Bäste Sundar Pichai!

Jag förstår att du som chef för ett av världens största teknikföretag inte kan ha detaljkunskaper om alla länder, och det är fullt naturligt att ditt och Googles fokus ligger på världens största. Tillåt mig därför att berätta lite mer om den del av världen som ligger mig närmast hjärtat: Sverige och Norden.

Bakgrunden till det här brevet är vårens lanseringar av nya Pixel-telefoner och smartklockor. Hittills har ju Google valt att inte släppa sina Pixel-modeller i Sverige, och jag skulle i all ödmjukhet vilja uppmana er att tänka om.

Sverige är en liten nation med drygt tio miljoner invånare, men vi är ett av världens mest uppkopplade länder. 94 procent av svenskarna använder internet, och nästan alla gör det dagligen. När det gäller mobiltelefoni har vårt land alltid legat i framkant – och nio av tio svenskar har i dag en smartphone.

Sverige är dessutom ett av de länder som har kommit längst när det gäller smarta hemmet: hela sju av tio svenskar har en uppkopplad pryl. Och med tanke på er lansering av Pixel Watch kan det vara intressant att veta att var fjärde svensk har en smart klocka.

Svenskarna ligger också långt fram när det gäller digitala tjänster. Nio av tio använder samhällets e-tjänster och lika många handlar på nätet. Åtta av tio använder digitala vårdtjänster och sju av tio reser med biljetter i mobilen. Så här skulle jag kunna fortsätta länge, och den här öppenheten för ny teknik gör förstås Sverige till en optimal marknad när det gäller nya produkter.

Sundar Pichai, jag vet inte om dessa siffror räcker för att övertygar dig om att ni borde sälja er nya hårdvara i Sverige. Låt mig annars berätta lite mer om Norden.

Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island är de bästa av grannar och ambitionen är att Norden ska bli världens mest integrerade region till år 2030. Redan nu fungerar området som en gemensam marknad, och en Pixel-lansering här skulle faktiskt ge tillgång till nästan 30 miljoner kunder. Ja, Norden är faktiskt större än ett land som Australien.

Norden är också en av världens mest innovativa regioner. Teknikföretag som Nokia, Ericsson, Spotify, Rovio och Klarna kommer härifrån – liksom givetvis Volvo, Ikea och SKF.

En gång i tiden var det krångligt att börja sälja produkter i nya länder eftersom exempelvis språk och sladdar skulle anpassas. Så är det inte längre. I och med att både Android och Google Assistent redan finns på svenska krävs det egentligen inga anpassningar. Själv köpte jag en Google Pixel-telefon från Storbritannien – och den fungerar utan problem i Sverige.

Med tanke på att Google redan säljer högtalare, kameror och routrar i den svenska Google Store-butiken känns det obegripligt att det inte skulle gå att även sälja telefoner och klockor. Därför ber jag er att tänka om. Glöm inte bort Sverige när det är dags att börja sälja Pixel-telefoner och klockor.