Fler router-tester
- Bästa billiga wifi 6-router (under 1500 kronor)
- Jämförande test av bästa wifi 6-routrarna
- Bästa mesh-router
Routrar med nya standarden wifi 6e blev godkända att säljas i Sverige redan förra hösten, men det har dröjt fram till nu innan leveranser av dem har kommit igång. Mottagare har funnits i fler premium-mobiler och även i enstaka bärbara under hela 2021, men det är först nu som du kan köpa routrarna som gör att de kan utnyttja det.
Testade routrar
Två tillverkare, Asus och Netgear, har routrar ute i butik, och en tredje leverantör, TP-Link, är på väg, med första leveranserna under tidig sommar. Det är samma tre tillverkare som alltid är först ute med ny teknik. När vi såg wifi 6 ta över var det samma tre som kom först med produkter, likaså när wifi 6 blev standard i mesh-routrar. Fler tillverkare är på gång, men vi ville inte vänta in dem. Därför gör vi ett test med de tre första routrarna i Sverige.
Högre frekvens = snabbare
Så vad är då wifi 6e? Det är faktiskt ovanligt lätt att förklara. Det mesta med wifi är rätt så krånglig teknik dold bakom frekvensmoduleringstekniker och intelligenta algoritmer för effektivisering. Men här är det mer rakt på sak:Wifi går över radiovågor. Ju högre frekvens på radiovågorna desto snabbare kan det gå. Med wifi 6e lägger man till ett nytt frekvensband, 6 GHz istället för tidigare snabbaste 5 GHz. Med andra ord, med wifi 6e kan det gå snabbare. Eller snarare, det är lättare att komma upp i de teoretiska maxhastigheterna för wifi-tekniken.
Läs också: Mesh eller fristående router? Så väljer du rätt
6 GHz är också ett frekvensband som inte har lika mycket annan trafik på sig som 5 GHz, och därför finns det större möjligheter att hålla höga hastigheter, då risken för störningar är mindre. Med ett separat frekvensband i ditt wifi kan du också ansluta enstaka prylar som du vill ha extra hög hastighet, så att de får en gräddfil och inte störs av andra enheter som bara ska surfa eller strömma media med lägre kvalitet.
Ökad säkerhet
En tredje och sista fördel med wifi 6e är att alla anslutningar på 6 GHz måste använda säkrare wpa3-autentisering. Wpa2, som är det vanligaste i wifi-nätverk idag, har vissa säkerhetsproblem, och en anslutning med wpa3 är betydligt tryggare från intrång. Men ett wifi kan bara ge dig den högre säkerhetsnivån om alla prylar på det stödjer det.Har du bara en äldre pryl som behöver ansluta så kan du glömma wpa3. Med separat 6 GHz-nät kan du köra wpa3 på det och wpa2 på långsammare frekvenserna, och därmed får du högre säkerhet, om än bara på de nya wifi 6e-kompatibla prylarna.
Är det då dags att omedelbart rusa ut och köpa en ny router? Nja, det kan definitivt finnas orsak att ha is i magen och vänta. Utbudet är litet och chansen att du hittar en router med precis lagom kapacitet och funktioner för just dig är än så länge liten.
De routrar vi hittills har sett är så kallade trippelbandsroutrar med tre frekvensband, långsamma 2,4 GHz, snabba 5 GHz och nya extra snabba 6 GHz. Det finns gott om trippelbandsroutrar med vanlig wifi 6. Då får du istället två 5 GHz-band, och de nya routrarna lägger inte till ett extra utan byter ut ett av de befintliga. Det innebär alltså att du får mindre utrymme för alla prylar som inte har wifi 6e-stöd.
Inte bara fördelar
6 GHz har också en klar nackdel. Hög frekvens innebär höga hastigheter, men en radiosignal som blir svag snabbare så du får kortare räckvidd. Det märker vi tydligt i våra tester, där vi både mätt hastighet på 5 GHz och 6 GHz med samma utrustning och på samma platser i en testlokal. Med wifi 6 på 5 GHz kan vi få tillräckligt höga hastigheter för snabba strömmar och nerladdning på upp till runt 20 meters håll med två väggar mellan oss och routern. Med wifi 6e och 6 GHz minskar det till 15 meter och en vägg.Det passar med andra ord bäst om du vill ha toppade prestanda för ett fåtal datorer eller mobiler i en liten bostad med några rum nära routern. Sedan kan du behöva investera i antingen wifi-förlängare eller sänka ambitionerna och ansluta till 5 GHz istället.
Och ny wifi-standard är redan i kulisserna. Om ett par tre år kan vi komma att bekanta oss med wifi 7, med ännu högre hastigheter, kortare svarstider och möjlighet att dynamiskt kunna fördela trafik från en och samma klient på flera frekvensband. Har du inga stora problem med ditt wifi idag, kan det därmed vara smartare att vänta in det.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi kontaktade samtliga stora routertillverkare på svenska marknaden för att se om de hade wifi 6e-routrar redan släppta eller testklara. Från tre leverantörer kunde vi få in ett alternativ vardera. Routrarna prestandamättes med två Android-telefoner med wifi 6e-stöd samt två bärbara Windows 11-datorer. Prestandamätningar gjordes med filöverföringar, Android-appen Wifi Speed Test och Windows-programmet LAN Speed Test.Asus ROG Rapture GT-AXE11000: Massiv gamingrouter
En bjässe till router som låter dig skyffla data extra snabbt.

Omdöme
Positivt
- Snabb 6 GHz-wifi som räcker långt
- Mängder av smarta funktioner
- Effektiv speloptimering
Negativt
- Stor och skrymmande
- Bitvis rörigt gränssnitt
Tillverkare: Asus
Wifi-kapacitet: 1 148 + 4 804 + 4 804 Mb/s
Trådlösa protokoll: Wifi 6E
Pris: 4 590 kronor hos Komplett
Läs hela testet av Asus ROG Rapture GT-AXE11000
Netgear Nighthawk RAXE500: Snabb och stilig, men inte perfekt
Netgears första router med wifi 6e-stöd är ett riktigt kraftpaket.

Omdöme
Positivt
- Snabb 6 GHz och extra snabb 5 GHz
- Praktisk och snygg design
- Lätt att installera och sköta
Negativt
- Störande fläktkylning
- Begränsat med extrafunktioner
- Dyrt virusskydd som tillval
Tillverkare: Netgear
Wifi-kapacitet: 1 148 + 4 804 + 4 804 Mb/s
Trådlösa protokoll: Wifi 6E
Pris: Från 6 190 kronor hos Prisjakt
Läs hela testet av Netgear Nighthawk RAXE500
TP-Link Deco XE75 1-pack: Prisvärd wifi 6e-router för mindre hem
Främst tänkt för mesh-nätverk, men visar sig vara riktigt bra även på egna ben.

Omdöme
Positivt
- Kompakt och diskret
- Lätt att installera och använda
- Pålitliga prestanda för liten lägenhet
- Bra pris
Negativt
- Få ethernet-ingångar och ingen usb
- Begränsade inställningsmöjligheter
Tillverkare: TP-link
Wifi-kapacitet: 574 + 2 402 + 2 402 Mbit/s
Trådlösa protokoll: Wifi 6E
Pris: 2 090 kronor