Du klarar dig inte utan e-post, eller hur? Allting finns på nätet och nästan varje formulär du fyller i frågar efter din mejladress. Men hur ska du kunna veta vad det innebär? Kommer du nu att få skräppost till din adress för all framtid?

Din e-postadress är en värdehandling som du bör vara rädd om. Det finns olika sätt att hantera detta problem. Många skaffar sig en ”spamadress” att använda för ändamålet, till exempel en extra Gmail-adress eller en adress från någon annan gratistjänst. Det innebär ju dock att du kanske måste vada igenom skräp på det kontot när du någon gång loggar in för att hämta ett bekräftelsemeddelande.
En annan möjlighet är att använda en engångsadress, ett e-postkonto som är aktivt endast under en kort tid. Du kan skicka och ta emot e-postmeddelanden till och från den här adressen så länge den gäller, vilket kan räcka för att till exempel registrera dig på en webbsida. När du inte längre behöver den kan du ta bort den om den inte förfaller av sig själv.

Det finns många sådana tjänster och här får du exempel på några. Det kan dock vara värt att påpeka att du inte vet vad dessa tjänster gör med informationen som passerar dem. Det är därför lämpligt att omedelbart byta lösenord på till exempel en webbsida som du använt en tillfällig adress för att få tillgång till.

Mejl

1. Mailpoof

Tjänsten www.mailpoof.com finns på svenska och du kan välja din adress. Mottagen e-post försvinner efter 24 timmar.


Mejl

2. Emailondeck

www.emailondeck.com får du en e-postadress som tjänsten väljer åt dig. Den fungerar så länge du har fönstret öppet.


Mejl

3. 10minutemail

Tjänsten www.10minutemail.com erbjuder en e-postadress som löper ut efter tio minuter. Du får en inkorg och hinner ta emot exempelvis en verifieringskod.


Mejl

4. 10minemail

www.10minemail.com/sv har du också tio minuter på dig att ta emot ett svarsmeddelande och precis som för föregående tjänst kan du förlänga tiden.