Mer Windows 11


Windows 11, som lanserades för ungefär ett år sedan, bjuder på många intressanta nyheter. Systemet har exempelvis fått ett antal nya verktyg som ska göra dig mer effektiv vid datorn.

I den här artikeln tittar vi närmare på hur du utnyttjar Widgetar, Fokussessioner och Teams till max.

I denna artikel

Windows 11

WIDGETAR

Nyheter och väder på nytt sätt

En av de största nyheterna i Windows 11 handlar om widgetar, alltså småprogram som exempelvis visar väderprognoser, aktiekurser och nyheter. Det här har funnits tidigare, men de ser helt annorlunda ut i Windows 11.

HUR? Öppna widgetfönstret med ikonen till vänster i Aktivitetsfältet. Den brukar ha en vädersymbol. Du kan klicka eller låta musmarkören vila över ikonen – har du en pekskärm kan du svepa med fingret från vänster skärmkant in mot mitten. Klicka sedan på valfri widget för att maximera den.


Windows 11

Anpassa en widget

Du styr själv vilka widgetar som ska visas – och hur.

HUR? Upp till höger i varje widget finns en ikon med tre punkter. Klicka på och välj Dölj den här widgeten (om du inte vill se den mer) eller Fäst widget (om den alltid ska visas). När du har fäst en widget kan du ofta bestämma storleken. Det går även att välja Anpassa widget för att exempelvis välja stad i en väderwidget och aktier i en som visar börskurserna.


Dölj en nyhet

För nyhetswidgetarna fungerar anpassningen annorlunda.

HUR? I alla nyheter finns inställningsrutan nere till höger, och det finns även en kryssruta uppe till höger. Tryck på den för att ta bort nyheten och välj om du vill dölja alla nyheter från samma nyhetskälla.


Windows 11

Lägg till widgetar

Det är förstås lätt att lägga till fler widgetar.
HUR? Tryck på Lägg till widgetar (plus-ikonen uppe till höger). Nu ser du ett antal kategorier och du väljer allt som intresserar dig.


Anpassa dina intressen

Widget-appen styrs av dina intressen, och det här kan du påverka själv.

HUR? Tryck på din profilbild uppe till höger och välj Hantera dina intressen så öppnas en webbsida med intresseområden. Tryck på plusikonen för att ange att du är intresserad.


Windows 11

Ta bort funktionen

Tycker du widget-funktionen är onödig? Var lugn – den är lätt att ta bort.
HUR? Högerklicka i Aktivitetsfältet och välj Inställningar för Aktivitetsfältet. Flytta reglaget vid Widgetar till vänster.


Windows 11

WINDOWS STORE

Hämta vanliga program

Microsoft Store är en tjänst där du installerar program/appar på ett enkelt och säkert sätt. Tjänsten har fått en ansiktslyftning i Windows 11 och Microsoft har även öppnat butiken för traditionella Windows-program. Tidigare fanns här bara moderna Windows-appar (så kallade uwp-program).

HUR? Öppna Microsoft Store med ikonen som ser ut som en shoppingpåse i Aktivitetsfältet (eller gå via Startknappen, Alla appar). Du ser nu de mest populära programmen i olika kategorier.


Hitta program snabbare

Förutom att söka via kategorier kan du använda sökfönstret högst upp. Nya Microsoft Store har fått bättre sökmöjligheter.

HUR? Öppna Microsoft Store och skriv ett namn eller sökord högst upp. Med hjälp av Filter kan du begränsa sökningen utifrån exempelvis målgrupp och pris.


Windows 11

Uppdatera program

I Microsoft Store kan du även uppdatera dina program. Observera dock att det inte fungerar för alla traditionella Windows-program, som kan ha egna uppdateringsfunktioner.

HUR? Öppna Microsoft Store och klicka på ikonen Bibliotek. Här visas alla program och du kan uppdatera dem i ett svep genom att trycka på Hämta uppdateringar .


KLOCKAN

Många finesser i klockan

Windows inbyggda klocka har fått en rejäl ansiktslyftning, och den största nyheten är fokussessionerna (se nedan).

HUR? Tryck på Startknappen, välj Alla appar och leta upp Klocka. Förstora fönstret så att du ser menytexterna till vänster.


Windows 11

Hjälp att fokusera…

Fokussessioner är en timer som håller koll på önskad arbetstid. Om du exempelvis har bestämt dig för att plugga eller jobba under två timmar meddelar Fokussessioner när du är klar. Som standard har den även lagt in två pauser i timmen. Tanken är nämligen att du ska arbeta fokuserat i ungefär en halvtimme och sedan ta en kort paus.

HUR? Öppna klockan och väj Fokussessioner i vänstermenyn. Tryck på Kom igång och ange hur lång tid du vill fokusera. Tryck på Starta fokussessionen så påbörjas en timer. Minimera klockan och fokusera på ditt jobb. När det är läge för att ta paus eller sluta visas ett meddelande på skärmen – och du hör en ljudsignal.


…och sätt upp ett mål

Du kan även sätta upp dagliga mål för ditt arbete.

HUR? Klicka på Redigera dagliga målet (pennan uppe till höger) så kan du välja vad du har för dagligt mål, till exempel en timmes fokuserat arbete.Windows 11

Koppla in att göra-listan

Fokussessioner går att koppla ihop med att göra-listan Microsoft To Do – för att arbeta med uppgifter härifrån.

HUR? Tryck på Logga in nere till vänster, välj ditt Microsoft-konto och följ instruktionerna. När det är klart går du till att göra-listan, som du hittar under rubriken Uppgifter.


Lägg till musik

Många tycker att musik eller bakgrundsljud gör det lättare att fokusera, och du kan faktiskt koppla ihop Fokussessioner med Spotify.

HUR? Välj Länka din Spotify nere till höger. Logga in med användarnamn och godkänn villkoren så ser du lämpliga ljud i fönstret till höger.


Windows 11

Använd Fokusstöd…

Observera att Fokussessioner inte är samma sak som Fokusstöd. Det senare är en funktion som låter dig blockera notifikationer, samtal och annat som stör när du behöver jobba intensivt.

HUR? Öppna Inställningar och välj System, Fokusstöd. Byt från Av till Endast prioritet, vilket betyder att bara viktiga aviseringar släpps igenom. Du kan också välja Endast alarm som döljer allt förutom larmen.


…och ta bort det

Vissa delar av Fokusstödet är påslaget som standard, och du måste alltså själv ta bort det.

HUR? Öppna Fokusstöd som ovan och slå av det på alla ställen under Automatiska regler.


Windows 11

TEAMS

Starta ett videosamtal i Teams

Intresset för distansarbete har fått Microsoft att bygga in videomötesprogrammet Teams i Windows 11, du behöver inte installera det separat.

HUR? Tryck på Startknappen, Alla appar och öppna Microsoft Teams. Första gången får du göra vissa inställningar och sedan kan du skapa en chatt, ett videomöte eller bjuda in dina vänner.


Miniapp för chatt

Förutom den fullständiga versionen av Teams har Microsoft också lagt in en miniapp i Windows 11 så att du ska komma igång ännu snabbare.

HUR? Tryck på ikonen Chatt i Aktivitetsfältet så kan du starta en chatt eller ett möte på direkten.


Skippa Teams

Du som inte använder Teams kan ta bort ikonen från Aktivitetsfältet.

HUR? Högerklicka i Aktivitetsfältet och välj Inställningar för Aktivitetsfältet. Flytta reglaget vid Chatt till vänster.


FLER VERKTYG

Hitta rätt i Utforskaren

Utforskaren har fått ett förändrat utseende. Listan som visas när du högerklickar på en fil eller mapp har blivit kortare. Många alternativ har nämligen försvunnit härifrån, men de är inte svåra att hitta.

HUR? Högerklicka på en fil eller mapp. Om du inte ser de alternativ du behöver väljer du Visa fler alternativ – för att se hela listan precis som i Windows 10.Windows 11

Öppna gamla proffsverktyg

Många traditionella Windows-verktyg har fått en alltmer undanskymd plats, exempelvis Windows-terminal, Diskhantering och Loggboken. Det finns dock ett snabbt sätt att visa dem.

HUR? Högerklicka på Startknappen så visas en meny med olika mer avancerade Windowsverktyg.


Leta rätt på Kontrollpanelen

Du hittar inte alla verktyg via Startknappen. Vissa klassiker, exempelvis Kontrollpanelen och Aktivitetshanteraren måste du söka efter.

HUR? Tryck på Sök och skriv namnet på det verktyg du söker efter. Det visas överst i en lista – och du klickar för att öppna.

Windows 11

Skriv med rösten

Om du inte gillar att skriva med tangentbordet kan du faktiskt använda rösten i Windows 11

HUR? Starta ett program för att skriva text (exempelvis Anteckningar) och tryck på Windows+H. Nu öppnas ett litet fönster och genom att trycka på mikrofonen aktiverar du röstinmatningsläget. Tryck en gång till för att avsluta det.

Med hjälp av kugghjulet öppnar du en inställningsmeny där du bland annat kan välja om punkt och kommatecken ska läggas in automatiskt.

8 nya kortkommandon i Windows 11

Precis som i tidigare Windows-versioner finns det många kortkommandon som gör arbetet lättare. Här är åtta nyheter i Windows 11.
Win+W - öppna widgetar
Win+Z - öppna fäst-layouter
Win+Alt+uppåtpil - fäst aktivt fönster i skärmens överkant
Win+Alt + nedåtpil - fäst aktivt fönster i skärmens nederkant
Win+Ctrl + C - stäng av färgfilter (måste väljas i inställningsmenyn först)
Win+C - öppna Chatt i Microsoft Teams
Win+A - öppna Snabbinställningar
Win+N - öppna Notiscenter och kalender.