Testad produkt: Linksys Atlas Pro 6
Pris: Från 3 490 kronor via Prisjakt (3-pack) eller 2-pack: 2 495 kronor via Amazon eller hos Dustinhome

Linksys Velop-routrar har varit en välbekant syn ända sedan mesh-system för hemmet blev ett vanligt fenomen. De har i stort sett sett ut och hetat samma sak i flera år. Lätt igenkännliga smala, fyrkantiga torn i vitt, med pålitliga prestanda och ofta bra prisvärde. Det mesta är sig likt med tillverkarens senaste wifi 6-baserade mesh-paket. Förutom namnet. Nu heter de plötsligt Atlas Pro, och är ”powered by Velop”.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Namnbytet till trots är det här precis samma bekanta Velop-mesh som vi sett tidigare. Snabbt, lättanvänt och snyggt, men inte särskilt funktionsrikt. Räckvidden är godkänd, men det finns system som bättre täcker större ytor. Behöver du inte sprida ut noderna till max är den ett stabilt köp. Men du får räkna med manuellt meckande för att låsa upp dess fulla potential.

Positivt

  • Höga topphastigheter
  • Gott om fasta nätverksportar
  • Kompakt design
  • Lättanvänd app

Negativt

  • Något kort räckvidd per nod
  • Få och begränsade extra funktioner
  • Långsam hantering

Troligen är det den första av flera kommande routrar, både mesh-paket och fristående routrar med stöd för samma mesh-teknik. Linksys vill förmodligen radera ut gränserna mellan dem. Asus gjorde till exempel samma sak med sitt system Aimesh, som kan koppla samman deras ZenWifi-meshroutrar och flera av deras traditionella routrar.

Detta paket heter Atlas Pro 6, där vi antar att 6 står för wifi 6, då det är wifi-standarden den är baserad på. Vi får dock vänta på att Linksys första wifi 6E-paket ska komma till Sverige, men för de allra flesta användare är fortfarande wifi 6 det bästa valet.

Atlas Pro 6 säljs i ett-, två- och tre-pack. Vi har testat det största paketet, som kostar strax under 5 500 kronor. Till det yttre är det inget markant som skiljer den från tidigare Velop-enheter. Det är samma högsmala design av fyrkantiga vita torn med en platt ovansida som har hål för värmeavledning samt en statusdiod. På baksidan sitter fyra ethernetportar med gigabithastighet, varav en är till för Internetuppkoppling. De tre enheterna i paketet är identiska – den du ansluter först blir central router.

Linksys Atlas Pro 6 diod
En rgb-diod på ovansidan är det enda färgelementet i en annars diskret designad enhet.

Mycket utrymme på 5 GHz

På de andra två används inte wan-porten, totalt får du nio fasta nätverksportar i hemmet. Vill du köra Ethernet backhaul, det vill säga fast kabel mellan noderna för att frigöra bandbredd i ditt wifi, ansluts det via wan-porten.

Wifi är på två frekvensband och backhaul mellan noderna sker på 5 GHz-bandet med dynamisk tilldelning. Du får räkna med att en del av systemets bandbredd går åt till det ändamålet. Det är i och för sig så generöst som det kan vara med kapacitet upp till 4,8 Gbit/s. Flera mesh-noder och fler slutanvändare som strömmar högupplöst, surfar och laddar ned data samtidigt bör inte vara något stort problem, så länge signalen är stark. På 2,4 GHz-bandet får du sedan 574 Mbit/s.

Installation och inställningar görs enklast med Linksys mobilapp till Android eller IOS. Faktum är att vi får leta rejält för att lura ut att routern också har ett webbgränssnitt, det är uppenbart att det är via mobil den är tänkt att hanteras. I webbgränssnittet finns inga extra funktioner, men en del detaljinställningar för wifi och framförallt brandväggen finns här, som du inte når från appen.

Linksys Atlas Pro 6 portar
Gott om nätverksportar är alltid ett plus.

Basfunktioner och inget mer

Routern har ett väldigt grundläggande funktionsutbud. Du kan sätta upp ett enkelt gästnätverk, du får en föräldrakontroll med surfschema för anslutna enheter, enbart en manuell svartlista för url:er som ska blockeras och du får en QoS-funktion, så att du kan prioritera att ge handfull datorer eller mobiler extra bandbredd. Det är allt. Utan usb-portar får du ingen filserver- eller skrivardelningsfunktion, andra typer av funktioner, som vpn-server får du också klara dig utan.

Installationen är enkel, med bluetooth i routern detekteras den lätt av appen och det mesta sköts per automatik. Linksys kräver vid installation att ett konto registreras som routern kopplas till. Med detta får du sedan tillgång till fjärradministration, vilket inte är fel.

Installationen är dock ovanligt tålamodsprövande. Det finns ett par moment där varje nod ska ”initieras” och ”optimeras” med flera minuters väntetid. Det är något som sedan blir ett genomgående tema med administrationen i allmänhet. Det är snyggt och enkelt, men långa väntetider vid flera tillfällen där status ska detekteras eller routerinställningar ska hämtas in irriterar.

Linksys Atlas Pro 6 gränssnitt
Appens gränssnitt är avskalat och snyggt, men också lättanvänt, med tydliga beskrivinngar intill de flesta insällningsval. Tyvärr är skärmbilden till höger också en vanlig syn. 

Höga hastigheter, till slut

Ssid för 2,4 respektive 5 GHz-bandet är som standard sammanslagna och routern väljer själv hur enheter ska anslutas. Routern verkar ha en tendens att förpassa många enheter till 2,4 GHz, som vi hellre hade velat ha på 5 GHz, såväl laptops, stationära datorer som mobiler. Det går att ställa in dem separat, men för det måste du in i webbgränssnittet, det går inte via appen. Det är dessutom även en tämligen dold inställning.

Prestanda lever till slut upp till förväntningarna. Topphastigheten är utmärkt. Med stöd för 160 MHz kanalbredd går det att få nära gigabithastighet till en modern wifi 6 eller wifi 6e-mottagare med 2 x 2 mimo-stöd. Vi får som bäst 910 Mbit/s i samma rum som huvudroutern, och ligger fortfarande över 700 Mbit/s i ett intilliggande rum. Prestandaförlusten om vi surfar via en av extranoderna är också marginell.

Räckvidden per nod hör inte till de absolut bästa, men får fortfarande godkänt. De bästa wifi 6-system vi testat låter dig placera ut förlängning med runt 25 meters avstånd inklusive väggar i vägen. Här når vi 19 meter i vår testlokal innan vi är nere på samma hastigheter. Det gör att du kan behöva placera ut noderna tätare för samma lägstanivå på hastigheten, alternativt nöja dig med lägre topphastighet, förutom nära huvudroutern.

Linksys Atlas Pro 6 3-pack
Hur många noder behöver du? Bor du i en mindre bostad kan du spara en slant och skaffa ett två-pack istället.

Det är inget jätteproblem. Ett trepack av Atlas Pro 6 räcker fortfarande gott och väl för wifi-täckning i en medelstor villa. Men i ett stort hus, eller ett med tjocka inneväggar, kan det vara klokt att köpa till en extra enhet att utöka med.

Kan Linksys justera automatiken något, så att fler klienter blir tilldelade snabbare frekvensband i sammanslaget läge, skulle vi kunna höja betyget. Just nu innebär det att du måste göra manuella inställningar för att vara säker på att få rätt hastighet. Det kan det dock vara värt.

Specifikationer

Produktnamn: Atlas Pro 6 MX5503
Testad: Maj 2022
Tillverkare: Linksys
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2x2
Frekvensband: 2,4 + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 4802 Mbit/s
Antal noder: 3
Säkerhet: Wpa2, wpa3, wps
Anslutningar per enhet: 3 st gigabit wan, 1st gigabit lan
Hastighet, 3m*: 910 Mbit/s
Räckvidd per enhet**: 19 meter
Admin-gränssnitt: App, webb
Fjärradministration: Ja, via app
Övriga funktioner: Gästnätverk, föräldrakontroll, QoS.
Storlek per enhet: 8,6 x 8,6 x 28,4 cm
Rek. pris: 5 490 kr
Pris: Från 3 490 kronor via Prisjakt (3-pack) eller 2-pack: 2 495 kronor via Amazon eller hos Dustinhome

* Mätt på systemets huvudenhet mot laptop med wifi 6
** Längsta avstånd, inklusive två inneväggar, där det behövs en ny extender för bibehållen surfhastighet på minst 200 Mbit/s.

Betyg 3,5 av 5