Berget med pc-datorer som har passerat ”bäst före-datum” växer. I takt med att Microsoft lanserar nya Windows-versioner så försvinner också stödet för de gamla. Har du en dator med Windows 7, Vista eller XP så får den inte länge Microsofts säkerhetsuppdateringar – vilket ökar risken för virus, hackare och andra it-hot. Ett sätt att rädda datorn är att göra om den till en Chromebook.

En Chromebook är ett alternativ till en Windows-dator, och den kör ett annat operativsystem. Du kan med andra ord inte köra dina vanliga Windows-program. Det centrala i en Chromebook är i stället Googles egen webbläsare Chrome, och många användare behöver egentligen inte några andra program. Via webbläsaren går det att läsa mejl, kolla på tv, lyssna på musik, använda sociala medier – och det finns även exempelvis ordbehandlare, kalkylprogram och fotoverktyg.

Nytt verktyg

Att göra om en Windows-dator till en Chromebook har länge varit krångligt, men nyligen släppte Google den skarpa versionen av Chrome OS Flex. Som du ser i vår guide gör den bytet förhållandevis smidigt. Det finns dock några saker som är viktiga att tänka på:

  • För att komma igång behöver du, förutom en dator med internetuppkoppling också ett usb-minne på minst 8 GB.
  • Till skillnad från Chromebook-datorer som du köper i butik har Chrome OS Flex inte stöd för Android-appar. Du är med andra ord hänvisad till tjänster som går att nå via webbläsaren.
  • Det är inte alla Windows-datorer som kan köra Chrome OS Flex. Du hittar hela listan över certifierade modeller här, men det kan även fungera på andra datorer.
  • Dina befintliga data försvinner när du installerar Chrome OS Flex. Du bör med andra ord säkerhetskopiera allt material som du vill ha kvar från din gamla dator.
  • Installationen kan krångla, och PC för Allas redaktion kan tyvärr inte kan hjälpa dig om något går fel.
  • Undrar du hur Chromebook funkar? Läs vår guide här.

Steg för steg: Installera Chrome OS Flex

Chrome OS

1. Förbered dig

Stoppa in ett usb-minne på minst 8 GB i en dator (det måste inte vara samma som du ska installera Chrome OS Flex på). Surfa till support.google.com/chromeosflex och läs igenom informationen – som är engelsk och lite krånglig. Tryck på Create the USB installer.


Chrome OS

2. Skaffa verktyget...

Klicka på länken Chrome web store och installera Återställningsverktyg för Chromebook genom att klicka på knappen Lägg till.


3. ... och aktivera det

Kontrollera att tillägget är aktiverat med knappen Tillägg (som ser ut som en pusselbit och som du hittar uppe till höger). Välj Hantera tillägg och se till att den blå kontrollen är förd till höger.


Chrome OS

4. Installera

Tryck på knappen Tillägg, öppna Återställningsverktyg för Chromebook och tryck på Kom igång, Välj modell från en lista. Här ska du välja Google Chrome OS Flex och sedan trycka på Fortsätt. Välj det usb-minne du vill använda och tryck Fortsätt, Skapa nu. När installationen är färdig, väljer du Klar.


Chrome OS

5. Testa...

Ta fram den dator du vill installera Chrome OS Flex på och stäng av den. Stoppa in usb-minnet och "boota" datorn från detta (se nedan). I rutan som öppnas byter du språk till Svenska och trycker på Kom igång. Du har nu två alternativ: Om du vill testa Chrome OS Flex utan att installera det väljer du Testa först och går till steg 7.


Chrome OS

6. ... eller installera

Om du vill helt vill ta bort Windows från datorn och helt ersätta den med Chrome OS Flex väljer du Installera ChromeOS Flex. Du kommer nu till en ny ruta där du ska välja Installera Chrome OS Flex, Installera. Observera att detta tar bort all information som du har på din dator. När installationen är klar tar du ut usb-minnet och startar om enheten. Du kan behöva byta språk igen.


Chrome OS

7. Logga in

Anslut till en router och godkänn villkoren. Ange att datorn ska användas av dig själv och logga in – eller välj Använd som gäst. Välj hur datorn ska synkroniseras och godkänn villkoren – flera gånger. Tryck på Kom igång för att starta en introduktion.


TIPS: Så bootar du från usb-minnet

Hur man startar datorn (bootar) från ett usb-minne varierar, men något av de här sätten brukar fungera:

Chrome OS
  • Öppna Windows Inställningar och tryck på Uppdatering och säkerhet, Återställning, Starta om nu. Välj Använd en enhet och tryck på ditt usb-minne. Om allt går som det ska startar datorn nu från det usb-minne du har i datorn.
  • För äldre datorer kan du behöva starta om datorn och under starten trycka ned exempelvis F2. Nu öppnas bios-menyn, och genom att välja Boot kan du välja vilken enhet datorn ska starta från. Placera ditt usb-minne högst upp i listan! Exakt vilken tangent du trycker på och hur man byter enhet varierar från dator till dator. Här får du testa dig fram, kontrollera datorns handbok eller googla efter information.