Närliggande delning eller delning i närheten är en funktion som introducerades av Microsoft för Windows 10 och som finns även i Windows 11. Denna universella app underlättar sömlös fil- och länkdelning mellan flera Windows-enheter.

Närliggande delning innebär att du kan dela dokument, foton, länkar till webbplatser och mycket mer med närliggande enheter med hjälp av bluetooth eller trådlöst nätverk. Om du vill använda delning i närheten måste båda datorerna – den du delar från och den du delar till – ha bluetooth och använda Windows 11 eller Windows 10 (version 1803 eller senare). Du kan också använda appen funktionen på Xbox One eller Hololens.

Delningen kan användas för olika ändamål. Du kan dela vad du vill med familjemedlemmar och bekanta eller du kan flytta ett projekt från din bärbara arbetsdator för att fortsätta jobbet på hemdatorn. Alla enheter du vill kunna dela med måste ha funktionen aktiverad.

Tänk dock på att det kan ta lång tid att dela stora filer om du bara använder bluetooth, som är ganska långsamt. Filer skickas mycket snabbare om båda enheterna är anslutna till samma trådlösa nätverk och nätverksanslutningsprofilen är inställd på Privat på båda enheterna. 

Dela

1. Aktivera

Funktionen måste aktiveras för att kunna användas. Gå till Inställningar, välj System och Delning i närheten. Välj om du enbart vill kunna dela med dina egna enheter eller med alla inom räckvidd.


Dela

2. Dela länk...

För att dela en webblänk, använd webbläsaren Edge och högerklicka på önskad webbsida. Välj Dela och sedan Delningsalternativ för Windows. Klicka på den enhet du vill dela med.


Dela

3. ... filer

För att dela en fil, leta upp den i Utforskaren och högerklicka. Välj Dela och klicka på den enhet du vill dela med under Delning i närheten. Mottagaren måste acceptera att ta emot filen.


Dela

4. ... och bilder

Bilder kan du förstås hantera som vanliga filer enligt steg 3, men du kan också använda Windows-appen Foton. Bläddra fram önskad bild i appen, högerklicka och välj Dela. Fortsätt enligt ovan.