Fler router-tester


2023-01-25 Artikeln uppdaterad med test av Acer Predator Connect W6

Routrar med nya standarden wifi 6e blev godkända att säljas i Sverige redan förra hösten, men det har dröjt fram till nu innan leveranser av dem har kommit igång. Mottagare har funnits i fler premium-mobiler och även i enstaka bärbara under hela 2021, men det är först nu som du kan köpa routrarna som gör att de kan utnyttja det.

Testade routrar

 

Högre frekvens = snabbare

Så vad är då wifi 6e? Det är faktiskt ovanligt lätt att förklara. Det mesta med wifi är rätt så krånglig teknik dold bakom frekvensmoduleringstekniker och intelligenta algoritmer för effektivisering. Men här är det mer rakt på sak:

Wifi går över radiovågor. Ju högre frekvens på radiovågorna desto snabbare kan det gå. Med wifi 6e lägger man till ett nytt frekvensband, 6 GHz istället för tidigare snabbaste 5 GHz. Med andra ord, med wifi 6e kan det gå snabbare. Eller snarare, det är lättare att komma upp i de teoretiska maxhastigheterna för wifi-tekniken.

Läs också: Wifi 6e – skaffa router nu eller vänta?

6 GHz är också ett frekvensband som inte har lika mycket annan trafik på sig som 5 GHz, och därför finns det större möjligheter att hålla höga hastigheter, då risken för störningar är mindre. Med ett separat frekvensband i ditt wifi kan du också ansluta enstaka prylar som du vill ha extra hög hastighet, så att de får en gräddfil och inte störs av andra enheter som bara ska surfa eller strömma media med lägre kvalitet.
 

Ökad säkerhet

En tredje och sista fördel med wifi 6e är att alla anslutningar på 6 GHz måste använda säkrare wpa3-autentisering. Wpa2, som är det vanligaste i wifi-nätverk idag, har vissa säkerhetsproblem, och en anslutning med wpa3 är betydligt tryggare från intrång. Men ett wifi kan bara ge dig den högre säkerhetsnivån om alla prylar på det stödjer det.

Har du bara en äldre pryl som behöver ansluta så kan du glömma wpa3. Med separat 6 GHz-nät kan du köra wpa3 på det och wpa2 på långsammare frekvenserna, och därmed får du högre säkerhet, om än bara på de nya wifi 6e-kompatibla prylarna.

Läs också: Mesh eller fristående router? Så väljer du rätt

Är det då dags att omedelbart rusa ut och köpa en ny router? Nja, det kan definitivt finnas orsak att ha is i magen och vänta. Utbudet är litet och chansen att du hittar en router med precis lagom kapacitet och funktioner för just dig är än så länge liten.

De routrar vi hittills har sett är så kallade trippelbandsroutrar med tre frekvensband, långsamma 2,4 GHz, snabba 5 GHz och nya extra snabba 6 GHz. Det finns gott om trippelbandsroutrar med vanlig wifi 6. Då får du istället två 5 GHz-band, och de nya routrarna lägger inte till ett extra utan byter ut ett av de befintliga. Det innebär alltså att du får mindre utrymme för alla prylar som inte har wifi 6e-stöd.
 

Inte bara fördelar

6 GHz har också en klar nackdel. Hög frekvens innebär höga hastigheter, men en radiosignal som blir svag snabbare så du får kortare räckvidd. Det märker vi tydligt i våra tester, där vi både mätt hastighet på 5 GHz och 6 GHz med samma utrustning och på samma platser i en testlokal. Med wifi 6 på 5 GHz kan vi få tillräckligt höga hastigheter för snabba strömmar och nerladdning på upp till runt 20 meters håll med två väggar mellan oss och routern. Med wifi 6e och 6 GHz minskar det till 15 meter och en vägg.

Det passar med andra ord bäst om du vill ha toppade prestanda för ett fåtal datorer eller mobiler i en liten bostad med några rum nära routern. Sedan kan du behöva investera i antingen wifi-förlängare eller sänka ambitionerna och ansluta till 5 GHz istället.

Och ny wifi-standard är redan i kulisserna. Om ett par tre år kan vi komma att bekanta oss med wifi 7, med ännu högre hastigheter, kortare svarstider och möjlighet att dynamiskt kunna fördela trafik från en och samma klient på flera frekvensband. Har du inga stora problem med ditt wifi idag, kan det därmed vara smartare att vänta in det.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi kontaktade samtliga stora routertillverkare på svenska marknaden för att se om de hade wifi 6e-routrar redan släppta eller testklara. Routrarna prestandamättes med två Android-telefoner med wifi 6e-stöd samt två bärbara Windows 11-datorer. Prestandamätningar gjordes med filöverföringar, Android-appen Wifi Speed Test och Windows-programmet LAN Speed Test. 


Acer Predator Connect W6: Ny wifi 6e-utmanare

Wifi 6e i mellanklass.

Acer Predator

Betyg 3 av 5

Omdöme

Acers första router ger ett blandat intryck. Det finns saker att gilla, som snyggt gränssnitt, wifi 6e-stöd, snabb wan-port, och inbyggt virusskydd på livstid. Men Acer behöver trimma wifi-prestanda, bygga ut funktionalitet och fila bort en del irritationsmoment innan de kan mäta sig med de största konkurrenterna.

Positivt

 • Snabb wan-port
 • Bra räckvidd på 6 GHz
 • Hyfsat kompakt

Negativt

 • Ligger efter i prestanda
 • Ofärdigt gränssnitt
 • Jobbigt ljusstarka dioder
Testad: Januari 2023
Tillverkare: Acer
Wifi-kapacitet: Totalt ca 7 800 Mbit/s
Trådlösa protokoll: Wifi 6E
Lägsta pris: 3 490 kronor hos Webhallen

 Läs hela testet av Acer Predator Connect W6


Asus ROG Rapture GT-AXE11000: Massiv gamingrouter

En bjässe till router som låter dig skyffla data extra snabbt.

Asus ROG Rapture GT-AXE11000
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är en stor och otymplig bjässe till router, men får du plats med den, har du råd med den, och har du tålamod med dess bitvis bökiga gränssnitt så finns det massor av prestanda och funktioner att ha nytta av. De flesta av oss lär aldrig behöva så här toppad router, men känner du att det är rätt för dig är GT-AXE11000 ett bra val.

Positivt

 • Snabb 6 GHz-wifi som räcker långt
 • Mängder av smarta funktioner
 • Effektiv speloptimering

Negativt

 • Stor och skrymmande
 • Bitvis rörigt gränssnitt
Testad: April 2022
Tillverkare: Asus
Wifi-kapacitet: 1 148 + 4 804 + 4 804 Mb/s
Trådlösa protokoll: Wifi 6E
Lägst pris: 6 490 kronor hos Kjell & Company

 Läs hela testet av Asus ROG Rapture GT-AXE11000


Nest Wifi Pro: Fortfarande ingen fullträff

Googles första router på tre år har den senaste wifi-tekniken, men det märks inte.

Google nest wifi pro
Betyg 3 av 5

Omdöme

Med Nest Wifi Pro går Google äntligen från att vara fem steg efter konkurrenterna till att spela i samma liga. Du får 6 Ghz och stabil drift i ett elegant designat paket, men du får nästan ingen som helst kontroll över ditt wifi själv, och den lilla kontroll du får är inte helt användarvänlig. Det är svårt att medvetet utnyttja fördelarna med wifi 6e. Då kan du lika gärna skaffa ett mer prisvärt wifi 6-paket istället, och avvakta till wifi 7 för att gå upp till 6 GHz.

Positivt

 • Kompakta och diskreta enheter
 • Enkel installation
 • Stabil drift

Negativt

 • Svårt att på allvar utnyttja 6 GHz
 • Ojämn räckvidd
 • Minimalt med anslutningar och funktioner
Testad: November 2022
TillverkareGoogle
Wifi-kapacitet: 574 + 2404 + 2404 Mbit/s
Wifi-typ: Wifi 6e, mu-mimo 2x2
Lägst pris4 590 kronor hos Kjell & Company (3-pack) eller 2 190 kronor hos Komplett (1-pack)

 Läs hela testet av Nest Wifi Pro


Netgear Nighthawk RAXE500: Snabb och stilig, men inte perfekt

Netgears första router med wifi 6e-stöd är ett riktigt kraftpaket.

Netgear Nighthawk RAXE500
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Nighthawk RAXE500 vill vara både vrålsnabb och design-snygg. Den lyckas med det första, men den aktivt surrande fläkten gör den allt annat än diskret. Ett rikare funktionsutbud och färre och lägre betalväggar framför de bra funktioner som finns hade varit tacksamt.

Positivt

 • Snabb 6 GHz och extra snabb 5 GHz
 • Praktisk och snygg design
 • Lätt att installera och sköta

Negativt

 • Störande fläktkylning
 • Begränsat med extrafunktioner
 • Dyrt virusskydd som tillval
Testad: April 2022
Tillverkare: Netgear
Wifi-kapacitet: 1 148 + 4 804 + 4 804 Mb/s
Trådlösa protokoll: Wifi 6E
Lägst prisFrån 6 190 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Netgear Nighthawk RAXE500


TP-link Archer AXE75: Prispressad wifi 6e-router för mindre hem

Senaste nätverkstekniken behöver inte kosta hisnande summor.

TP-link Archer AXE75
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Som den enda riktigt prispressade wifi 6e-routern just nu lever Archer AXE75 upp till förväntningarna. Det innebär vissa kompromisser jämfört med de dyra konkurrenterna, samt inga markanta prestandafördelar. Har du ett mindre hem och vill vara tidigt ute med att använda den nya tekniken, för att ge några enstaka prylar gräddfil i ditt wifi, är den lättanvänd och kompetent. För de flesta är dock en bra wifi 6-router, till exempel TP-links Archer AX73, fortfarande ett smartare val.

Positivt

 • 6 GHz wifi till bra pris
 • Solida prestanda även på 5 GHz
 • Lätt att installera och administrera
 • Bra uppsättning grundfunktioner

Negativt

 • Halvdan räckvidd på 6 GHz
 • Måttlig bandbredd per frekvens
 • Avancerade Homeshield Pro kostar extra
 • Vissa kontroller saknas i appen
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: TP-link
Wifi-kapacitet: 574 + 2 402 + 2 402 Mbit/s
Trådlösa protokoll: Wifi 6E
Lägst pris1 990 kronor hos Kjell & Company eller hos MediaMarkt

 Läs hela testet av TP-link Archer AXE75


TP-Link Deco XE75 1-pack: Prisvärd wifi 6e-router för mindre hem

Främst tänkt för mesh-nätverk, men visar sig vara riktigt bra även på egna ben.

TP-Link Deco XE75 1-pack
Betyg 4 av 5

Omdöme

Att få senaste tekniken brukar ofta vara dyrt, men inte med denna behändiga TP-Link-router. Här får du trippelbands-wifi och wifi 6e-stöd utan att behöva betala överpriser. Du har inte kapacitet för mängder av användare som ska ha hög bandbredd, men för ett mindre hem passar den utmärkt.

Positivt

 • Kompakt och diskret
 • Lätt att installera och använda
 • Pålitliga prestanda för liten lägenhet
 • Bra pris

Negativt

 • Få ethernet-ingångar och ingen usb
 • Begränsade inställningsmöjligheter
Testad: Maj 2022
Tillverkare: TP-link
Wifi-kapacitet: 574 + 2 402 + 2 402 Mbit/s
Trådlösa protokoll: Wifi 6E
Lägst pris: 2 190 kronor hos Komplett (1-pack) eller 3 990 kronor hos Kjell & Company (2-pack)

 Läs hela testet av TP-Link Deco XE75 1-pack