Testad produkt: Philips B-line 276B9H
Pris: Från 4 302 kronor hos Prisjakt
Philips utbud av datorskärmar har en del saker gemensamt med Philips utbud av tv-apparater. Det kanske mest påtagliga är att det inte är Philips som utvecklar och tillverkar dem. De har bara licensierat ut sitt välkända varumärke till andra tillverkare, TP-Vision för tv och MMD för datorskärmar, och säljer dem under sitt namn.
Omdöme
Positivt
- Stort färgomfång.
- Bra ergonomi.
- Inbyggd webbkamera.
- Många smarta extra funktioner.
Negativt
- Inget vidare ljud.
- Ethernet och en extra usb hade varit bra.
- Ingen adaptiv synk.

I bägge fallen har de dock valt sina partners med omsorg, för det är inte bara licensiering de har gemensamt. De erbjuder också hög kvalitet, ett rikt funktionsutbud och bra prisvärde. Det märks tydligt i denna skärm, Philips B-line 276B9H. Den lyckas bocka av det mesta som vi letar efter i en bättre skrivbordsskärm, samt kryddar med ett par egna, unika funktioner. Och det utan att bli särskilt dyr. Med ett rekommenderat pris på 4 750 kronor och tillgänglig för under 4 400 kronor i en del butiker får du här en skärm med skarp bild, starka färger, bra ergonomi och mycket bonusfunktionalitet.
Till det yttre är det en rätt så oansenlig skärm. Dess breda svarta, plastiga fot och en utstickande list utmed nederkanten av framsidan som både tar uppmärksamhet från bilden och riskerar att samla damm känns inte som genomtänkt design. Utöver det är utseendet diskret nog, med välvd svart baksida och en enkel arm som håller uppe skärmen.
Du får full rörlighet, med generösa 15 centimeter på höjden, vridning i sidled, tilt och pivot åt bägge håll. Som i en del andra skärmar med pivot så stör vi oss på att det inte verkar finnas något som mekaniskt centrerar den till horisontellt läge. Det får vi måtta in som när man hänger en tavla. Men annars har vi inget att klaga på. Mekaniken är solid och följsam, och skärmen är lätt att montera på sin fot.
Godkänd dockning
Skärmen har en sidoriktad usb typ a-port, men annars sitter alla anslutningar nedåtriktade på baksidan. Vi möts inte av några direkta överraskningar här. Du kan ansluta med hdmi, displayport eller en usb typ c-kabel som bildkälla om du har en sådan port med dp alt-läge på din dator, till exempel en bärbar dator med thunderbolt 3 eller 4, men också många andra. Då blir den dessutom strömförsörjning till datorn med 65 Watts effekt, och givetvis usb 3-dataport.

Skärmen blir då usb-hubb till tre usb 3-portar. Det är inte den mest välutrustade hubben av sitt slag, en del konkurrenter har fyra usb-portar och ethernet-uttag. Men med tre usb får du plats med det viktigaste: mus, tangentbord och något extra. Kanske en usb-skrivare eller en extern hårddisk.
På ovansidan sitter en modul med en webbkamera och brusreducerande mikrofon. Det ser ut som om den tar upp en usb-anslutning internt, för det finns en liknande Philips-skärm med exakt samma egenskaper för övrigt. Den har ingen webbkamera, men istället en extra usb.
Blandad kvalitet på kamera och ljud
Kameran är infälld i överkant av skärmen och poppar upp med ett klick. Det, och inbyggda stereohögtalare i skärmen gör skärmen till ett komplett videokonferensverktyg. Kameran har också ir-funktion så att den är kompatibel med Windows Hello för datorinloggning.
Webbkameran ger oss bara knappt godkänd kvalitet. Du får 1080p-bild, men med blek och ojämn färgåtergivning, utfrätt bild om det blir för ljust och en del brus om det är mörkt. Mikrofonen är dock bättre, med ren och klar röstupptagning, men utan någon riktigt fyllighet i rösten.
Skärmen har inbyggda högtalare som ger burkigt och lövtunt ljud. Det är långt från bra nog för media och knappt acceptabelt för röster. Att det ska vara så svårt för tillverkarna att bygga in lite bättre högtalare i en datorskärm är ett mysterium. Här kan du behöva offra en av usb-portarna på externa högtalare, eller plugga in det i hörlursuttaget.

Hög klass men lite manuell kontroll
Men det viktigaste är ju bilden, och där gör Philips oss inte besvikna. I standardläge matchar den srgb-standard, men har en skärmpanel som har större färgomfång än så, i ungefär samma klass som nyligen testade medieproffsskärmen Asus Proart PA278CV. Skillnaden är att Philips skärm inte har samma noggranna färgkalibrering som Asus, och är mer ämnad för vardagligt bruk.
Vi kan inte på ett enkelt sätt ange att det är exakt srgb- eller dci-p3-profil vi vill ha. Istället har vi en förinställd färgprofil för Foto en för Film en för Kontor och så vidare. Det finns ingen teknisk förklaring av vad dessa innebär. Foto-läget ser ut att öppna upp för mer intensiva röda färgtoner, vilket är ett tecken på att det ligger närmare dci-p3-färgskalan.
Att byta mellan bildlägen är lätt med en snabbmeny kallad SmartImage, där vi också hittar ovanliga inställningar som ett svartvitt läsläge. Här finns också ett läge som kallas Av, vilket verkar innebära rak srgb-återgivning. Övriga inställningar för skärmen är mer frustrerande att navigera till på grund av en rad ointuitiva knappar på framsidan som du använder för att stega dig runt. Vi föredrar alltid ett styrkors för det. Menyerna går i alla fall att få på svenska, vilket är ovanligt.

Rätt kvalitet i panelen
Kontrasten i skärmen är så pass god vi kan begära av en ips-skärm, men på hög ljusstyrka blir den lite blek i svarta ytor. Vi får utmärkt luminanskontroll med mycket jämna toningar utan bandning, och inga påtagliga ojämnheter i ljusstyrka, eller ljusläckage.
Skärmen har en smart extrafunktion, en närhetssensor som känner av när du sitter framför skärmen och kan ställas in så att den stängs av, för att spara ström när du lämnar skrivbordet. Vi trodde först att det var webbkameran som möjliggjorde detta, men även med den infälld fungerar det bra, Sensorn sitter istället gömd intill Philips-logotypen på framsidan av skärmen.
Det blir grädde på moset i en redan sympatisk och funktionsrik skärm. Det här ska ses som en mångsidig skärm för kontors- eller hemmabruk, med extra mycket färg för filmvisning snarare än för professionellt skapande. Som spelskärm är den inte optimal, trots svarstider som är väl godkänt låga, då den inte har stöd för adaptiv bildsynkning. Med det hade den kunnat bli en riktigt fullträff.
Specifikationer
Produktnamn: Philips B-line 276B9H
Testad: Maj 2022
Tillverkare: Philips
Storlek: 27 tum
Rörlighet: Höjd, sidled, tilt, pivot
Upplösning: 2560 x 1440 bildpunkter
Paneltyp: Ips
Ljusstyrka: 350 cd/m2
Kontrast: 1 000:1 statisk
Hdr: Nej
Färgdjup: 8 bit
Uppdateringsfrekvens: 75 Hz
Svarstid (GtG): 4 ms
Bildingångar: Hdmi 1.4, displayport 1.2, usb c dp
Övrigt: Webbkamera, mikrofon, hubb 3 st usb 3.0, högtalare 2x2 W, hörlur
Storlek: 61,4 x 26,4 x 40,2-58,1 cm
Pris: Från 4 302 kronor hos Prisjakt
