Testad produkt: MSI MAG Infinite S3 11TC-018MYS
Pris: 17 490 kronor hos Komplett

MAG Infinite S3 är en desktop-pc från MSI med inriktning på gaming, men med flera egenskaper som gör den till en praktisk allround-pc. Den har inte någon särskilt okonventionell konstruktion eller utstickande design. Det mest påtagliga är att den har en rgb-diodrand på framsidan och att själva datorlådan, som för övrigt är traditionellt fyrkantig, är upphöjd en aning i framkant.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Hårdvara som inte hänger med i topp i prestandaracet, begränsat med möjligheter att uppgradera, och en oinspirerande design gör att vi inte lockas till köp. Ett sänkt pris och en extra hårddisk räcker inte riktigt. Vänta hellre in en nyare MSI-dator.

Positivt

  • Diskret design
  • Stor extra hårddisk
  • Snabba wifi 6e

Negativt

  • Prestanda inte i topp
  • Få möjligheter att uppgradera
  • Relativt högljudd kylning

Det gör att hela datorn lutar en aning bakåt. På ett sätt är det smart, då det gör det mindre troligt att du lägger saker ovanpå datorn som kan täcka luftflödet för kylning. Det sitter en takmonterad aktiv fläkt där, men det är faktiskt den enda separata chassifläkten i hela datorn. Processor, grafikkort och kraftaggregat har givetvis egna fläktar.

Du får usb- och ljudportar praktiskt placerade i framkant på ovansidan av datorn, och en väl godkänd uppsättning anslutningar på baksidan. Inklusive en gammal ps/2-port för mus och/eller tangentbord, om du nu skulle ha ett riktigt gammalt sådant liggande. Du får gigabit nätverksport, men den modell som är aktuell i Sverige har också riktigt bra wifi inbyggd. Enligt MSI var den först ut med wifi 6e-krets i en desktop-dator. Det är möjligt, men då den inte är purfärsk har fler stationära datorer med det hunnits släppas.

Godkänt snabb, men långt från bäst

I prisklassen strax under 20 000 kronor säljs det fortfarande en mix av Intel Core-processorer, både generation elva och tolv. Här är det det första som gäller, en Intel Core i7-11700F med åtta kärnor och upp till 16 trådar. Den ligger klart efter nya generationen i vissa moment, men är bara marginellt efter i andra.

MSI MAG Infinite S3
Enkel plåtlåda, men gott om plats.

Du får också ett relativt beskedligt grafikkort, ett Geforce RTX 3060, där många konkurrenter har RTX 3070-kort. Det är stabilt bra för spelande på en 1080p-skärm, och med extra mycket grafikminne faktiskt även acceptabelt på 1440p om du inte har för höga krav. Datorn ligger också upp till 1 500 kronor lägre i pris än de datorer med 3070-kort i som vi testat.

Du får en halvsnabb ssd i m.2-format på 512 gigabyte och en extra lagringshårddisk av mekanisk typ på en terabyte. Det är ett ovanligt val för en så här påkostad dator nu för tiden. De flesta har helt övergett mekaniska diskar. Men extra lagringsplats är ju aldrig fel. De lägger till ett visst brus, dock bara marginellt.

Färre möjligheter att meka

Datorlådan är ytterst enkel i konstruktionen, och du får ett stort utrymme inuti. Här finns behändiga platser för att montera in ytterligare två sata-diskar, förutom den som ingår. Det är en redig låda om du till exempel vill växla upp till ett större grafikkort; det inga problem med utrymmet för ett med till exempel trippelfläktar. Däremot kan du då komma att behöva uppgradera kraftaggregatet, som är på 500 watt. Men allt inuti är komponenter i standardformat, så dagen du till exempel vill uppgradera moderkortet så finns det inga proprietära lösningar som hindrar det.

Det kan ske tidigare än med en del av de konkurrerande datorerna vi testat. För här sitter ett LGA1200-baserat moderkort och en Intel-processor i 11:e generationen. Den är absolut inte långsam och kommer att kunna tjäna dig bra i åtminstone några år, men vill du gå upp till en ny generation Intel-processor så har det just mellan generation 11 och 12 också skett ett chipset-byte som gör att du behöver nytt moderkort.

Moderkortet som sitter här är inte heller särskilt uppgraderingsvänligt. Det finns ingen ledig plats för extra m.2-ssd, och du har trångt med utrymme för extra pci-kort. Det går dock att få in ett litet. Du får bara två dimm-platser för ram-minne, med en 16 gigabytes krets i en av dem. Kortet stödjer dock upp till 64 GB ram med dubbla 32-gigabytesminnen.

Kabeldragningen internt är praktisk men det är allt annat än prydligt att titta på. Kanske är det därför den kommer med två val av sidopanel, en med ett plexiglasfönster och ett utan. Det finns dessutom inte så mycket att se där inne, det enda som har diodbelysning är processorfläkten.

MSI MAG Infinite S3
Ett litet plexiglasfönster låter dig se in i datorn, men det är inte så mycket att se där.

Liten knippe extraprogram

Den och ljusranden framtill kan du kontrollera med en app som heter Mystic Light. Du får också en handfull andra appar förinstallerade, som MSI Super Charger som optimerar strömförsörjningen på en av usb-portarna för mobilladdning, och MSI App Player som gör att du kan köra Android-appar i en virtuell miljö. Vi får också en del bloatware, som Linkedin-app förinstallerad och Music Maker Jam i prova på-version, två till synes helt slumpmässiga tillägg.

Vad vi däremot inte kan hitta är program för sådant som fläktkontroll, vilket annars är vanligt på speldatorer. Vi testade att ladda hem att ladda hem och installera MSI Center för det. Men det gör inte någon nämnvärd skillnad. Det går att trixa med varvtalet på processorfläkten, men det visar sig vara en marginell del av datorns fläktbrus, vilket under hög belastning blir rätt så påträngande.

Det är mer än bara processorn som känns som en gammal generation med MSI MAG Infinite S3. Andra exempel är lagringslösningen, bristen på m.2-plats liksom det begränsade antalet dimm-platser och usb 3-portar. I skrivande stund har MSI inte uppgraderat sitt utbud till nya generationen processorer, men det bör vara på gång inom kort. Om du inte vill spara pengar, och ta chansen att få en dator som du kan klänga kvar vid Windows 10 på, skulle vi rekommendera att du väntar in dem eller kollar in konkurrenterna.

Specifikationer

Produktnamn: MSI MAG Infinite S3 11TC-018MYS
Testad: Maj 2022
Kontakt: MSI
Processor: Intel Core i7-11700F
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, 1 TB hdd
Grafik: Geforce RTX 3060, 12 GB
Anslutningar, fram: Usb 3 typ c, usb 3 typ a, hörlur, mikrofon
Anslutningar, bak: 2 st usb 3 typ a, 4 st usb 2 typ a, ps/2, lan, hdmi, 3 st displayport, audio ut, mikrofon
Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.2
Expansionsplatser: 1 st dimm, 1 st pcie x1, 2,5 tum sata, 3,5 tum sata
Kraftaggregat: 500 W
Operativsystem: Windows 10 Home, uppgraderbart
Övrigt: Utbytbar sidopanel
Ljudnivå: 34-44 dBa
Strömförbrukning: 0,5 W standby, 45-293 W
Storlek: 17,4 x 44,7 x 40,7 cm
Pris: 17 490 kronor hos Komplett
Garanti: 24 mån

Prestanda

Cinebench R23, en kärna: 1 298 poäng
Cinebench R23, flera kärnor: 9 661 poäng
Geekbench 5, en kärna: 1 513 poäng
Geekbench 5, flera kärnor: 5 625 poäng
Geekbench 5, grafik: 99 252 poäng
3dmark Fire Strike (Directx 11): 18 613 poäng
3dmark Time Spy (Directx 12): 7 972 poäng
3dmark Port Royal (Strålspårning): 4 965 poäng
Lagring, läsning: 2 454,34 MB/s
Lagring, skrivning: 1 977,89 MB/s

Betyg: 3 av 5