Det finns 1 589 olika mobiltelefoner på den svenska marknaden och variationen är stor. Du kan köpa en ny smartphone för allt mellan 700 och 25 000 kronor och om du tycker att svart är tråkigt kan du välja mellan 17 olika färger – allt enligt prisjämförelsetjänsten Prisjakt.

På marknaden finns det dessutom vikbara mobiler, spelmobiler och sådana som är skräddarsydda för fotografer. I de flesta fall är det med andra ord enkelt att hitta något som passar just dig, men en modell lyser med sin frånvaro: de små telefonerna.

Om vi använder Apples definition går gränsen för en liten telefon vid 5,4 tum – så stor är nämligen företagets kraftfulla Iphone Mini. Den senaste modellen, som heter Iphone 13 Mini, släpptes i höstas. Vill du ha en Android-telefon i samma storlek kan du däremot bara välja riktigt gamla telefoner eller budgetmodeller från udda tillverkare som Wiko, Alcatel och ZTE.

Stort test: Bästa smartphone just nu

Ja, numera är det till och med svårt att få tag på telefoner som har en skärmstorlek på 6 tum. För bara några år sedan ansågs det här vara en stor skärm, och branschen kallade den här sortens mobiler för ”phablets”. Man tyckte att de var så stora att de låg någonstans mittemellan en telefon (phone) och surfplatta (tablet).

I dag är alla telefoner däremot större. Bland de modeller som har lanserats i år finns bara elva Android-mobiler som är max 6 tum – och om vi räknar bort de udda tillverkarna så återstår endast en Asus- och en Sony-lur.

Att välja en kompakt telefon har flera fördelar. Den mest uppenbara är förstås att den lättare får plats i fickan, något som framför allt är praktiskt för den del av befolkningen som inte bär handväska.

Den andra stora fördelen handlar om navigering. En kompakt telefon går smidigt att hantera med en hand – och om telefonen blir större räcker fingrarna inte till. En större skärm blir dessutom mer ömtålig och förbrukar mer batteri.

Allt det här gör att jag alltid har valt att köpa kompakta telefoner, men det har blivit allt svårare. När jag köpte min senaste telefon var Google Pixel den enda modell som uppfyllde mina krav på att vara tillräckligt kompakt och bra – men eftersom den inte gick att köpa i Sverige fick jag beställa den från Storbritannien. Nu har även Pixel-telefonerna passerat den magiska gränsen på sex tum, och alla vi som inte vill ha en ”phablet” får ännu svårare att hitta rätt.

Naturligtvis förstår jag att alla mobilanvändare är olika. För den som ofta tittar på video eller spelar spel är det givetvis en fördel att skärmen är stor, och det blir även lättare att skriva på ett rejält skärmtangentbord. För många är de jätteskärmar på 6,8 tum som vi hittar i de senaste modellerna från Samsung och Motorola helt rätt.

Men jag tror att tillverkarna tänker fel när de bara fokuserar på jätteskärmar. På en marknad med 1 589 mobilmodeller borde det finnas plats för några som är moderna, kraftfulla – men som ändå får plats i jeansfickan.