Det finns appar som känns rent magiska när man börjar använda dem. Musikidentifieringsappen Shazam är en sådan.

Du använder Shazam när du hör en låt och undrar vad den heter. Du kanske sitter på ett kafé eller en restaurang och hör något bra – eller också märker du att radion spelar en låt du gillar. Det enda du behöver göra nu är att öppna Shazam-appen och trycka på den stora knappen i mitten. Appen börjar nu lyssna, och efter några sekunder ser du låtens titel och artistens namn.

Förutsättningen är förstås att du har internet och att ljudkvaliteten är tillräckligt god, men Shazam är förvånansvärt bra på att hantera bakgrundsbrus. Vanliga kafémiljöer skapar sällan något problem. En annan förutsättning är förstås att låten finns i Shazams databas, men även här är det sällan appen misslyckas.

Ägs av Apple

Shazam, som skapades av ett par studenter, har mer än 20 år på nacken. Sedan 2018 ägs företaget av Apple, men Shazam drivs fortfarande som en självständig app. Den fungerar med andra ord lika bra oavsett om du kör Android eller Iphone – och det finns till och med en datorversion som används via webbläsaren.

Under åren har appen utvecklats, och nyligen kom en ny version. Den stora nyheten kallas för Concert Discovery, och den visar vilka konserter en artist ger i ditt närområde. Hör du en bra låt kan Shazam med andra ord inte bara avslöja vilken artist du lyssnar på utan även när du kan se hen spela. Annan information är vilka album artisten har gjort och vilka som är de mest populära låtarna.

Använder du musiktjänsten Apple Music kan du även lyssna vidare direkt – i annat fall får du nöja dig med en förhandslyssning.


Så funkar Shazam

Shazam

1. Bibliotek

Klicka här för att komma åt tidigare sökningar du har gjort.

2. Topplistor

Här hittar du populär musik bland andra Shazam-användare.

3. Starta

Tryck här för att starta en musikidentifiering.

Shazam

4. Resultatet

Resultatet av identifieringen visas i ett nytt fönster.

5. Mer

Dela musiken med andra, ta bort den från ditt bibliotek och gör andra saker.

6. Spela upp

Starta en förhandsvisning av låten. Är du Apple Music-kund kan du spela hela.

7. Konserter

Få information om artistens konserter och övriga populära sånger.

Shazam

8. Inställningar

Öppna Shazams inställningsmeny.

9. Tidigare

Dina tidigare sökresultat visas på dessa bägge ställen.

10. Artister

En lista över de artister du sökt efter.

11. Spelningslistor

Personliga spelningslistor utifrån dina sökningar.


Frågor och svar om tjänsten

Shazam

1. Hur installerar jag?

Öppna Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone) och sök efter Shazam från Apple. I vårt exempel använder vi Android-versionen. Tryck på Installera och välj Öppna när den är klar. Första gången du använder Shazam måste du godkänna att den får behörighet att bland annat spela in ljud.


Shazam

2. Var ändrar jag inställningarna?

För att komma åt Shazams inställningsmeny trycker du på Library och väljer kugghjulet uppe till vänster. Här kan du styra utseendet och du kan även logga in på ett Shazam-konto. Det här inte obligatoriskt, men det är ett måste om du vill kunna komma åt dina sökningar på mer än en enhet.


Shazam

3. Hur kör jag Shazam automatiskt?

I inställningsmenyn kan du välja att aktivera Shazam on startup för att snabbt kunna aktivera tjänsten via aviseringsfältet högst upp på mobilen. Du kan också slå på Auto Shazam, som gör att tjänsten hela tiden ligger aktivt och identifierar den musik som spelas.


Shazam

4. Hur visar jag Shazam överst?

Om du vill kan du ge Shazam tillåtelse att visas ovanpå andra appar. Det här gör du genom att öppna mobilens inställningsmeny och trycka på Appar och aviseringar, Särskild åtkomst för app, Visa ovanpå andra appar. Bläddra ned till Shazam, peta på den och välj att aktivera Tillåt visning ovanpå andra appar.


Shazam

5. Kan jag använda datorn?

Shazam finns inte bara för mobilen utan även som ett tillägg till webbläsaren. Med hjälp av det kan du få hjälp att identifiera musik som spelas på Netflix, Youtube eller något annat som du lyssnar på via webbläsaren.

För att installera tillägget surfar du till www.shazam.com/apps, bläddrar dig ned till Shazam Browser Extension och klickar här. Välj att lägga till tillägget så dyker det upp en Shazam-ikon högst upp till höger. Tryck på den för att identifiera musiken.