Testad produkt: Asus ROG Rapture
Pris: 6 490 kronor hos Kjell & Company
De första routrarna med Wifi 6E har börjar komma ut i svenska butiker, och Asus är som vanligt tidigt ute med att adoptera ny teknik i sina. Första routern med nya, snabba standarden är ROG Rapture GT-AXE11000 – en maffig och påkostad prestandarouter med extra fokus på spel.
Omdöme
Positivt
- Snabb 6 GHz-wifi som räcker långt
- Mängder av smarta funktioner
- Effektiv speloptimering
Negativt
- Stor och skrymmande
- Bitvis rörigt gränssnitt

Dess cirka 11 000 megabit i total wifi-kapacitet är lika mycket som de mest kraftfulla trippelbandsroutrarna med wifi 6. Skillnaden är helt enkelt att istället för dubbla 5 GHz-band på vardera 4 800 Mbit/s, har den ett på 5 GHz och ett på nya 6 GHz-bandet som i höstas blev godkänt för användning i Sverige. Och så givetvis ett 2,4 GHz-band, det har alla routrar.
Med kraftfull processor och effektiv men fortfarande passiv kylning har GT-AXE11000 goda förutsättningar att leverera topphastigheter. I alla fall i teorin. Det här är den första Wifi 6E-router vi testar, och det är svårt att säga vad vi ska förvänta oss, speciellt eftersom vi inte vet vad wifi 6E-kompatibla datorer och mobiler går för.
Grym på 6 GHz, nästan i topp på 5 GHz
Med en Android-mobil med wifi 6E-stöd och appen Wifi Speed Test, som kan mäta intern throughput utan internetuppkoppling som flaskhals, kommer vi upp i strax över 1 200 Mbit/sek. Med tanke på att maxhastigheten under bra förhållanden med 160 Hz kanal och 2x2 mimo ligger på 1 200 till 1 600 Mbit/s, så är det ett bra resultat. Bäst i klassen? Återstår att se.

Det är inte påtagligt bättre än med 5 GHz i wifi 6, men det finns möjlighet att koppla upp fler enheter på 160 Hz på 6 GHz. Så du kan ha gräddfil för upp till tre högprestandaprylar på en gång. I teorin skulle det gå att komma upp i maxtaket på 4 800 Mbit/s med en 4x4-klient, men det hade vi inte tillgång till. Det mesta du kommer att kunna ansluta, bärbara datorer, stationära datorer med wifi, mobiler och surfplattor, är just 2x2, så det känns som det som är mest relevant att testa.
Även i ett intilliggande rum går det blixtrande snabbt, men sedan avtar hastigheten avsevärt. Då är det bättre att köra wifi 6 på vanliga 5 GHz. Det har lägre topphastighet men håller sig på goda hastigheter längre bort från routern. På 5 GHz har vi dock sett bättre resultat med andra wifi 6-routrar, även om GT-AXE11000 absolut inte kan kallas långsam.
Massiv och färgglad
GT-AXE11000 är en bred enhet som tar upp lika mycket bordsyta som uppmärksamhet. Nästan kvadratisk och över 32 centimeter på bredden och djupet, om man räknar med de åtta stora utfällbara antennerna runtom. Routern är byggd för att stå på ett bord, och det finns inga fästen på undersidan för väggmontering. Så det vill till att du har en rymlig plats centralt, och att du gillar hur den ser ut.
Dess mest uppenbara visuella element är en jättelik ROG-logga mitt på som glöder röd. Den går att släcka ner, byta färg på eller ge olika ljuseffekter med Asus Aura-system, samma som styr rgb-ljus i deras speldatorer och grafikkort. Den är inte statusindikator för routern, som i en del nyare routrar, utan bara för dekoration. I ett hörn sitter också en panel med små vanliga statusdioder. Dem hittar vi inga inställningar för att släcka ner, men de är å andra sidan rätt så diskreta.

På routerns baksida sitter fyra gigabit Ethernet-portar för lokala nätverket och en för internetuppkopplingen. Sedan finns en separat port till med 2,5 gigabits maxhastighet. Den kan användas antingen för wan eller lan. Så hör du till de mycket få som hittills har bredband snabbare än en gigabit så kan det vara en bra investering. Eller om du har en snabb lokal filserver i nätverket. En intressant sak är att om du ansluter en dator till den får den automatiskt högsta prioritet för trafik. Det kan vara smart om du till exempel har en stationär speldator och både vill ha det laggfritt och kunna strömma ditt spelande.
På en av sidorna sitter två usb 3-portar. Där kan du plugga in extern lagring för en mängd olika extra funktioner. Asus har marknadens bredaste funktionsutbud för usb i sina routrar, och du kan gör allt från att sätta upp filserver, mediaserver med upnp och Time Machine-backup för Mac-datorer, dela skrivare, göra stora nedladdningar direkt till disken utan dator, och ansluta ett 3g- eller 4g-modem för mobilt bredband. Enklare saker som smb-fildelning är aktiverat direkt med en rätt formaterad disk.
Bra detaljkontroll
Annat, som nedladdningsfunktioner, kräver mer tekniskt kunnande att konfigurera, och går inte att komma åt via app-gränssnittet, utan bara via webb. Vi installerar med Asus router-app, och det är en snabb och problemfri process. Vi får valet att aktivera ddns om vi vill kunna använda fjärråtkomst, med det är inte ett krav.

Du väljer själv om du vill ha separata ssid för frekvensbanden eller ha dem samlade och tilldelade med automatik. Det kan vara bra att ha åtminstone 6 GHz separat, på så sätt kan du själv välja att ansluta dit när du behöver extra hastighet och stabilitet.
Som alla Asus routrar har den en utmärkt uppsättning extra funktioner. Gedigen föräldrakontroll, gästnätverk med flera smarta alternativ, kategoribaserad trafikprioritering och mycket mer. Då det är en ROG gaming-router får du dessutom möjlighet till snabboptimering för just spelande. Du får dels ett läge som optimerar för mobilspel till utvalda klienter, dels inställningsprofiler och trafikprioritering för ett stort antal populära onlinespel.
Just bärbara datorer för spel, samt kraftfulla mobiler, hör till de prylar som mer än andra har börjar utrustas med wifi 6E, så vill du verkligen optimera för detta så kan Asus maffiga router vara rätt investering.
Specifkationer
Produktnamn: Asus ROG Rapture GT-AXE11000
Testad: April 2022
Kontakt: Asus
Trådlösa protokoll: Wifi 6E
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 6 GHz
Wifi-kapacitet: 1 148 + 4 804 + 4 804 Mb/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 1 st 2,5 gigabit wan/lan, 4 st gigabit lan, 2 st usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/Ja
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, qos, speloptimering, mediaserver, Time Machine, nedladdningsklient, vpn, virusskydd, stöd för Google Assistent och Alexa, stöd för mobilt bredbandsmodem.
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Via app
Storlek inkl. antenner: 32,3 x 32,7 x 18 cm
Pris: 6 490 kronor hos Kjell & Company
Uppmätt hastighet
6 GHz wifi 6E
3m: 1 233 Mbit/s
10m + 1 innervägg: 806 Mbit/s
15m + 2 innerväggar: 212 Mbit/s
5 GHz wifi 6
3m: 860 Mbit/s
10m + 1 innervägg: 753 Mbit/s
15m + 2 innerväggar: 348 Mbit/s
