Testad produkt: Asus Proart PA278CV
Pris: Från 4 789 kronor hos Prisjakt

Proart är Asus produktserie riktad till professionella skapare av media. Här ingår allt från skärmar och datorer, till datormöss, alla med olika egenskaper som ska hjälpa till att höja kvaliteten för proffs i branschen. Liksom för en och annan ambitiös amatör. Proart PA278CV är en av de mer populära modellerna, en 27 tums ips-skärm med 1440p-upplösning och mycket goda färgegenskaper.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det finns betydligt dyrare skärmar, även från Asus, som är har ännu mer färg och precision, men vill du ha en modell med goda proffsegenskaper för en överkomlig slant så är Proart PA278CV ett riktigt bra val. Den är inte perfekt, men dess tillkortakommanden är acceptabla. Du får dessutom rätta ergonomin och praktiska extra anslutningar.

Positivt

  • Stort färgomfång i prisklassen.
  • Hög färgkorrekthet.
  • Rätt synkning för all spelgrafik.
  • Extra mycket rörlighet.

Negativt

  • Ingen hdr.
  • Bitvis otymplig mekanik.
  • Lite ojämn i svärtan.
PC för Alla rekommenderar

Skärmen släpptes 2021 och är en uppgradering av PA278QV från året innan. De har mycket snarlik design, ett stramt, småkantigt yttre i matt plast, inte så vacker att skåda, men praktiskt att använda. Den har en rejäl bred fot med stor rörlighet, mer än vanligt i höjdled och generöst med utrymme i sidled och tilt. Du kan även ställa den på högkant med 90 graders pivot åt två håll.

Mekaniken i foten för de olika rörelserna är stadig, men kan kännas lite hackig emellanåt, speciellt i höjdled där rörelsen behöver ovanligt mycket kraft. Å andra sidan står den extra stadigt i det läge vi ställer in, och det är minimalt med svaj i konstruktionen. Skärmen kommer med halva stödet påmonterat, vi behöver bara skruva på nedre foten, vilket inte kräver verktyg.

På baksidan sitter en nedåtriktad panel med relativt lättillgängliga anslutningar. Bildingångar består av en hdmi 1.4, en displayport 1.2 och en usb c med displayport-stöd och 65 watts strömförsörjning. Den passar bra för att koppla till en bärbar dator med samma kombination, till exempel en Thunderbolt 3/4-port.

Dubbelkolla drivrutinerna

Av någon anledning hade vi vissa problem i vårt test, och på en test-laptop med Radeon-grafik känns inte skärmen igen med rätt upplösning. En Asus-dator dessutom. Det handlar troligen bara om drivrutiner som behöver fixas till, men en omedelbar ota-uppdatering gjorde ingen skillnad. Mot en Intel eller Nvidia-baserad bärbar dator fungerade anslutningen problemfritt. Eller via hdmi till alla datorer.

Asus ProArt PA278CV profil
Ett kantigt intryck på baksidan. Men det är ju framsidan som räknas.

Här finns också en displayport-utgång, eftersom skärmen stödjer så kallad daisy chain-koppling. Det innebär att du kan ansluta en extra displayport-skärm till skärmen och få bild i bägge. Via usb c-porten får du också usb-hubb i skärmen, med två usb a-portar på undersidan och två på vänstra kortsidan, men inget utöver det, som till exempel nätverksport.

Med 1440p-upplösning på 27 tum är den skarp nog för det mesta, från textdokument till foton, strömmad högupplöst film och spel. Ljusstyrkan är angiven till 350 cd/m2, men ser i verkligheten ut att ligga på ungefär 380. Skärmen har åtta bitars färgdjup i panelen och inget hdr-stöd, vilket ju ändå inte gjort så mycket för bildkällor utan högre kontrast och ljusstyrka.

Statisk kontrast är ungefär så bra som en ips-panel kan uppbåda, men det är inte riktigt tillräckligt för djup svärta. Som många andra skärmar har den också möjlighet till dynamisk kontrast, som dämpar hela bakbelysningen om det inte behövs ljusa pixlar någonstans på skärmen. Det stänger vi snabbt av då det mesta gör mörka ytor flimriga när vi tittar på en film. Det ser tillräckligt bra ut utan.

Asus ProArt PA278CV bild
Asus Proart PA278CV levererar mer färg än de flesta skärmarna i denna prisklass.

Proffsig färg till rätt pris

Det PA278CV utmärker sig med är dess färgegenskaper. Du får hög färgkorrekthet, färdigkalibrerat från fabrik till en avvikelse på under 2 i delta e-värde, vilket vi inte motstrider efter att ha granskat den med våra testbilder. I två lägen, matchad mot srgb eller rec.709, är träffsäkerheten i färger extra bra. Skärmen har mer färgkapacitet än så.

Det finns också ett dci-p3-läge. Den större färgrymden kommer inte panelen upp i till 100 procent, men tillräckligt nära för att få rejäl intensitet i färgerna om inte exakt korrekthet är ett krav. När vi ställer skärmen i dci-p3-läget får vi en riktigt livfull och hdr-liknande upplevelse när vi tittar på film, trots avsaknaden av specifikt hdr-stöd.

På en helvit bildyta får vi knappt någon ljusavvikelse alls i skärmytan, men på en svart skärm ser vi en del ljusläckage utmed sidorna. Inte överdrivet mycket, men lite mer än på vissa andra konkurrerande skärmar.

Synkar till allt

Vill du spela spel har skärmen flera goda egenskaper för det. Bildfrekvensen är inte extra hög så det är inget för en inbiten spelentusiast, men de flesta av oss nöjer oss med jämn snygg bild på 60 fps, och det levererar den. Du får godkänt korta svarstider, upp till 75 Hz i bild. Skärmen har stöd för de flesta viktiga standarder för dynamisk frekvens, inklusive G-sync, Freesync och vrr. Stöd för G-sync är inte officiellt, men fungerar när vi ansluter till en dator med Geforce-kort.

Asus ProArt PA278CV meny
Tydliga menyer, men fortfarande inte lätta att navigera med skärmens opraktiska knappar.

Skärmens inställningsmeny kontrolleras med fem knappar på framsidan. Den är inte direkt smidig att knappa sig fram i, men du får i alla fall tydliga visuella hjälpmedel för att inte råka ta fel knapp, hoppa ur och tvingas börja om från början. Men det lyckas vi med ändå ibland. Inställningar som blåljusfilter, förinställda bildprofiler och ljusstyrka går att nå direkt med snabbknapp.

Skärmen har ett par inbyggda stereohögtalare på 1,2x2 Watt som hdmi- eller displayport-audio kan spelas upp genom. De är som så många andra högtalare i skärmar rätt så mediokra. Faktum är att högtalarna här inte alls låter dåligt egentligen. Ljudet är rent, detaljerat och välbalanserat. Bara svagt, och placeringen av högtalarna gör att mycket av stereoeffekten försvinner. Det finns dessutom inget vettigt sätt att snabbt kontrollera volymen. Det hade gärna kunnat var ett snabbval. Nej, även här får du förlita dig på tredjepartshögtalare för en godkänt bra upplevelse.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Proart PA278CV
Testad: Maj 2022
Tillverkare: Asus
Storlek: 27 tum
Rörlighet: Höjd, sidled, tilt, pivot
Upplösning: 2560 x 1440 bildpunkter
Paneltyp: Ips
Ljusstyrka: 350 cd/m2
Kontrast: 1 000:1 statisk
Hdr: Nej
Färgdjup: 8 bit
Uppdateringsfrekvens: 75 Hz
Svarstid (GtG): 5 ms
Bildingångar: Hdmi 1.4, displayport 1.2 (in), displayport 1.2 (ut), usb c dp
Övrigt: Hubb 4st usb 3.0, högtalare 2x2 W, hörlur, Freesync, G-sync, vrr
Storlek: 61,7 x 22,7 x 39-53 cm
Pris: Från 4 789 kronor hos Prisjakt

Betyg: 4 av 5