Ett läckt dokument som Vice fått tag i tyder på att Facebook har dålig koll på vad sociala medierjätten gör med sina användares data och var den tar vägen.

I det interna dokumentet, som ska skrivits av integritetsingenjörer vid Facebooks Ad and Business Product-arbetslag under 2021, står det att Facebook till stor del kommer behöva ändra på hur de hanterar användardata till följd av nya regleringar runt om i världen.

Problemet med detta, enligt dokumentet, är att Facebook tydligen har ganska liten aning om var all användardata tar vägen eller vad de används till. En liknelse görs med att hälla ut en flaska bläck, som innehåller alla regioners användardata, i en sjö varpå innehållet sprider sig överallt.

"Hur stoppar du tillbaka bläcket i flaskan? Hur organiserar du det igen, så att det bara rinner dit det ska i sjön?"

"Vi har nu inte tillräcklig kontroll och förklaringsförmåga över hur våra system använder data, och därmed kan vi inte säkert göra kontrollerade regeländringar och externa engagemang som att "Vi kommer inte använda data X för syfte Y." Samtidigt är det precis vad regulatorerna förväntar sig att vi ska göra, vilket ökar risken för misstag och förvrängning." 

En talesperson för Facebook har sagt till Vice att dokumentet inte visar på att företaget inte skulle följa vissa dataskyddsregler.

"Med tanke på att dokumentet inte beskriver våra omfattande processer och kontroller för att följa dataskyddsregler så är det felaktigt att dra slutsatsen att det demonsterar att vi inte gör det."

Läs också: Apoteket skickade känslig kunddata till Facebook