Oavsett om du är småföretagare eller privatperson kan du ha stor nytta av en skanner. I stället för att spara kvitton, garantisedlar och andra viktiga dokument i en skokartong kan en skanner göra om dem till digitala filer som du enkelt kan hålla reda på – och dela med andra.

Och det handlar förstås inte bara om ekonomipapper. Med hjälp av en skanner kan du även digitalisera recept från en kokbok eller artiklar från en papperstidning.
Väljer du att skriva ut dokumentet på en skrivare fungerar kombinationen som en enkel kopieringsmaskin.

Skippa klumpen

Numera är skannrar som regel inbyggda i våra skrivare, vilket gör att dessa har blivit ganska otympliga. Tycker du det låter onödigt finns det en smidigare lösning, nämligen att använda mobilens kamera och en skanningsapp som Microsoft Lens.

Till skillnad från kamerans vanliga fotoapp är Microsoft Lens skräddarsydd just för att skanna. Den kan automatiskt rätta upp sneda bilder och dölja bakgrunden. Med vanliga kameraappar blir bilden ofta sned och bordsskivan synlig.

Ja, Microsoft Lens har till och med ett whiteboard-läge som gör att du kan skanna in skrivtavlan när du tittar på en föreläsning. Det här fungerar även om du sitter vid sidan om den.

En annan fördel jämfört med den vanliga fotoappen är att du kan skanna in flersidiga dokument och direkt spara dem som pdf-filer. Microsoft Lens har även stöd för textigenkänning (ocr) på svenska. Det betyder att du kan omvandla bokstäverna som finns i en bild till redigeringsbar text.

Vill du kan du till och med låta appen läsa upp texten du har skannat in – med en digital röst.


Så funkar Microsoft Lens

Microsoft Lens

1. Dokument

Gå till sidan med dina skannade dokument.

2. Inställningar

Öppna inställningsmenyn – och slå på eller av blixten

3. Kamera

Här visas det du är på väg att skanna. Den röda linjen är beskärningsramen.

4. Media

Använd tidigare bilder du har tagit.

5. Läge

Växla mellan olika skanningslägen (se fråga 5)

6. Skanna

Tryck här för att skanna en bild.

7. Hantera

När du har skannat en bild kan du ta om den, visa den i fullformat eller kasta den.

8. Bekräfta

Är du nöjd trycker du bekräfta, för att öppna ett nytt fönster.

Microsoft Lens

9. Lägg till

Skanna mer om du vill ha flersidiga dokument.

10. Justera

Justera bilden genom att använda filter och ändra beskärning.

11. Spara

Tryck här för att spara det du har skannat in.


Frågor och svar om Microsoft Lens

Microsoft Lens

1. Hur installerar jag?

Öppna Google Play Butik (Android) eller App Store (IOS) och sök efter Microsoft Lens. Tryck Installera, Öppna och bevilja appen behörighet genom att trycka Tillåt. Tryck på Starta sökning och godkänn villkoren. (I vår guide använder vi Android-versionen av appen).


Microsoft Lens

2. Hur kan jag skanna...

Se till att det står Dokument längst ned på skärmen och håll upp telefonen ovanför det område du vill läsa in. De röda linjerna markerar föreslagen beskärning. När du är nöjd trycker du på den runda avtryckarknappen.


Microsoft Lens

3. ... och bearbeta?

Du ser nu resultatet, och med hjälp av de vita markörerna kan du beskära bilden. Tryck på Bekräfta så får du en chans att bearbeta bilden till exempel genom att rotera eller lägga på filter. Du kan även välja Lägg till om du vill ha fler sidor i samma dokument. Tryck sedan Klar.


Microsoft Lens

4. Hur sparar jag?

När du har tryckt på Klar visas en meny för att spara bilden. Som standard sparas den som en jpg-bild i din telefon (Galleri), men som du ser kan du även välja att göra om den till en pdf och du kan även lägga den i Microsofts molntjänst Onedrive.

Det finns dessutom kopplingar till tre övriga Microsoft-tjänster: Onenote, Word och Powerpoint.


Microsoft Lens

5. Vad mer kan jag skanna?

När du påbörjar din skanning kan du inte bara välja Dokument. Nere i menyn kan du även växla till Whiteboard (skrivtavla), Visitkort och Foto. Du kan dessutom välja Åtgärd för fler alternativ. Här kan du bland annat läsa in qr-koder och tabeller.

Ytterligare ett val är Text, som omvandlar bokstäver i bilden till text som går att redigera med en teknik som kallas för ocr (optical character recognition). Ocr-funktionen kan du även slå på när du sparar dokumentet genom att välja Word (OCR-dokument).