Franska hotellägare. Bosniska resebyråer. Spanska mäklare. Brasilianska dejter. Det finns många människor vi vill kunna prata med, på deras eget språk.

Ja, alla som har kontakter i utlandet upptäcker snabbt att engelska inte alls är lika gångbart i andra länder som det är i Sverige. Ett välkommet hjälpmedel kan vara översättningstjänsten Microsoft Translator.

Allt bättre kvalitet

De senaste åren har den datorstyrda översättningen blivit allt bättre. Det är sällan några problem att översätta enkla meningar, och du som exempelvis behöver ha en handbok eller meny översatt kan räkna med riktigt bra kvalitet. När det gäller kreativa texter som skönlitteratur och poesi blir resultatet däremot långt ifrån njutbart.

Som vanlig konsument kan du utan kostnad använda tjänster som Google Translate och Microsoft Translator.

Den senare har en intressant funktion som kallas för konversation. I datorns webbläsare eller i mobilappen kan du skapa ett flerspråkigt konversationsfönster. Du kan med andra ord prata svenska med en kompis som pratar spanska – eller något annat av de cirka hundra språk som tjänsten har stöd för. Allt du skriver visas alltså på spanska på hens skärm och hens inlägg översätts till svenska för dig. Det går även att använda rösten och läsa in det ni vill säga. Ja, tjänsten är till och med öppen för fler än två användare, så ni kan skapa ett gruppsamtal på olika språk.

Ett tips är att hålla meningarna korta och enkla. Om du har möjlighet är det även bättre att prata engelska. Översättningskvaliteten blir som regel bättre från engelska än från ett litet språk som svenska.


Gör så här – steg för steg

Translator

1. Logga in

Surfa till translator.microsoft.com. Under fliken Conversation väljer du Start conversation och loggar in med ditt Microsoft- eller Google-konto. Om du saknar ett eller vill skapa ett nytt trycker du på Microsoft och väljer Skapa ett.


Translator

2. Välj språk

Ange ditt namn och det språk du pratar, exempelvis Svenska. Tryck på Start conversation så öppnas en kom igång-guide. Välj Press mic button om du vill använda datorns mikrofon. Vill du inte göra det väljer du förstås Don’t test mic.


Translator

3. Bjud in...

Om du använder mikrofonen får du nu ställa in den och du hamnar sedan i konversationsläget. Här kan du bjuda in andra med koden eller direktlänken nere till höger. Där finns även en qr-kod som går att skanna om mottagaren använder mobil (se artikeln nedan).


Translator

4. ... och acceptera

Den du pratar med måste inte logga in. Hen kan klicka på direktlänken – eller surfa till translator.microsoft.com, välja Join Conversation och fylla i koden från steg 3. Hen får då ange namn och språk och till sist klicka på Join conversation.


Translator

5. Bjud in fler

Via ansiktsikonen uppe till höger kan ni bjuda in fler deltagare. Genom att klicka på de tre punkterna vid det egna profilnamnet går det även att ändra språk och användarnamn. Den som skapat samtalet kan dessutom tysta eller ta bort deltagare.


Translator

6. Börja chatta

Skriv ett meddelande i textrutan så ser mottagaren det på sitt språk. Hen svarar på samma språk, men du ser texten på svenska. Det går även att trycka på mikrofonikonen och prata. Avsluta med den gröna pilen till höger och välj om samtalet ska sparas.


Translator

Så chattar du i mobilen

Om du och den du pratar med installerar appen Microsoft Translator från Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad) kan ni kommunicera på era egna språk. Öppna appen, tryck på konversationsikonen och godkänn eventuella behörigheter

Välj Starta, ange Ditt namn och Ditt språk – och tryck på Ange. Nu skapas en konversationskod som du ger till den du vill prata med. Hen fyller i den och väljer Anslut (eller trycker på kameraikonen och skannar qr-koden). Nu får hen ange namn och önskat språk – och trycka Ange.

Konversera genom att välja ikonen med tangentbordet (text) eller mikrofonen (tal). Den du bjöd in gör samma sak – på sitt språk.