Denna vår har både Intel och AMD börjat leverera nya mobila processorer, till en början kraftfulla modeller för prestanda-laptops och datortillverkarna har börjat med att sätta in dem i speldatorer. Hittills har vi tittat på ett par datorer med Intels värsting Core i9, och nyligen den första med ny AMD Ryzen 7-processor. Nu kikar vi på en dator med Intels Core i7-12700H, Lenovos nya Legion 5i Pro.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Det är snyggt och välbyggt, med skärm och ljud som får väl godkänt och processorprestanda som övertygar. Men ett RTX 3060 för en 1440p-skärm är i underkant. Den, påträngande kylning, undermålig batteritid och ljud som borde vara klart bättre gör att det bara blir godkänt.

Positivt

  • Elegant stil och hög byggkvalitet
  • Övertygande cpu-prestanda
  • Gott om anslutningar

Negativt

  • Måttlig grafik för skärmen
  • Kort batteritid
  • Ofta högljudd kylning
  • Halvdan mikrofon

Processorn är Intels direkta konkurrent till AMD Ryzen 7 6800H som sitter i den Asus ROG Strix-laptop vi testade nyligen, så det ger oss ett bra tillfälle att jämföra dem. Snart ska vi även testa en Ryzen 9-baserad dator, då har vi en mer komplett bild av vad de nya processorerna går för.

Givetvis testar vi alla andra kvalitéer i just denna dator, processorn är ju inte allt som är viktigt. Med 16 gigabyte ddr5-minnen, en snabb 512 gigabytes ssd, RTX 3060-grafik och en 1 440p-skärm med hög bildfrekvens är dess prislapp strax över 20 000 kronor, vilket är ungefär vad vi förväntar oss.

Legion 5i Pro är en stadigt byggd prestandalaptop med 16-tumsskärm, tunna skärmkanter och ett chassi som kombinerar plast med aluminium på ett sätt som ibland gör oss osäkra på vilket som är vilket. Det är högt betyg för bygget och kvalitetskänslan. Gaming är i fokus, men datorn har bra egenskaper för mer än det.

Legion 5i Pro 16 stängd
Legion 5i Pro 16 är allt annat än tunn och nätt. Men i gengäld väldigt stadig. 

Kvalitet i konstruktion och mekanik

Förutom att den är relativt tjock och tung, har stora kylningshål både på sidorna och baksidan, finns inget uppenbart som säger att det är en typisk gaming-laptop. Datorn har ett bekvämt tangentbord med bra svikt i knapparna och en enkel, men bekväm musplatta med god precision. Tangentbordet har sifferknappsats på sidan vilket gör att det blir en del kompromisser med utrymmet, men ingenting som inte är hanterbart.

Slår vi på datorn blir det helt plötsligt mer gamingvibbar, eftersom just vårt testexemplar är utrustat med rgb-belysning i tangentbordet. Det ingår inte i standardmodellen, men är ett tillägg du kan göra vid beställning för bara 230 kronor. Denna modell säljs i skrivande stund bara i Lenovos webbshop. Leveranser därifrån kan ta mellan ett par veckor till en månad.

Det finns en fördel med det. Du kan förutom alternativa tangentbord även lätt välja uppgraderingar som snäppet mer ramminne, kraftfullare grafikkort, större ssd samt både kraftfullare och enklare processor. Du kan också väljda sådant som Officelicens på köpet eller Windows 11 Pro istället för Home. Här bör du vara noga med att gå in och kolla alla alternativ. Du kan välja wifi-modul, och den är som standard inställd på en wifi 5-enhet, men du kan få wifi 6 eller till och med wifi 6E utan extra kostnad. Det finns också ett extra färgval på datorn, som du kan välja konstandsfritt.

Datorn har en generös uppsättning usb-portar, med både Thunderbolt 4, och två ytterligare snabba usb c-portar, samt tre usb typ a. Givetvis finns hdmi-port och en fast nätverksanslutning, som det bör på en stor och tjock laptop. Det enda vi saknar är en läsare för sd-kort.

Legion 5i Pro 16 portar
Legion 5i Pro 16 har föredömligt tydlig uppmärkning av externa portar. I alla fall de på baksidan.

Bra kamera, sämre mikrofon

På sidan sitter också en liten switch som stänger av webbkameran. När den är på kan den leverera väl godkänd bild, med bra färg- och ljushantering och relativt släp- och brusfri bild. Detaljer kan bli utsmetade med vad som verkar vara hård kompression, men överlag är bildkvaliteten mer än väl godkänd. Detsamma kan tyvärr inte sägas om ljudet från mikrofonerna. Det är ett konstant bakgrundsbrus och elektroniskt surr i bakgrunden.

På undersidan, nära framkanten, sitter stereohögtalare som till en början ger ett otrevligt och skränigt ljud när vi försöker spela musik. Det visar sig att Nahimic, det spel-fokuserande ljudförbättringsprogrammet i Legion-datorerna, har en separat inställning för att förstärka röster, även när det för övrigt är inställt på en ljudprofil för musik.

När vi stänger av den blir det omedelbart mer behagligt. Ljuset är detaljerat och välbalanserat, men saknar en del bas. Att manuellt justera basen i Nahimics equalizer hjälper inte mycket. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med tryck i högtalarelementen för detta.

Legion 5i Pro 16 tangentbord
Färgglad bakbelysning är en billig uppgradering, men bara dekorativ. Faller den inte i smaken får du vitt ljus istället.

Skärm för spel och media

Bildskärmen håller bra nivå, med färger i srgb-klass, upp till 500 cd/m2 i ljusstyrka och stöd för Vesa HDR400. Det är inte i samma höga nivå som skärmen i Asus ROG Strix G15 vi nyligen testade, som har kvalitéer för både spelande och medieskapande. Det här kan duga om du inte har krav på färgomfånget, ty färgkorrektheten är utmärkt. Med upp till 165 Hz kan du få mycket fint flyt i spel. I alla fall de som datorn klarar av att leverera detta i.

Ett RTX 3060-kort på en 1440p-skärm innebär en viss utmaning med de flesta moderna speltitlar. Vi får bekvämt 60 fps för det mesta, om inte strålspårning ställer höga krav. Då kan dlss-tekniken få jobba hårt för att hänga med. Processorn är i alla fall ingen flaskhals. Core i7-12700H har samma konfiguration av sex prestandakärnor och åtta mer strömsnåla som Core i9-modellen vi tidigare testat. Största skillnaden är lägre maximal klockfrekvens, vilket också gör avtryck i prestandan.

Men fort går det ändå, både för enkärniga och flerkärniga operationer. I vissa moment, som flertrådad rendering i Cinebench R23 med den inbyggda grafikkretsen, får den se sig knappt slagen av nya Ryzen 7, men ligger istället steget före i till exempel Geekbench. Vad som däremot är uppenbart är att Intels processor, med sin 10-nanometersteknik, inte har samma koll på värme och energi som AMD har just nu.

Mycket aktiv kylning

Den kan pressa ut mycket prestanda, men det kostar. Du får ett mer högljutt system, som har snabbare behov av aktiv kylning. Medan vi kunde surfa, strömma media och arbeta i en del processorkrävande program med vår Ryzen-dator, utan aktiva fläktar, krävs det inte mycket för att det ska börja susa om Legion 5i Pro. Ofta viner det rejält när varvtalet går upp.

Legion 5i Pro 16 profil
Stora kylningshål även på sidan. Det kan behövas. Särskilt om du uppgraderat till tyngre grafik.

Du kan snabbväxla mellan ett tyst läge, som är tyst bara ibland, ett auto-läge som ger konstant vagt fläktsus eller ett påträngande prestandaläge. Själva prestandan är dock inte högre i det sistnämnda, utan vi får samma resultat som i de andra två lägena. Största skillnaden är att det tysta läget (men inte så tysta) tappar runt 20 procent i prestanda vid långtids-belastning.

Vi får inte heller samma möjlighet till snålkörning av systemet som hos Asus Ryzen 7-dator. Dämpar vi skärmen och kör lågintensivt arbete som mejlande och textredigering får vi fortfarande inte ut mer än några timmars driftstid, långt under vad vi hoppats på, med tanke på Intels nya uppdelning med Efficient-kärnor.

Vi kan inte säga med säkerhet att det har med processorerna att göra. Olika skärmar, bios, mjukvara och mycket mer kan vara orsaken till det. När vi testat några fler datorer med samma processorer kan vi uttala oss mer säkert, om vi ser en tydlig trend.

Ska du skaffa den här datorn skulle vi nog rekommendera att du uppgraderar grafikkortet till ett RTX 3070, som är det andra alternativet. Det gör troligen inte kylnings- och batterisituationen bättre, och priset sticker iväg med drygt 3 000 kronor. Men då hänger den med bättre med skärmens upplösning i de senaste spelen.

Specifikationer

Produktnamn: Legion 5i Pro 16IAH7H
Testad: April 2022
Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i7-12700H, 6st Performance upp till 4,7 GHz + 8st Efficient 2,3 GHz
Grafik: Geforce RTX 3060, 6 GB
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 16 tum matt ips, 2560 x 1440 bildpunkter, 165 Hz
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 4, 2st usb gen 2 typ c med displayport, usb 3 gen 1 typ c, 3st usb 3 gen 1 typ a, lan, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6E, bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 11 Home
Ljudnivå: 0-42 dBa
Batteritid: 1 tim 10 min (hög belastning), 4h 10 tim (låg belastning)
Storlek: 36 x 26,5 x 2,66 cm
Vikt: 2,49 kg
Rek. pris: 20 089 kr (för angiven konfiguration)
Aktuellt pris: Kostar 22 139 kr hos Lenovo

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 12 541 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 807 poäng
Geekbench 5, cpu: 12 950 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 736 poäng
Geekbench 5, gpu: 99 631 poäng (18 135 poäng enbart Intel)
3dmark Fire Strike (Directx 11): 20 869 poäng
3dmark Time Spy (Directx 12): 9 542 poäng
3dmark Port Royal (Strålspårning): 5 295 poäng
Disk, läsning: upp till 1 102,1 MB/s
Disk, skrivning: upp till 778,31 MB/s

Betyg: 3 av 5