I våras rullade Microsoft med full kraft ut funktionen Sovande flikar i sin webbläsare Edge.

Sovande flikar betyder att en flik som inte har använts på ett par timmar automatiskt går ned i ett slags sparläge. Enligt Microsoft ska en sovande flik minska minnesanvändningen med 85 procent och processoranvändningen med 99 procent i deras webbläsare Edge.

Fördelen är alltså att din bärbara dator får bättre batteritid.
Beroende på hur man använder sin dator så kan det här förstås bli irriterande, men lyckligtvis är funktionen lätt att stänga av:

Edge
  1. Tryck på de tre punkterna högst upp till höger och välj Inställningar. Gå till System och prestanda och bläddra dig ned till Optimera prestanda.
  2. Gå till Spara resurser med viloläget för flikar för att avaktivera eller aktivera funktionen.
  3. I inställningsmenyn kan du även välja Sätt inaktiva flikar för att sova efter den angivna tiden. Du bestämmer alltså själv efter hur lång tid flikarna ska somna.
  4. Vill du undanta en enskild sajt från att hamna i viloläge kan du trycka på Lägg till till höger om Placera aldrig dessa webbplatser i viloläge. Fyll sedan i sajtens webbadress. Det här kan vara en bra lösning om du exempelvis inte vill att din mejl ska hamna i viloläge.

De här instruktionerna visar hur man gör i Microsoft Edge, men upplägget är ungefär detsamma även i de andra stora webbläsarna.