Än i dagens digitala värld lever visitkorten i pappersformat kvar. Lite märkligt, kanske, men visst händer det fortfarande att du tar emot ett visitkort, eller utbyter kort med någon affärspartner?

Men de är ju inte särskilt användbara i kortformat, utan sedan måste du själv sitta och knappa in alla uppgifter i dina kontakter eller din adressbok. Du vill ju ha dem enkelt tillgängliga i telefonen eller datorn.
Vi utlovade en beskrivning av detta i föregående nummer, där vi använde Microsoft-appen Lens för att läsa in dokument till exempelvis pdf-filer. Detta är alltså en fortsättning, där vi också utnyttjar det utmärkta Lens, som kan användas till mycket.

Du kan spara visitkortsuppgifterna i den kontaktapp du brukar använda, till exempel Google eller telefonens inbyggda, men du måste gå via Onenote. Där identifieras de olika uppgifterna på kortet.

Du hittar Microsoft Lens i Google Play Butik eller Apple App Store. Du behöver också ha Microsoft Onenote installerat och hämtar förstås den appen på samma ställen om du inte redan har den – den är användbar till mycket annat också.

Visitkort

1. Starta appen

Starta Microsoft Lens, som öppnas i kameraläge. Dina albumbilder visas och söks igenom efter dokument. Nedtill hittar du val för Dokument och Whiteboard med mera. Välj Visitkort.


Visitkort

2. Skanna visitkort

Sikta in dig på ett visitkort. Appen känner av och markerar automatiskt dokumentets kanter i rött, samt rekommenderar dig att ta med dessa i bilden eller att flytta närmare. Tryck av när du känner att du fått med det du vill ha.


Visitkort

3. Justera

Justera kantlinjerna om det behövs och klicka på Bekräfta. Klicka på Klar. Välj att spara till Onenote. Byt till Onenote och öppna den sparade anteckningen.


Visitkort

4. Spara

Klicka på Contacts. Välj Öppna. Välj vid behov vilket kontaktprogram du vill använda. De inlästa uppgifterna öppnas i dina kontakter. Klicka på Importera, välj var du vill spara och klicka på OK.