Det har hänt mycket på wifi-fronten de senaste åren. Från wifi 5 till wifi 6 och nu även wifi 6e. För att göra det ännu mer komplicerat säljs det fortfarande, och lära göra så ett bra tag till, routrar med olika stöd för olika standarder.

Så vilken standard ska du välja när du köper ny router? Detta bör du känna till.

Wifi 5 – det billiga alternativet

Wifi 5-standarden, eller 802.11ac som den också kallas, kom redan 2013. Men även om standarden har flera år på nacken fungerar den fortfarande och det finns ännu många (billiga) routrar med stöd för tekniken.

Vad som är värt att tänka på är att då de flesta prylar som släppts de senaste åren stödjer wifi 6, du går med andra ord miste om en hel del kräm om du väljer wifi 5. Det är ingen större skillnad i själva wifi-mottagningen mellan 5 och 6, men 5 når endast realistiska hastigheter upp till 500 Mbps medan 6 kan nå det dubbla.

Så när kan det vara värt att satsa på en wifi 5-router?
Om du vill komma undan så billigt som möjligt och inte behöver snabbare hastighet. Kanske en router till sommarstugan för att kunna se på Netflix (krävs endast cirka 25 Mbps för 4k-video)? Wifi 5-routrar är i dag betydligt billigare än wifi 6-routrar i allmänhet och wifi 6e-routrar i synnerhet. 

Wifi 6 – snabbt och beprövat

Har du ett snabbt internet och prylar som stödjer det (i princip alla från slutet av 2019 och framåt) vill du nog ha åtminstone wifi 6-stöd i routern. I ärlighetens namn är det inte många som faktiskt utnyttjar den fulla hastigheten i sina uppkopplingar, men det är definitivt ett plus om du laddar ned mycket torrents, ofta flyttar stora mängder data mellan nätverkslagringar, eller streamar från lokala mediaservrar som kräver hög bandbredd. Och det är alltid trevligt att vara framtidssäkrad.

Läs även: Bästa meshroutrar med wifi 6 och 6e

Men hastiget är inte allt. En annan stor fördel med Wifi 6 är att den klarar fler ihopkopplade prylar samtidigt. En ny teknik, OFDMA, har tagits fram för att förenkla ihopkopplandet av smarta hemmet-prylar. En bra teknik om du till exempel planerar att skaffa massor av wifi-styrda lampor och strömbrytare.

En annan styrka är säkerheten som höjts något sedan wifi 5. Men tänk på att alla dina prylar behöver stödja wifi 6 för att kunna åtnjuta detta fullt ut. Router-tillverkare påstår även att mobiler och laptops får längre batteritid på wifi 6-nät, men det saknas oberoende tester för att bekräfta detta.

Varför välja wifi 6 när nu wifi 6e finns?
Wifi 6e är förstås en förbättring från wifi 6, men då tekniken är så pass ny kommer det att dröja länge innan alla prylar stöder tekniken. Och hastighetsförbättringen är antagligen ingeting vanliga människor kommer märka av, då de inte ens utnyttjar wifi 6 fullt ut. Det är därför inte säkert att det är värt att betala för de dyrare wifi 6e-routrarna. Dessutom, som vi sett med wifi 5 (kom 2013), kommer wifi 6 antagligen att finnas kvar länge, och då tekniken bara har drygt två år på nacken är det nog ingen risk att den blir utdaterad den närmsta tiden.

Läs även: Vanliga frågor och svar om Wifi 6

Wifi 6e – snabbast, men omogen

Wifi 6e har en väldigt spännande funktion som de andra standarderna saknar – ett tredje frekvensband! Som du vet har wifi, sedan vad som känns som för alltid, haft två band: 2,4 GHz och 5GHz. Med Wifi 6e får du det tredje alternativet 6Ghz.

Det här är potentiellt en fantastisk nyhet som kan ge både betydligt högre trådlösa hastigheter, men också mindre trängsel i nätverket.

Netgear Orbi RBKE963
Dessa Wifi 6E-enheter från Netgear Orbi är bland de dyraste vi testat!

Utöver snabbare och mer stabil uppkoppling finns det flera andra fördelar med Wifi 6E. Framför allt har säkerheten förbättrats ytterligare ett snäpp, inte minst genom stöd för det nya protokollet wpa3 som är en efterföljare till wpa2.

Allt detta låter fantastiskt, men kom ihåg att det kommer att dröja innan tekniken är fullt tillgänglig. Det är idag väldigt få prylar som stödjer den, däribland Samsung Galaxy S21 Ultra och Galaxy S22 Ultra, samt en del mindre kända mobilmärken. Även om mobilen du har idag förstås kan koppla upp sig mot en wifi 6e-router kommer du inte kunna dra nytta av det extra 6 GHz-bandet. Därför kan det vara bättre att köpa en wifi 6-router idag och hoppa på 6e när tekniken mognat. Om inte annat för att spara en rejäl slant.

Läs även: Vanliga frågor och svar om Wifi 6e

Bäst i test: Välj rätt router

Översättning och bearbetning: Andreas Thors