Google har lagt till en funktion i Chrome OS som kan hjälpa Chromebook-ägare att skilja agnarna från vetet när det kommer till usb-c-kablar.

Som många har upptäckt den hårda vägen är usb-c-kablar en djungel. En enhetlig kontakt som kan användas för flera olika överföringsstandarder har lett till att det finns många kablar som till exempel bara fungerar för laddning men för över data med usb 2.0-hastighet, och kablar som klarar högre hastigheter men inte är så lämpade för högre strömstyrkor.

Den senaste uppdateringen av Chrome OS har en funktion som känner av vad en ansluten kabel klarar av och visar en varning om kabeln inte når upp till usb 4-standarden, rapporterar Zdnet.

Flera olika varningar finns, indelat i två kategorier: Hastigheten på dataöverföringar och huruvida kabeln kan ansluta en skärm. En kabel som klarar fem gigabit per sekund medan datorns usb-port mäktar med tio ger till exempel en varning om att du kan få ut snabbare överföringar om du skaffar en kabel som klarar den högre hastigheten.