Testad produkt: HP M27
Pris: Från 3 633 kronor hos Prisjakt

På förpackningen till HP:s bildskärm M27 har den namnet HP M27 Webcam. Det säger det mesta viktiga om den. M står för monitor, 27 för hur stor den är (27 tum), och Webcam heter den för att den har en fast monterad webbkamera ovanpå. Den har också inbyggda framåtriktade högtalare i en bred list under skärmpanelen, och webbkameran har inbyggd brusreducerande mikrofon.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Den utmärkta webbkameran till trots känns det här som en skäm som borde legat i en lägre prisklass för att vara värd att rekommendera. Du kan istället få en 1440p-skärm med både fler möjligheter att ansluta till och anpassa, för samma slant. Är webbkamera viktigt är det lätt att haka på en separat.

Positivt

  • Bra srgb-matchning.
  • Kvalitets-webbkamera inbyggd.
  • Godkänd kvalitet i högtalare.

Negativt

  • Ingen pivot.
  • Bara 1080p.
  • Få usb-portar.
  • Måttlig maxljusstyrka.

Tanken här är att du får en komplett lösning för sådant som videosamtal i din skrivbordsskärm om du har en stationär pc som ju vanligen saknar sådana saker. Eller en bättre lösning för det med större skärm, mer ljud och bättre kamera om du har en liten bärbar dator som du pluggar in.

M27 är en stadigt byggd skärm med en fot som ger den en decimeter att höja eller sänka, gör den vridbar i sidled och möjlig att tilta bakåt. Den saknar dock pivot-funktion vilket är vanligt bland 27-tummare i denna prisklass. Skärmen har ett yttre i mattsvart plast medan foten går i matt aluminiumgrått, men materialet är fortfarande plast. Det är en elegant kombination, i alla fall på lite avstånd.

Skärmpanelen har 1080p-upplösning, vilket ger en påtagligt pixlig bild om du sitter för nära den. Finstilt text kan bli svårläslig och vi får inte plats med lika mycket information på skärmytan som med en skärm med 1440p eller 4k-upplösning. Det känns snålt med tanke på skärmens pris på fyra och ett halvt tusen kronor. De flesta skärmar vi testat i denna prisklass har åtminstone 1440p. Men kanske kompenserar HP för det med andra funktioner, eller exceptionell bildkvalitet på de pixlar vi får?

HP M27 profil
HP M27 står stadigt på sin fot. En bidragande orsak till det är att den saknar möjlighet att ställa på högkant. Ju färre rörliga delar, desto lättare att bygga stabilt.

God grundkvalitet men inget extra
Nja, det har vi svårt att se att de gör. Skärmen håller god kvalitet för kontorsjobb, surf och grundläggande mediavisning och jobb, men har du mer ambitioner än så erbjuder den inget extra. Toningar är jämna utan synbar bandning, ljusstyrkan inte avsevärt avvikande i olika delar av skärmen, och ljusläckaget från led-bakbelysningen är relativt litet.

Skärmen har målet att visa 99 procent av srgb-standard i färgomfång, och ser ut att klara av det utan problem, med både rätt färgrymd och korrekta färgtoner inom den. I alla fall i skärmens bildläge Neutral, som verkar vara det som är gjort för att matcha. Sedan kan du välja mellan lägen som Warm och Cool som gör precis vad vi förväntar oss, ändrar färgtemperaturen. Det finns också en färgprofil som heter Native, men den ser inte ut att öppna upp någon större färgrymd. Eller i alla fall inte så mycket att vi kan se det med blotta ögat. Den ser vara ut att pressa upp gamma för högre upplevs ljusstyrka och ge hårdare kontraster.

Skärmen har också ett bildläge kallat HP Enhanced+ som mest ser ut att lägga på ett aggressivt skärpefilter. Det håller vi oss nog helst undan. Det kan fungera på en skärm med högre punkttäthet men blir allt annat än snyggt här. Neutral-läget är bra nog för det mesta.

HP M27 meny
Fyra knappar på baksidan styr inställningsmenyn. En femte med exakt samma form sitter strax nedanför och stänger av skärmen. 

Håll tungan rätt i mun i menyer
Färgprofilerna, liksom byte av bildkälla, nås från en snabbknapp på baksidan. Övriga inställningar hittar du via en meny med relativt bökig navigering, fyra knappar på rad på baksidan, som dessutom sitter precis intill på-knappen, så det gäller att hålla tungan rätt i mun för att inte stänga av skärmen av misstag. Det finns å andra sidan inte så mycket att detaljkontrollera.

Du får väl godkänt korta svarstider och har Freesync-stöd för jämn bildåtergivning vid spelande, så om du inte är en inbiten spelentusiast så är det en fullt godkänd spelskärm. Just då kan det vara smart att hålla sig till 1080p-skärm, om du inte har en dyr spel-pc med tungt grafikkort.

De inbyggda högtalarna är på 2x2 watt, vilket verkar vara vanligt för högtalarelement i skärmar. Vi hade kanske hoppats på mer med tanke på skärmens design och inriktning. Byggd för videokonferenser, och med vad som ser ut som en full soundbar i botten.

Men det låter faktiskt överraskande bra trots klena högtalarelement. HP M27 lyckas klämma betydligt mycket mer fyllighet och kvalitet ur sina än de flesta skärmar med liknande små högtalare inbyggda. Det är givetvis ingen tyngd i basen, men för videomötet eller för att spela upp enklare video, räcker de bra.

M27 portar
Mer usb-portar, tack. Ska det finnas hubb ser vi ingen anledning att snåla på dem.

Kameran håller hög klass
Webbkameran är på fem megapixel och ger därmed till skillnad från skärmen riktig hög upplösning, upp till 1440p. Och det med fin ljuskontroll, hyfsat brusfri bild och rätta färgtonerna. Det kan bli ett rejält lyft för hur du presenterar dig själv i ett videomöte. Det enda problemet med den är att den är fast monterad och riktad lite högt, så för att hamna rätt i bild behöver vi vinkla fram skärmen en bra bit.

Du får ett linsskydd ovanpå webbkameramodulen som både täcker linsen och stänger av kameran elektroniskt. Vid sidan om kameran sitter också en separat liten ir-kamera, som gör att du kan använda säker ansiktsigenkänning för inloggning i Windows. Här sitter också två mikrofoner som ska ta upp röster utan risk förstörande brus eller rundgång. Det verkar fungera bra, men du behöver gå in i din datorns ljudinställningar och dra ner mikrofonvolymen till ungefär 50 procent. Den är mycket känslig och ljudet får annars ett fult överslag och en vass, skramlig ton.

Vill du ha ännu bättre ljudkvalitet är en extern mikrofon alltid ett alternativ. Det kan anslutas med usb, då skärmen har usb c-ingång och två portars usb-hubb. Det är återigen lite snålt för prisklassen. De flesta konkurrenter vi testat har minst fyra usb-utgångar, och vissa även nätverksport. Nu kan det bli knepigt att använda den som dockningsskärm. Du kan ansluta och även ladda en bärbar via usb c-porten med upp till 65 watts effekt. Men vill du ha mus och tangentbord inpluggade via den för bättre ergonomi är sedan usb-portarna slut.

Specifikationer

Produktnamn: HP M27
Testad: Maj 2022
Tillverkare: HP
Storlek: 27 tum
Rörlighet: Höjd, sidled, tilt
Upplösning: 1920 x 1080 bildpunkter
Paneltyp: Ips
Ljusstyrka: 300 cd/m2
Kontrast: 1 000:1 statisk
Hdr: Nej
Färgdjup: 6 bit + frc
Uppdateringsfrekvens: 75 Hz
Svarstid (GtG): 5 ms
Bildingångar: Hdmi 1.4, displayport 1.2, usb c dp
Övrigt: Webbkamera, mikrofon, hubb 2 st usb 3.0, högtalare 2x2 W, hörlur, Freesync
Storlek: 61,2 x 21,2 x 44,5-54,5 cm
Pris: Från 3 633 kronor hos Prisjakt

Betyg: 3 av 5