Testad produkt: Komplett i171 Epic Gaming PC KPC-EPIC-I171-1021
Pris: 19 999 kronor hos Komplett

Komplett är en av en handfull större och mindre svenska datorbutiker som bygger och säljer sin egna datorer, nästan helt och hållet på standardkomponenter från tredje part. Det var länge det enda alternativet till märkesdatorer från jättar som Asus, HP och Acer. Du köpte en sådan dator, ett skräddarsytt bygge från en lokal butik, eller byggde din egna.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Kompletts dator ger oss både mest för pengarna bland datorer vi testat i prisklassen, och är utmärkt förberedd för framtida uppgraderingar. Det faktum att den har Core i5 istället för Core i7 är ett mindre problem än vi befarade och i övrigt är det svårt att hitta nackdelar.

Positivt

  • Rätta prestandan för pengarna
  • Rymlig låda med dämpade fläktar
  • Stor ssd
  • Generös garanti

Negativt

  • Tar upp mycket plats
  • Core i5 steget efter i multitasking
PC för Alla Bäst i test

En del av de butiksbyggda datorerna har fått eget varumärke, som Inets Taurus-serie, medan flera butiker har samarbetspartners vars ”halvfabrikat”-datorer de säljer exklusivt. Komplett krånglar däremot inte till det. De bygger och säljer Komplett-PC, helt enkelt. Fulla namnet är Komplett i171 Epic Gaming PC, och det är en kraftfull dator med ny teknik i en snygg, stor och rymlig låda.

Lådan kommer från Cooler Master och har förutom stora mått och tredubbla fläktar med rgb-belysning framtill en design som passar Komplett perfekt, då mönstret i dess stora tempererade glasdörr på ena sidan påminner om Kompletts kantiga logotyp. Komplett har dock valt att inte sätta sin egna logga på datorn, vilket många små tillverkare gör.

En Komplett-logga sitter däremot inuti på vätskekylningen för processorn. Även den kommer egentligen från Cooler Master, men Komplett säljer den under eget varumärke. Datorn har tydlig fokus på just spel, där det satsas på grafikkort och lagring, medan den har en Intel Core i5-processor där andra datorer vi testat i samma prisklass antingen har Intel Core i7 eller AMD Ryzen 7.

Presterar bättre än väntat

Det är dock senaste generationen av Intels processor, med hela tio kärnor, sex klockade för höga prestanda och möjlighet till multitrådning, kompletterade av fyra enklare tänkta för bakgrundsprocesser. Den ger ett lyft i prestanda även jämfört med 11:e generationens Core i7. Faktum är att processorn här presterar aningen bättre än vad den enda Core i7-processorer i 12:e generationen som vi testat gör.

Med motsvarande Core i7-processor får du mer utrymme för multitasking tack vare så kallade Efficient-kärnor, men annars är de faktiskt likvärdiga. Orsaken till de utmärkta mätresultaten i denna dator verkar helt kunna tillskrivas den effektiva kylningen. Vi ser inte att den till exempel skulle vara överklockad från fabrik.

Utöver det får du 16 GB ddr4-minne, samma som i nästan alla stationära datorer i denna prisklass. Du får mer lagring än i de flesta, två terabyte ssd där det är vanligare med en terabyte, eller till och med en halv. Det är bra kanske främst för den som spelar mycket spel och vill ha många stora spel tillgängliga samtidigt och ha snabba laddtider på alla. Nu är det inte snabbaste typen av ssd, men pigg nog för att vi inte ska klaga på det.

Komplett i171 inuti
Komplett i171

Bra kontroll på kylningen

Grafikkortet kommer från Asus och är baserat på Nvidia Geforce RTX 3070. Det ger dig ordentligt med kraft för att spela alla de senaste och mest krävande spelen, i alla fall om du håller dig ifrån att koppla in en 4k-skärm. Kortet är relativt kompakt i måtten med sina dubbla fläktar, men lyckas ändå bra med att hålla kylningen relativt tyst.

Det har en minimal blåröd rand av dioder utmed ryggen, men inget påträngande ljusspel som behöver kontrolleras. Komplett har inte heller installerat kontrollprogram för grafikkortet, men det är fritt fram att ladda hem dessa från Asus och göra det själv. Installerat program har Komplett däremot gjort för moderkortet från MSI, som kommer med MSI Center förinstallerat på datorn.

Och det är bra det, för här finns det mycket att hantera. Chassifläktar och processorkylning går att kontrollera. I MSI Center kan du också styra rgb-ljus i chassifläktar, cpu-kylaren och minneskretsarna, och framför allt kylningen. Det finns tre förkonfigurerade lägen, Extreme Performance, Balanced och Silent.

Växlar vi mellan dem märks inte så mycket till en början. Silent är inte helt tyst och Extreme innebär inte fläktar på maxfart, men de gör skillnad när belastningen på hårdvaran ökar temperaturen. Vill du få helt tyst (eller nästan) vid låg last är det också möjligt med manuell kontroll. Även i standardläge är datorn tystare än de flesta liknande vi testat, både under låg och hög belastning. Effektiva vätskekylningen för processorn och stor diameter på övriga fläktar håller varvtalen låga.

Komplett i171 portar fram
Snygg och lättillgänglig frontpanel utan några överraskningar.

Snabb uppkoppling

Moderkortet har inbyggt wifi 6 med två antenner på baksidan för bästa mottagning, ethernet-port för fast nätverk med hastighet på upp till 2,5 gigabit, och många usb-portar, både snabba usb 3 och långsamma usb 2. Till och med en usb c-port med upp till 20 gigabits datahastighet.

Det är också gott om expansionsplatser tillgängliga. Två stycken för m.2-ssd, två pci express-kortplatser, som tack vare att Asus grafikkort inte är för tjockt, går bra att använda, två dimm-platser för mer ram-minne, och fyra sata-portar för extra hårddiskar. Du har dock inte plats förberedd i lådan för mer än två, och du får böka lite med en kabelhärva som tar upp den platsen. Men det finns möjlighet att få plats med bägge.

Du får en ren Windows 11-installation med endast kontrollprogrammen för installerad hårdvara och inget onödigt extra. Väl värt att notera är att du också får tre års inskicksgaranti. Det är mer än garantin på de flesta av komponenterna och ger extra trygghet till ditt köp. Du kan inte under garantiperiod göra vad du vill med datorn, men egna uppgraderade komponenter infattas givetvis inte. Men med så här bra prestanda från början lär de flesta inte meka själv förrän efter åtminstone ett par, tre år.

Specifikationer

Produktnamn: Komplett i171 Epic Gaming PC KPC-EPIC-I171-1021
Testad: Maj 2022
Kontakt: Komplett
Processor: Intel Core i5-12600KF
Minne: 16 GB ddr 4
Lagring: 2 TB ssd
Grafik: Geforce RTX 3070, 8 GB
Anslutningar, fram: 2 st usb 3 gen 1 typ a, hörlur, mikrofon
Anslutningar, bak: Usb 3 gen 2x2 typ c, 4 st usb 3 gen 2 typ a, 4 st usb 2.0, 2,5 Gbit lan, 2 st hdmi, 3 st displayport, 5.1 audio ut, toslink, audio in, mikrofon
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.2
Expansionsplatser: 2 st dimm, 1 st pcie x16, 1 st pcie x1, 2 st pcie m.2, 2 st 3,5 tum sata
Kraftaggregat: 750 W
Operativsystem: Windows 11 Home
Ljudnivå: 33-42 dBa
Strömförbrukning: 2 W standby, 62-374 W aktiv
Storlek: 21,7 x 49,3 x 46,9 cm
Pris: 19 999 kronor hos Komplett
Garanti: 36 mån

Prestanda

Cinebench R23, en kärna: 1 885 poäng
Cinebench R23, flera kärnor: 17 514 poäng
Geekbench 5, en kärna: 1 923 poäng
Geekbench 5, flera kärnor: 11 542 poäng
Geekbench 5, grafik: 141 505 poäng
3dmark Fire Strike (Directx 11): 27 684 poäng
3dmark Time Spy (Directx 12): 13 098 poäng
3dmark Port Royal (Strålspårning): 7 927 poäng
Lagring, läsning: 2 194,20 MB/s
Lagring, skrivning: 1 849,45 MB/s

Betyg 4,5 av 5