Testad produkt: Acer CB273U
Pris: Kostar 3 990 kronor hos Webhallen

Acers bildskärmar i serien CB3 är en samling proffsiga bildskärmar för skrivbordet, riktade till alla som arbetar länge framför en datorskärm om dagarna, och som vill ha både rätt bildkvalitet och bra ergonomi. Nya 27-tummaren i serien, CB273U, presenterades i vintras och finns att köpa i flera stora svenska butiker för precis under 5 000 kronor.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Det är inte ofta vi ser en skärm som bockar av så här pass många egenskaper för vitt skilda typer av användning. Den är bäst som flexibel arbetsskärm med sin smarta dockning och goda ergonomi, men har också egenskaper som tilltalar för media och spel. Ibland är den för försiktig med ljusstyrkan, men det går att justera, även om det inte är särskilt smidigt.

Positivt

  • Bra bildkvalitet för blandad användning.
  • Hög färgkorrekthet.
  • Snabba svarstider.
  • Mångsidig hubb med kvm-switch.

Negativt

  • Tunna, trista högtalare.
  • Något ljussvag i flera bildlägen.
PC för Alla rekommenderar

Det är en flexibel skärm som har en höj- och sänkbar fot samt generös tilt, är vridbar i sidled och har 90 graders pivot-funktion åt vardera håll, så att du kan ställa den på högkant. Mekaniken för alla dessa rörelser är jämn och kräver inte mycket kraft, men när vi väl släpper skärmen står den stadigt. Justeringsmöjligheten i höjdled är inte lika stor som på en del andra skärmar vi testat, men det räcker för en bra ergonomisk arbetsställning för de flesta användare.

Foten är lätt att montera och skärmen hakas på utan verktyg. Skärmen har en välvd baksida i mattsvart plast som ger ett diskret intryck, om än inte särskilt lyxigt. Det finns en liten ögla vid basen av foten för smidigare kabeldragning, men den hjälper inte mycket för att undvika sladdtrassel och kan bli direkt i vägen om du vinklar skärmen 90 grader.

De flesta av skärmens anslutningar sitter djupt infällda på baksidan. De kan vara svåra att komma åt utan att vinkla upp skärmen, men det är ju lätt med pivot-funktion. Här hittar vi tre bildingångar: hdmi, displayport och usb c med displayport-stöd. Usb c-porten har också 90 watts strömförsörjning till en bärbar dator eller mobil, samt fem gigabits usb 3.0-data.

Anslut dubbelt upp

Skärmen har inte bara inbyggd usb-hubb utan blir en komplett dockningsstation, då den både kan ladda datorn, har inbyggd ethernet-anslutning, ljudenhet med hörlursuttag och fyra usb 3-portar, två på baksidan och två på ena kortsidan. Du kan även ha en stationär pc ansluten via displayport eller hdmi plus en separat usb-ingång, och en bärbar dator på usb c-porten. Det går sedan växla mellan dem med en inbyggd så kallad kvm-switch, för både skärmen och dockningen. Kontrollen för det är aningen ointuitiv, men funktionen är klart användbar.

Acer CB273U profil
En diskret design som tål att tittas på från flera håll.

Med 1440p-upplösning på 27 tum får vi både stor arbetsyta, skarp, nära pixelfri bild på någon meters avstånd, samt bild- och detaljkoll per pixel om vi lutar oss närmare skärmen. Det är en skärm som siktar på perfekt matchning mot srgb-standard för färgomfång. Med utlovande delta e-värden under 1,0 är ambitionerna höga, och den ser faktiskt ut att klara av det. Vi får en snygg och jämn bild med utmärkt neutrala färgtoner och jämna toningar i ljushet.

Uthållig och mångsidig

Bakgrundsbelysningen är också den godkänt jämn. Det finns en tillstymmelse till mörkare kanter sista centimetern på vardera kortsida, men det är marginellt. Skärmpanelen har 8 bitars färgdjup, så du får inte mycket nyansering för hdr, men den har fortfarande stöd för hdr10-bildkällor. Effekten av det blir dock inte lika imponerande, som på till exempel en tv med hdr-stöd, då skärmpanelen bara har upp till 350 cd/m2 i ljusstyrka.

Det är fullt normalt för en skrivbordsskärm, och ingenting som ger ett minus i detta sammanhang, men det finns enstaka skärmar som just ger bättre filmupplevelse, om det är vad du är ute efter. Du kan också behöva leta dig in i skärmens inställningsmeny för att låsa upp då den har en ”Max brightness”-inställning som är avslagen. Detta för att vidhålla dess höga färgkorrekthet, som sticker iväg med maxad ljusstyrka.

Acer CB273U anslutningar
Dubbla usb-ingångar möjliggör switchning av inte bara bildkälla utan även dockningsfunktioner.

Men det är inte alltid vi bryr oss om det, och då kan extra tryck i ljuset vara en fördel, beroende på var du sitter. Här är fokuset rätt egenskaper för arbete och blandad användning, och Acer CB273U tickar av många boxar. Den har behagligt blåljusfilter i flera lägen, där det lägsta inte märks vid vardaglig användning, men kan behöva slås av om du ska jobba professionellt med foton eller liknande. Bilden är också utmärkt flimmerfri.

Inställningar görs via en meny som styrs från ett styrkors på baksidan. Det är inte den smidigaste menydesign vi sett, och den finns inte på svenska, men tack vare fyrvägsstyrning klarar vi oss från de flesta frustrerande felnavigeringar. Du kan snabbväxla mellan en handfull färdiga lägen, till exempel kalibrerade för srgb och rec.709, separat för hdr som maximerar ljusstyrka och kontrast, samt strömsparande eko-läge.

Snabb i reaktionen

Skärmen är inte heller dålig för spel, även om det inte är dess huvudsyfte. Du får inte hög bildfrekvens, den maxar ut på 75 Hz, men med korta svarstider på så lite som en millisekund med rätt inställningar och stöd för något som kallas för AMD Freesync kan du få en rapp upplevelse och jämn, dynamisk bildfrekvens utan rivningseffekter om den är kopplad till rätt dator.

Acer CB273U inställnnigar
"Max brightness"-läget begränsar ljusstyrkan. Vill du ha mer och inte bryr dig om färgkorrekthet på proffsnivå kan den slås på.

Slutligen har du inte bara hörlursuttag i skärmen utan också inbyggda högtalare. De är dock skärmens absolut svagaste kort. De är på 2 x 2 watt och låter papperstunt. De saknar både detaljer och fyllighet. Ett par billiga högtalare anslutna via usb kan lyfta upplevelsen avsevärt. Det här är märkligt vanligt i skrivbordsskärmar, inbyggda högtalare som är så dåliga att tillverkaren lika gärna kunde skippat dem.

Men vi låter inte det förta alla de goda egenskaperna skärmen har. Den håller hög kvalitet, är flexibel och relativt lättanvänd. Ett bra val om du ska ha en skärm på skrivbordet för varierad användning.

Specifikationer

Produktnamn: Acer CB273U
Testad: Maj 2022
Tillverkare: Acer
Storlek: 27 tum
Rörlighet: Höjd, sidled, tilt, pivot
Upplösning: 2560 x 1440 bildpunkter
Paneltyp: Ips
Ljusstyrka: 350 cd/m2
Kontrast: 1 000:1 statisk
Hdr: Hdr10
Färgomfång: Srgb
Färgdjup: 8 bit
Uppdateringsfrekvens: 75 Hz
Svarstid (GtG): 1 ms
Bildingångar: Hdmi 2.0, displayport 1.2, usb c dp
Övrigt: Hubb 4 st usb 3.0+lan med kvm-switch, högtalare 2x2 W, hörlur, AMD Freesync
Storlek: 61,5 x 24 x 39,9-51,8 cm
Pris: Kostar 3 990 kronor hos Webhallen

Betyg 4,5 av 5