AMD var först ut med lanseringsevent när Computex-mässan drog igång i Taiwans huvudstad Taipei. Företags vd Lisa Su visade då som väntat upp Ryzen 7000-familjen, nästa generations konsumentprocessorer.

Ryzen 7000 bygger på Zen 4-arkitekturen, en ny vidareutveckling av de tekniker som har gjort Ryzen-familjerna så framgångsrika.

Tack vare tillverkning med TSMC:s 5-nanometersprocess och andra förbättringar har AMD lyckats öka klockfrekvensen till hela 5,5 gigahertz. Enligt företagets egna tester av en prototyp är den 15 procent snabbare i enkeltrådade uppgifter än förra generationen, och 30 procent snabbare än Intels 12900K i Blender.

Ryzen 7000 kommer även med en ny plattform och fysisk sockel. AM5 skiljer sig från föregångarna genom att ha stiften i sockeln och inte på processorn, alltså samma som Intels socklar länge har haft.

Den nya plattformen har stöd för ddr5-minne och 24 pci-express 5.0-banor. De inbyggda grafikkretsarna använder rdna 2-arkitekturen och ger bland annat stöd för upp till fyra skärmar.

Ryzen 7000 kommer som vanligt bestå av ett antal chipp med olika hastigheter, cache-mängder och andra specifikationer. AM5-plattformen kommer i tre chipset-varianter: B650, X670 och X670 Extreme.

De första processorerna och moderkorten ska släppas i höst och AMD utlovar mer information och priser under sommaren.