Numera har nästan alla en kraftfull videokamera i fickan. Ja, kameran i våra smarta mobiler kan som bekant inte bara ta stillbilder utan även filma.

Vill du bara dela ett kort videoklipp via sociala medier kan du förstås göra det direkt i mobilen, men vill du göra lite mer avancerad videoredigering är datorn ett bättre val. En stor skärm i kombination med mus och tangentbord gör redigeringen lättare. Problemet är att det inte har funnits något bra gratisverktyg i Windows.

För länge sedan ingick Microsoft-programmet Movie Maker i Windows, men 2017 plockades det bort. Den inbyggda Windows-appen Foton har visserligen en videofunktion, men den är väldigt avskalad.

Köpte program

Förra året köpte Microsoft upp den webbaserade videoredigeringstjänsten Clipchamp – och nyligen lanserades den på allvar som ett Windows-program. Du kan alltså välja om du vill köra Clipchamp via webbläsaren (app.clipchamp.com) eller som ett program i datorn.

Oavsett vilket är Clipchamp ett lättanvänt verktyg som passar för vanliga användare. Precis som konkurrenterna är det uppbyggt kring en tidslinje där du placerar dina videoklipp. Här kan du flytta på klippen, och du kan ta bort onödigt material genom att trimma dem.

Det går också att göra övergångarna snyggare genom att exempelvis lägga in en toning eller svepning mellan två klipp. Andra kraftfulla funktioner är möjligheten att ändra hastigheten på ett videoklipp, lägga på filter eller justera ljus och färger. Det går förstås också att komplettera med text och olika grafiska element.

Till skillnad från många andra gratistjänster kan du spara dina filmer högupplöst (1080p) utan att betala.


Så funkar Clipchamp

Clipchamp

1. Hem

Återgå till programmets startsida.

2. Lägg till

Lägg till fler videoklipp och annan media.

3. Media

Här visas miniatyrer av den media du har lagt in. För att använda– dra en miniatyr till tidslinjen.

4. Verktyg

Här är programmets verktygslåda, till exempel Övergångar som låter dig göra växlingen mellan två klipp snyggare.

Clipchamp

5. Justera

Justera videoklippet, till exempel när det gäller färg och hastighet.

6. Export

Genvägar för att skaffa ett betalabonnemang och för att spara filmen (se fråga 3 och 5 nedan).

7. Klipp

Här visas din film. Verktygen till vänster anpassa klippet och de nedanför sköter uppspelningen

8. Redigeringsverktyg

Verktyg som att ångra, göra om, radera. Ikonerna längst till höger zoomar in och ut.

9. Markör

Markören visar själva uppspelningen, och du kan även dela upp ett klipp där markören står genom att klicka på sax-ikonen ovan.

10. Tidslinje

Här visas alla videoklipp, och du kan flytta och ta bort dem. Ovanför kan du lägga text och nedanför ljud.

11. Trimma

För dessa verktyg in mot mitten för att ta korta ned klippet.


Frågor och svar om tjänsten

Clipchamp

1. Hur installerar jag?

Öppna Windows appbutik Microsoft Store och sök efter Clipchamp från Microsoft. Välj Skaffa för att ladda ned och installera programmet och tryck därefter på Öppna.


Clipchamp

2. Måste jag registrera?

Du får nu godkänna att appen får tillgång till din information genom att klicka Ja i varningsrutorna som visas.

För att logga ut från Clipchamp och byta användare klickar du på profilbilden uppe till höger och väljer Logga ut. Du kan nu logga in med ett annat konto, exempelvis ett Google- eller Facebook-konto.


Clipchamp

3. Är det gratis?

Grundversionen av Clipchamp är gratis, men du kan även uppgradera till ett premium-alternativ. Det ger dig bättre möjligheter till säkerhetskopiering, tillgång till ett arkiv med ljud, video och bilder – liksom en möjlighet att spara logotyper och speciella typsnitt. Ett abonnemang kostar från 720 kronor per år.


Clipchamp

4. Hur kommer jag igång...

När du öppnar Clipchamp hamnar du på sidan Hem. Överst finns ett stort antal färdiga mallar och om du väljer en sådan öppnas en färdig film och du kan byta ut demoklippen mot ditt eget material. Du kan också trycka på Skapa en video för att börja med en helt tom film.

På hemsidan hittar du också filmer som du redan har skapat. Klicka på de tre punkterna till höger för att radera – eller skapa en kopia av filmen.
Hur du använder själva redigeringsverktygen ser du i den stora bilden till höger.


Clipchamp

5. ... och hur sparar jag?

Allt du gör sparas automatiskt i Clipchamp, men för att kunna visa filmen på något annat ställe måste du exportera den som en fil. Det gör du genom att trycka på Exportera-knappen uppe till höger och välja bildkvalitet.

Nu sparas filmen och när den är klar kan du välja Spara på datorn – eller på någon molntjänst. Det går också att dela filmen via exempelvis Youtube och Tiktok.