På Microsofts tillgänglighetskonferens Ability Summit har företaget lanserat tre nya styrdon för datorer i Adaptive-serien.

Adaptive Mouse är en modulär mus som i grunden består av en liten fyrkant med två knappar och ett skrullhjul på ovansidan och lasersensor på undersidan. Den kan användas som den är, men kan också placeras i en ”svans”.

Musen levereras med en sådan som har ett flyttbart tumstöd (så att du kan välja mellan höger- och vänsterhänt med samma mus), men det ska också säljas andra varianter och användare kan själva skapa svansar som passar just deras behov med hjälp av 3d-skrivare.

Adaptive Hub är vad det låter som, en hubb för ytterligare tillbehör: Upp till fyra Adaptive Button och fler tillbehör via 3,5-millimeterskontakt. Hubben ansluts via bluetooth.

Adaptive Button är i princip en joystick i form av en stor knapp som kan tryckas åt åtta olika håll för olika programmerbara funktioner. En användare kan till exempel styra den med en armstump eller knytnäven, men själva knappen kan också tas loss och ersättas med en liten joystickpinne eller något annat.

Alla tre produkterna ska släppas senare i år.