När du saknar en skanner och behöver göra om ett dokument på papper till en pdf-fil kan du i stället utnyttja telefonen. Det finns förstås massor av sätt att åstadkomma detta.

Läs även: Adobes gratisapp gör mobilen till en skanner

En utmärkt metod finns inbyggd i alla Androidenheter, nämligen Google Drive. Det är bara att starta appen, trycka på plustecknet och välja Skanna. Du hamnar i kameran, tar en bild, beskär den och väljer Spara. Nackdelen är att du måste spara på din Google Drive.

Vill du ha dokumentet lokalt på din enhet måste du använda någon annan metod. Vi rekommenderar den utmärkta appen Microsoft Lens, som är användbar till allt möjligt. Till skillnad från Google Drive erbjuder Lens lägen för att skanna olika typer av media. Du kan till exempel utnyttja den för att ta bilder av anteckningar, skisser, ritningar och ekvationer – även bilder utan text. Du kan också skanna visitkort rakt in i kontaktlistan.

Appen har inbyggda funktioner för att ta bort skuggor och vinklar, så att det slutliga resultatet blir lättare att se. Den är även användbar för att läsa qr-koder.

Appen är gratis och finns förstås att hämta i Google Play-butiken.

Lens

1. Skaffa Lens

Installera Microsoft Lens, starta den så öppnas den i kameraläge. Dina albumbilder visas och söks igenom efter dokument. Nedtill hittar du val för Dokument och Whiteboard. Dessutom finns Åtgärder, där du kan välja ocr-skanning eller specifika dokumenttyper.


Lens

2. Skanna dokument

Sikta in dig på ditt dokument. Appen känner av och markerar automatiskt dokumentets kanter i rött, samt rekommenderar dig att ta med dessa i bilden. Tryck av när du känner att du fått med det du vill ha.


Lens

3. Justera

Du kan nu justera kantlinjerna för bästa passning genom att dra i hörnen. När du är nöjd med utseendet, klicka på Bekräfta. Sedan får du möjlighet att lägga till fler sidor, använda filter, rotera, rita eller lägga till text.


Lens

4. Spara

Tryck på Klar när du är färdig att spara. Välj pdf som format. Det går också bra med Word eller Powerpoint – eller att spara som bild till Onenote, ditt galleri eller Onedrive. Tryck på Spara.