Testad produkt: Dell P2723DE
Pris: Från 4 303 kronor hos Prisjakt

Dell har två serier datorskärmar för proffs. P-serien till ett lite lägre pris och Ultrasharp för de med extra höga krav. Skillnaden på dem är att P-serien främst riktar sig mot kontorsjobb, medan Ultrasharp är för produktionsjobb, med större färgpalett, mer dynamik och högre ljusstyrka. Denna modell i P-serien ligger dock närmre en Ultrasharp i kvalitet än de flesta.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Det här är en både snygg och välbyggd skärm som ger utmärkt för dockning till en laptop, med bildegenskaper perfekt anpassade till en bra kontorsjobbsupplevelse. Avsaknad av ljudkanal gör den lite opraktisk för vissa andra ändamål. Vill du ha mer allround-kvalitet, för film, spel och ambitiöst skapande så finns det andra skärmar som kan passa dig bättre.

Positivt

  • Elegant design.
  • God ergonomi.
  • Utmärkt bild för kontorsjobb.
  • Gott om anslutningar.

Negativt

  • Begränsad för media, spel och skapande.
  • Ingen ljudkanal.
  • Något försiktig ljusstyrka.

Du får inte dci p3- eller Adobe RGB-klass på färgomfånget, men den matchar srgb utmärkt, med god färgkorrekthet och godkänd ljusstyrka. Den är dock mer dämpad i ljuset än de Ultrasharp-skärmar vi har testat tidigare, liksom en nyligen testad Asus Proart-skärm. Vi får som mest strax över 300 cd/m2 i dem istället för strax under 400, och i de lägen som har bäst srgb-matchning får vi också nöja oss med extra dämpad ljusstyrka.

I ett par andra detaljer är den inte heller lika noggrann i återgivningen, till exempel har den en del skiftningar i kontrasten i vinklar i sidled, vilket gör att svarta ytor utåt kanterna kan bli bleka om du sitter för nära skärmen. Vi misstänker att det har mer med skärmens effektivt reflexdämpande matta yta, mer än ett problem med panelen. Svarta ytor är också aningen blekare överlag än i många andra skärmar vi testat i jämförbar prisklass.

Dell P2723DE profil
En av de mest slimmade 27-tummarna med ips-skärm vi har testat.

Överlag håller annars bilden hög kvalitet. Det är jämn bakbelysning, minimalt med ljusläckage i kanterna och jämna toningar utan någon som helst bandning. Du får utmärkt blåljusfilter i flera nivåer som inte påverkar den visuella upplevelsen mer än marginellt, och vad som verkar vara helt flimmerfri bild. Det bådar gott för den som spenderar många timmar om dagen framför den.

Flexibel men inte så stadig

Med bra rörlighet både i höjdled, sidled och pivotfunktion åt två håll går det lätt att anpassa skärmen för bästa möjliga ergonomi. Mekaniken i alla rörliga delar är klanderfri, både lätt att röra när det ska göras och stabilt fast där emellan. Det enda vi har att klaga på här är att det inte finns något fast horisontellt läge den snäpper till för pivot-skärmvridning. Vi får gissa oss till att den är plan, eller ta fram ett vattenpass.

Foten är också smal och en tunn arm håller uppe skärmen, vilket gör att den har en tendens att svaja om vi kommer åt den. I gengäld är det en elegant utformad upphängning , med behändigt hål för kablar i mitten och minimalistisk design. Själva skärmen är också slimmad och snygg, med tunna kanter och lätt välvd baksida. 

Dell P2723DE portar
Nätverksport, kedjekopplad displayport och gott om usb-portar gör Dell P2723DE till en bra skärm för att ansluta en laptop med usb c.

Skärmen har hdmi-, displayport- och usb c-anslutning för bildingång, och en extra displayport för att kunna koppla vidare till en extra bildskärm med så kallad daisy chain-koppling. Sedan har den i likhet med de flesta bättre bildskärmar en inbyggd usb-hubb på fyra usb 3 typ a-portar, två vid bildingångarna, och ytterligare två i skärmens nederkant. Dessa två hade kanske varit bättre placerade på sidan. Nu är de på ett ungefär lika svårtillgängliga vid vardaglig användning.

Nära komplett för dockning

Utöver det får du också ett rj45 nätverksuttag. Med rätt drivrutiner installerade får vi därmed ett extra nätverkskort till datorn när vi ansluter med usb. Det gör skärmen till en praktisk och nästan komplett dockningsstation för din bärbara dator: skärm (eller skärmar), extra utgångar, fast nätverk, och givetvis även strömförsörjning. Dell P2723DE hart stöd för upp till 90 Watts uteffekt på usb c-porten.

Det som däremot helt saknas i skärmen är ljud. Den har inte högtalare, eller ens hörlursuttag och tar inte emot hdmi eller displayport-audio. Det gör nu inte så mycket, då ljudkort, headset eller högtalare är något som är lätt att ansluta via usb. Så du kan fortfarande få en komplett dockning.

Det gör den dock olämplig att koppla en spelkonsol till, då hdmi är bästa sättet att få ljud ur dem. Det är inte heller någon särskilt bra spelskärm. Den har goda svarstider på mellan åtta och fem millisekunder, men inget hdr-stöd, och inget stöd för bildfrekvens-synkning. Skärmpanelen har stöd för upp till 75 Hz, men i de flesta situationer innebär det att du får 60 Hz på skrivbordet.

Dell P2723DE meny
Smidig inställningsmeny, men begränsat med detaljinställningar.

Inställningsmenyn kontrolleras med ett smidigt styrkors på baksidan, och hör till de mer lättanvända vi testat. Å andra sidan har du inte någon stor mängd detaljinställningar av bilden. Du har tre genvägar som du kommer åt utan att böka dig mer i undermenyer, bildprofiler, ljusstyrka och bildkälla, men dessa kan du byta ut mot egna val.

Specifikationer

Produktnamn: Dell P2723DE
Testad: Maj 2022
Tillverkare: Dell
Storlek: 27 tum
Rörlighet: Höjd, sidled, tilt, pivot
Upplösning: 2560 x 1440 bildpunkter
Paneltyp: Ips
Ljusstyrka: 300 cd/m2
Kontrast: 1 000:1 statisk
Hdr: Nej
Färgdjup: 8 bit
Uppdateringsfrekvens: 75 Hz
Svarstid (GtG): 5 ms
Bildingångar: Hdmi 1.4, displayport 1.4 (in), displayport 1.4 (ut), usb c dp
Övrigt: Hubb 4 st usb 3.0+lan
Storlek: 61,3 x 18,6 x 38,8-53,8 cm
Pris: Från 4 303 kronor hos Prisjakt

Betyg 3,5 av 5