7 6800H, som processorn heter, med bra. Den har åtta kärnor, alla med hypertrådning och klockfrekvens mellan 3,2 och 4,7 GHz. Med Cinebench får vi resultat som placerar den efter Alder Lake Intel Core i9, men strax före Apple M1 Max, men även före förra generationens Ryzen 9. I Geekbench 5, som simulerar mer varierade uppgifter för processorn, hamnar den på tredje plats efter Intels och Apples processorer, men det är inga enorma skillnader.

Vi har inte testat den nya versionen av Intel Core i7 ännu, vilket är dess egentliga direkta konkurrent och en mer rättvis jämförelse. Men vi har en sådan laptop på väg in, snart kan vi alltså ställa dem mot varandra. I vilket fall som helst är det klart respektabla prestanda, som hänger med utvecklingskurvan och gör ett Ryzen-köp 2022 till ett bra alternativ.

Uppgraderad grafik med smart styrning

En sak till ska ha förbättrats i 6000-serien: grafiken, med rdna2-teknik inbyggd redan i processorn. Ett test av det visar på lovande resultat. Den matchar eller kan eventuellt slå Intels inbyggda Iris Xe-grafik.

Det, tillsammans med strömsnålare teknik, gör framför allt att vi förväntar oss mycket av kommande Ryzen 6000-processorer i U-klass för ultratunna laptops. Men du kan få glädje av bägge även i en maffigare laptop som denna.

För även här är processorn realtivt energisnål och imponerande sval i drift. Den klarar sig överraskande länge i våra prestandatester utan att den behöver dra igång en enda fläkt, och när vi kör datorn i ett ”Silent”-läge som prioriterar fläktlös kylning (som kan slås på i nödfall) får vi fortfarande mycket respektabla prestanda i all tysthet efter ett halvlångt stresstest. Cpu-prestanda sjunker som mest med runt 20 procent utan aktiv kylning.

Vi har inte testat en laptop med dess direkta konkurrent Intel Core i7-12700H ännu. De Core i9-laptops vi däremot testat går betydligt varmare och dras med kort batteritid vid intensivt arbete och hårt flåsande fläktar. Datorn tömmer fortfarande batteriet relativt snabbt, ett par timmar som bäst vid hög belastning, men med alla faktorer som påverkar vet vi inte om det har mest med processorn eller skärmen att göra.

ROG Strix G15
Så här agressivt blixtrar det till med jämna mellanrum när vi laddar batteriet. Är det gaming-laptop så är det. Fartränder hör helt enkelt till.

Mindre kylningsbehov

Men när det gäller behagligt tyst drift är datorn mycket närmare upplevelsen i en Apple Macbook Pro med M1 Max-processor, än de Intel-laptops vi testat. Fläktarna kunde ha varit mer dämpade när de väl drar igång. Det viner till, men högljutt är det inte. Det går även att få datorn att aktivera mer kylning, men vad som behöver det är alltså inte processorn, utan det separata grafikkortet.

Nvidia Geforce RTX 3070 ti levererar precis rätta prestandan för spel på datorns högupplösta och snabba skärm. Bra nog för stabila 60 fps i många spel och ännu mer i andra. Enstaka tunga titlar mår bäst av att gå ned till 1080p i skärmupplösning, men för det mesta behövs det inte. När det pressas till max behöver det mycket kylning. Om du spelar tunga spel på datorn, och det är ju huvudsyftet med en gaming-laptop, får du räkna med att göra det med ett visst oväsen.

För vanligt arbete som inte kräver mycket grafikprestanda, är processorns inbyggda Radeon-grafik ett smart val. Som standard är en funktion kallad MSHybrid aktiverad. Den låter datorn automatiskt välja och växla mellan processorns grafik och den snabbare separata grafiken. Du får RTX-grafikens kraft för spel och program som kan utnyttja den, men strömsnål grafik när det inte behövs.

Dynamisk grafikväxling

Det har dock en nackdel, tekniken låter bilddata passera processorn på väg till skärmen. Det är det vanliga sättet det fungerar i en laptop, men det innebär att några procent prestanda försvinner. Asus har därför en switchfunktion i datorn som gör att du kan skicka signalen direkt från RTX-grafikkortet i skärmen. Det trimmar prestanda med några procent, men framförallt svarstider som minimerar risk för lagg.

Det kan vara bra för krävande esportare, men för de flesta är hybridläget utan tvekan bra nog. Här går det att välja mellan tre lägen. Ett som väljer bort RTX-grafiken helt, om du vill spara batteri och köra datorn tystare, ett som bara väljer RTX-grafik i utvalda program och spel om strömkabeln är i, och ett som väljer RTX för samma program, men även under batteridrift. Det enda vi saknar här är möjlighet att enkelt kunna välja manuellt program och spel som ska köras på ena eller andra kortet.

Allt detta ställs in i programmet Asus Armoury Crate, där du också kan växla mellan fläktkylningslägen, hålla koll på temperatur, göra makron för tangentbordet, göra vissa skärminställningar och mycket mer. Här hittar vi också rgb-ljuskontroller, vilket kan vara bra att få koll på, för det är full rgb-kontroll på knappnivå i tangentbordet, och ljusstarka dekorationsdioder runt datorns framsida. Även ROG-loggan i locket glöder, men det ser vi inte kunna ut att kontrollera.

ROG Strix G15

Skärm för många ändamål

Vi har redan nämnt utmärkt ergonomi i musplatta och tangentbord. Det är något som gör att datorn blir mer än bara en gaming-laptop. Det andra är skärmen. Den har precis alla egenskaper du behöver för spel, hög bildfrekvens, snabba svarstider, ned till tre millisekunder, samt stöd för Vesa Adaptive Sync.

Men den är bra på mycket mer än så. Dess 1 440p-upplösning, superba färgintensitet i dci-p3-klass och färgkontroll, om du väljer rätt skärmprofil i Armoury Crate, gör den till en bra dator för dig som vill kombinera spelande med foto- och filmskapande. Dessutom får du dolby Vision-stöd för hdr-upplevelse med rätt bildkällor.

Hur bra det ser ut på en skärm med ljusstyrka på upp till 300 cd/m2 går dock att diskutera. Det är utan problem bra nog för allt inomhusbruk, men det gör hdr-intensiteten rätt mesig. Livfulla färger och skarp kontrast för en ips-skärm gör dock att en strömmad film ändå blir riktigt njutbar. Du får också Dolby till ljudet, med fullt Dolby Atmos-stöd. Och det låter mycket bra. Kraftfullt, välbalanserat och detaljerat för både film, musik och spel.

En handfull begränsningar

Med Ryzen-processor får du ingen Thunderbolt-anslutning i datorn, men det är inget vi saknar. Här sitter dubbla 10-gigabit snabba usb c-portar, en med displayport och hög uteffekt för att till exempel kunna snabbladda en mobil eller driva en extern skärm. Du får också dubbla usb 3 typ a och hdmi-utgång. Det är inga större överraskningar, och kanske hade det varit positivt med en extra usb-port eller kanske en sd-kortläsare, men det är fortfarande godkänt.

Funktionsmässigt är det två saker som lyser med sin frånvaro. Datorn har ingen som helst webbkamera, något som Asus verkar tycka är normalt i speldatorer, vi har sett det i flera andra modeller från tillverkaren. Det innebär dock att om du vill videochatta eller strömma dig själv spelande så behöver du en separat kamera.

En lösning på det, som Asus inkluderat, är möjlighet att dela en hopparad telefons kamera och använda den som webbkamera till datorn. I teorin smart, då kameran i mobilen är överlägsen webbkameran i de flesta datorer, men vi lyckas inte få till en uppkoppling som är stabil nog för bra bild. Brist på inbyggd webbkamera innebär också att du inte kan logga in med ansiktet. Någon fingeravtrycksläsare har inte Strix G15 heller.

Men det är små klagomål på en annars bra dator. Asus har här fått ihop ett sympatiskt paket som är mer mångsidigt än dess gamer-design antyder. Vill du ha en bra laptop för produktivitet på hemmakontoret, från surf och mejl till videoredigering, är den både kraftfull, ergonomisk och relativt tyst i drift. Vill du sedan ägna några timmar åt att mörda monster (och bli mördad av dem) i Elden Ring kan du enkelt lägga i grafik-växeln och göra det med. 

Specifikationer

Produktnamn: ROG Strix G15 G513RW-HQ173W
Testad: April 2022
Tillverkare: Asus
Processor: AMD Ryzen 7 6800H, 3,2-4,7 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 3070 ti, 8 GB
Minne:16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 2560 x 1440 bildpunkter, 165 Hz
Webbkamera: Nej
Anslutningar: Usb 3 gen 2 typ c med displayport, usb 3 gen 2 typ c, 2st usb 3 gen 1 typ a, lan, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6E, bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 11 Home
Ljudnivå: 0-39 dBa
Batteritid: 1 tim 20 min (hög belastning), ca 12 tim (låg belastning)
Storlek: 35,4 x 25,9 x 2,26 cm
Vikt: 2,3 kg
Rek. pris: 25 990 kr
Aktuellt pris: Från 24 990 kr hos Prisjakt

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 13 726 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 466 poäng
Geekbench 5, cpu: 9 370 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 498 poäng
Geekbench 5, gpu: 85 192 poäng (21 380 poäng enbart Ryzen)
3dmark Fire Strike (Directx 11): 23 651 poäng
3dmark Time Spy (Directx 12): 10 031 poäng
3dmark Port Royal (Strålspårning): 6 370 poäng
Disk, läsning: upp till 3 601,12 MB/s
Disk, skrivning: upp till 3 472,89 MB/s

Betyg: 4 av 5