Förra året förenklade Samsung sitt laptoputbud, efter debuten med mer fantasifulla verianter som Galaxy Book S och Ion. Nu var det Galaxy Book, Galaxy Book Pro och 360-varianter som utgjorde huvudutbudet. En del med 13-tumsskärm en del med 15 tum och en del med bägge. Årets utbud av Galaxy Book 2 följer samma mönster. Vi har tidigare testat en 15 tums Galaxy Book 2 Pro. Nu spanar vi in en annan Pro, men en 13-tummare med 360-design. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

En kvalitetsdator som med en handfull småsaker missar ett riktigt toppbetyg. Vi hade hoppats att Samsung satsat hårdare på antingen mobiliteten eller produktiviteten, men för den som vill ha bägge är den en välbalanserad kompromiss. Det finns ändå tillräckligt mycket att gilla speciellt Samsungs flexibla inställning till kylning, datorns högklassiga skärm och högtalare, och ett inte hutlöst pris med tanke på kvalitetsnivån.

Positivt

  • Tunn och lätt men stabil
  • Godkända produktivitetsprestanda trots allt
  • Bra bild och ljud
  • Smart fläktkontroll

Negativt

  • Underpresterar något
  • Stumt tangentbord
  • Kan bli varm
PC för Alla rekommenderar

Det är inte ofta en laptop med 360 graders flippbar skärm faktiskt är så tunn och lätt att den blir användbar som handhållen surfplatta, men nya Galaxy Book 2 Pro 360 kommer närmre än de flesta. Den är bara strax över en centimeter tjock, både i hopfällt och flippat läge, och väger precis över ett kilo. Dess skärm som har vanligt 16:9-format har extra centimetrar i marginal i nederkant, vilka ger den ett bekvämt grepp i tablet-läge om du har den på högkant.

På andra sätt är det uppenbart att det här dock inte är sättet den är tänkt att användas. Andra kanter runt skärmen är vassa att greppa, förutom då just en långsida. Du saknar även strömbrytarknapp och volymkontroll på sidan, och har du datorn biometriskt låst är det fingeravtryckläsare inbyggd i strömbrytaren som gäller. Du måste därför alltid starta datorn som laptop först.

Designen är slimmad och onekligen elegant, men dess mörkgrå aluminiumchassi drar annars inte blickarna till sig. Galaxy Book kunde gott låna lite personlighet från Samsungs mobiler. Byggkvaliteten går inte att klaga på. Chassit är styvt med tanke på hur tunt det är. Det är en viss svajighet i skärmlocket, mycket på grund av att det har pekfunktion och glasyta framför skärmen, vilket gör det tyngre än en skärm utan. Det ser ut att vara den enda egentliga skillnaden mellan denna modell och 13 tums Galaxy Book 2 Pro utan pek, som är ännu lättare.

Plus och minus för kontroller

Så här tunna laptops har ofta svårt att måtta in ett tangentbord med rätta komforten, och den korta slaghöjden i knapparna här kan vara ett irritationsmoment. Det är en smaksak, men värd att ha i åtanke om du föredrar mer tydlig respons i knapparna. Även om det är tydlig taktil feedback i knapparna kan det upplevas som stumt att skriva på.

Samsung Galaxy Book 2 360
Det går att jobba utomhus, men du bör hålla dig i skuggan och vara noga med reflexer.

Musplattan har vi inga klagomål på. Den är väl tilltagen och ger rätt kontroll, även ute i hörnen. Pekskärmen håller också hög klass, med tio punkters multitouch med bra kontroll och en enkel men bekväm pekpenna. Hur bra den fungerar för ett illustrationsproffs låter vi vara osagt, men den har snabb reaktion och rätt precision, samt tydlig tryckkänslighet. Samsungs S-Pen-mjukvara ger dig en knippe behändiga verktyg och kontextbaserade funktioner för att utnyttja den. 

Datorn har tre snabba usb c-kontakter, två med displayport och laddstöd och en med full thunderbolt 4-kapacitet. Det gör att vi kan ansluta det mesta vi kan tänkas behöva, även om det kan behövas en investering i en dockningsdosa för att göra det praktiskt. Med ett så här tunt chassi Har Samsung valt bort sådant som standard hdmi-port och usb a. Istället får du en mikro sd-kortläsare på sidan.

Kunde varit snabbare

Galaxy Book 2 360 finns i en handfull varianter, både 13 och 15 tum, och Intel Core i5 respektive i7-processor. Men alla har samma ssd på 512 gigabyte. Det är inte en disk av extra snabb pcie gen 4-typ som vi ser i en del konkurrerande laptops, men den ger fortfarande en rapp upplevelse vid vardaglig användning. För det mesta är det korta söktider som är det viktiga.

Processorn i vår modell är en Intel Core i7-1260P, samma som i till exempel Asus Zenbook 14 Oled och Samsung Galaxy Book 2 Pro 5G. Vi ser här en tydlig trend med denna processor, den ser ut att vara beroende av effektiv kylning för att prestera optimalt. 14 tums Zenbook 14 Oled presterar sämre än 15 tums Galaxy Book 2 Pro 5G, och 13 tums Galaxy Book 2 Pro 360 presterar sämre än bägge.

Sämre betyder här inte underkänt, det är fortfarande hela tolv kärnor, varav fyra är högt klockade och kör hypertrådningsteknik. Med det, 16 gigabyte ddr5-minne, och snabba Intel Iris Xe-grafiken knockar den förra generationens motsvarande Core-processor för tyngre arbetsuppgifter som att redigera foto och video. Men vi kan inte undvika att anmärka på att processorn kan betydligt mer än vad Samsung lyckas få ut ur den i denna dator.

Samsung Galaxy Book 2 360 pekskärm
I vissa situationer blir ljusstyrkan ett problem. Det är inte oläsbart, men inte vackert. Penkontrollen får dock tummen upp.

Helt tyst, om du vill

Ska du bara surfa, strömma media eller köra lite Excel så kan du med fördel göra det helt ljudlöst. Samsung har en smidig fläkthantering i alla sina nya laptops som gör att du kan växla mellan helt tyst läge som begränsar prestanda, ett läge som är mestadels fläktlöst, ett balanserat standardläge och ett prestandaläge som konstant kyler processorn. Ett enkelt tangentbordskommando cyklar mellan lägena. Även tystaste läget kan i nödfall dra igång fläkt, men inte ens ett 15 minuters stresstest med benchmarkprogram lyckades få igång det för oss i tysta läget. I standard- eller prestandaläge kan kylningen bitvis bli väsande och påträngande, men sällan under långa perioder.

Däremot kan det vara smart att undvika att både köra det och ladda batteriet samtidigt. Då tenderar undersidan av dator att bli obekvämt varm. Även tangentbord och ytorna runt musplattan blir irriterande ljumma. Vi undrar därför om inte Intels extra svala och strömsnåla Alder Lake U-processor hade varit ett bättre val i denna dator. Vi väntar fortfarande på att kunna testa en laptop med en sådan i. De är förvånansvärt få.

Men då P-serien lyckas kombinera så här bra prestanda-spann, godkänt ned kraft vid behov och strömsnål drift mellan varven, är det lätt att se varför tillverkarna föredrar denna processor, även i så här slimmade byggen. Batteritiden när vi kör datorn som enklare surf- och Office-laptop är också övertygande, såpass att vi efter ett par dagar vågar oss på att lämna laddaren hemma.

Samsung Galaxy Book 2 360 portar
Vi får kisa och ta till lupp för att se vilken port som är Thunderbolt 4. Å andra sidan är det bara relevant om du ska koppla in något alldeles extra, som ett externt grafkkort.

Väl avvägd batteritid

Normal surf på en dämpad skärm i fläktlösa läget ger oss nästan precis åtta timmar driftstid, att göra tunga uppgifter på en ljus skärm gör slut på batteriet på ungefär tre. Det är bra, men vinsten är sedan inte särskilt stor särskilt stor om du försöker snålköra datorn mer än så. Här har strömsnåla ips-skärmar en stor fördel som en amoled inte kan matcha i dagsläget.

Det här hade kunnat vara en utmärkt dator för dig som är på språng, om det inte vore för två saker. Dels har du ingenstans att säkert fästa den medföljande pekpennan, så den riskerar att komma bort. Det finns magnetpunkter i chassit där den snäpper fast, men den sitter allt annat än stadigt. Dels är skärmen relativt ljussvag. Den kommer upp i runt 350 cd/m2, vilket inte är dåligt, men inte räcker till för att kompensera för påtagliga reflexer i pekskärmens blanka yta om du vill jobba utomhus.

Dämpar du skärmljusstyrkan är det också uppenbart att det görs med pulsmodulering runt 60 Hz. Det gör att skärmen riskerar att upplevas som flimrig om du har otur med belysningen eller om du har känsliga ögon. Många användare lär dock inte märka det alls, och kör du på full ljusstyrka slipper du den risken. Kontrast och bildkvalitet håller annars högsta klass. Du får full srgb- och dci-p3-matchning för färger, och kommer också så nära AdobeRGB att vi kan kalla det proffs-klass, med mycket små färgavvikelser även utan kalibrering. Du kan enkelt växla mellan olika skärmlägen i programmet Adobe Settings.

Samsung Galaxy Book 2 360 s-pen
S-Pen kommer med en knippe praktiska verktyg.

Mycket ljud för liten dator

Den livfulla amoledskärmen är utmärkt för att strömma media på, trots avsaknad av specifikt hdr-stöd. Och med högtalare av hög kvalitet går det att avnjuta både filmer och musik. Ljudet i datorn har Dolby Atmos-stöd, men det är avslaget som standard. Det är helt rätt val, för ljudet är rent, klart, fylligt och välbalanserat redan utan. I en del laptops kan Atmos och andra liknande tekniker lyfta ljudet från dåligt till godkänt. Men här är ljudet bra redan utan. Då blir det mer ett verktyg för anpassad equalizer för musik eller surroundeffekt i film.

Samsung hör till de tillverkare som på gott och ont inte är blyga med att slänga in extra mjukvara i sina datorer. Förutom Samsung Settings som innehåller kontroll för skärm, batteriladdning, kylning och en handfull andra funktioner, finns här ett 20-tal extra appar från Samsung. Många av Samsungs appar kontrollerar små funktioner och hade lika gärna kunnat vara flikar i Samsung Settings istället, och andra är bara intressanta om du också har en Galaxy-telefon, SmartThings-kompatibla prylar i hemmet eller en Galaxy-surfplatta.

Här finns också en del mervärden, som en enkel men väl fungerande videoredigerare och en kompetent skörminspelningsfunktion. Men det blir onekligen också en viss bloatwarekänsla, med flera appar som inte erbjuder något bättre än vad som redan finns i Windows. Du får också lite äkta tredjeparts bloatware, som 30 dagars McAfee, Spotify och en Amazon-app. Vi är dock som vanligt osäkra på vad av detta som ska skyllas på Samsung och vad som är Microsofts ansvar. Det verkar variera.

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy Book 2 Pro 360 NP930QED-KA2SE
Testad: Juli 2022
Tillverkare: Samsung
Processor: Intel Core i7-1260P, 4st Performance upp till 4,7 GHz + 8st Efficient upp till 3,4 GHz
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum blank amoled, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: Thunderbolt 4, 2st usb 3 gen 1 typ c, headset
Trådlöst: Wifi 6, Bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, Samsung S-Pen
Ljudnivå: 0-37 dBa
Batteritid: 2 tim 5 min (hög belastning), 13 tim 10 min (låg belastning)
Storlek: 30,25 x 20,2 x 1,15 cm
Vikt: 1,04 kg
Rek. pris: 16 490 kr
Aktuellt pris: 16 490 kr hos Samsung

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 6 551 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 433 poäng
Geekbench 5, cpu: 6 443 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 408 poäng
Geekbench 5, gpu: 19 013 poäng
Disk, läsning: upp till 2 355,52 MB/s
Disk, skrivning: upp till 1 209,43 MB/s

Betyg: 4 av 5