Microsoft Powerpoint är det mest kända programmet för dig som vill hålla presentationer. Det är ett bra verktyg oavsett om du är lärare, föreläsare, student – men också om du vill visa något på ett jobbmöte eller i en förening.

Powerpoint skapades för traditionella, fysiska presentationer. Tanken var att du och åhörarna skulle sitta i samma rum och att du skulle visa din presentation med hjälp av en projektor, whiteboard – eller på en stor datorskärm.

Röst – och textremsa

Under pandemiåren insåg dock Microsoft att det även fanns ett behov av onlinepresentationer, och Powerpoint har nu en smart funktion som heter Presentera live.

Tanken är enkel: De åhörare som inte kan delta fysiskt ska i stället kunna vara med på distans. Det blir med andra ord lite som ett möte via Teams/Meet/Zoom, men skillnaden är att det enda som visas är din presentation.

Åhörarna ser exakt samma bild som du visar – och om du använder mikrofonen kan de även höra din röst. En riktigt cool funktion är att du kan ta fram en textremsa, alltså ungefär som på film. Med hjälp av röstigenkänning kan Powerpoint omvandla det du säger till text, och åhörarna kan till och med få den översatt till sitt eget språk. Förutsättningen är förstås att du pratar tydligt.

För att kunna använda funktionen Presentera live krävs att du som föreläsare betalar för ett Office 365-abonnemang (www.office.com). Det ställs däremot inga krav på åhörarna – de behöver inte ens registrera sig. För att delta räcker det med att de surfar till den webbadress som skapas när du startar din presentation. De kan även välja att skanna en qr-kod.

Ja, åhörarna väljer själva om de ska använda sin dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Powerpoint

1. Logga in

Surfa till www.onedrive.com och logga in med ditt Microsoft-konto. Leta upp en befintlig presentation eller skapa en ny med Nytt, PowerPoint-presentation. Du kan också trycka på Ladda upp, Filer och ladda upp en färdig presentation från din hårddisk.


Powerpoint

2. Börja presentera

Tryck på pilen till höger om knappen Presentera. Ibland visas den bara i form av en ikon med bilden av en projektorduk. Välj alternativet Presentera live. Om du vill använda mikrofonen – godkänn att tjänsten får tillgång till den.


Powerpoint

3. Bjud in

Nu skapas en länk till din presentation och genom att klicka på ikonen till höger kopieras den – och du kan nu klistra in den i valfritt program (med Ctrl+V). Befinner sig åhörarna på samma plats kan de även hålla upp kameran och skanna qr-koden.


Powerpoint

4. Bläddra i presentationen...

Du startar din presentation genom att välja Visa bilder nere till höger. Växla bild med piltangenterna (eller mellanslagstangenten). Du kan även klicka med musen. Som du ser visas direktlänken till din presentation hela tiden högst upp.


Powerpoint

5. ... och använd fler verktyg

Genom att placera musmarkören längst ned på skärmen får du fram en menyrad som bland annat låter dig visa alla bilder som miniatyrer, rita i bilden eller avsluta bildspelet. Du kan även göra inställningar för din presentation här.


Powerpoint

6. Slå på textremsan

För att låta Powerpoint texta det du säger tar du fram menyraden (som i steg 5) och klickar på knappen Aktivera undertexter. När du pratar visas en textremsa längst ned på skärmen. För att ta bort den klickar du på nytt på samma knapp.


Powerpoint

Så gör dina åhörare

  • De som vill titta på din livepresentation behöver bara fylla i koden från steg 3 i valfri webbläsare eller skanna qr-koden med kameran. Det krävs ingen inloggning.
  • Åhöraren kan själv slå på eller av undertexten genom att trycka på pratbubblan längst ned. Här går det även att välja att få den översatt till ett annat språk.
  • Genom att trycka på smiley-ikonen kan åhöraren även gilla, applådera eller uttrycka förvirring. Föreläsaren visar eller döljer detta med menyn i steg 5.