De flesta bilder på webben och i dokument av olika slag är antingen kvadratiska eller rektangulära. Men det kan ju i en del sammanhang kännas stelt och tråkigt – ibland kanske du till exempel skulle vilja ha runda bilder eller en rektangel med rundade hörn.

Det kan ju vara särskilt intressant om det gäller något mer personligt än en avhandling eller en företagswebbsida, till exempel ett gratulationskort eller din personliga blogg.

Det här går naturligtvis att göra i proffsiga bildbehandlingsprogram som Photoshop och liknande, men det kan vara lite komplicerat och är oftast ingenting för nybörjare. Men faktum är att du förmodligen redan har ett mycket enklare verktyg till hands – Microsoft Word.

Läs också: Bästa billiga bärbara datorn för dig som pluggar

Världens mest kända och använda ordbehandlare innehåller ju så otroligt många funktioner och finesser att den kan användas till det mesta. Att fixa till vilken form du vill på din bild är en smal sak som inte kräver många steg.

Du behöver sedan inte fortsätta att använda din bild i Word, utan kan foga in den i det sammanhang där du vill ha den.


Word

1. Infoga bild

Starta Word och påbörja ett nytt, tomt dokument. Klicka på Former i Infoga-menyn. Välj en form. Det finns ovaler, romber, pilar, stjärnor, hjärtan och allt vad du kan vilja ha.


Word

2. Dra i kanterna

Använd kryssmarkören för att dra ut den form du vill ha. Det är inte så noga – du kan sedan justera till exakthet genom att dra i ringarna i formens hörn och kanter.Word

3. Fyll formen

Högerklicka på formen och välj Formatera figur. I menyn som öppnas till höger, expandera Fyllning och välj Bild eller strukturfyllning. Använd Infoga för att bläddra fram en bild eller Urklipp för att använda en du redan har kopierat.Word

4. Använd bilden

Din form fylls ut av bilden. Om du önskar kan du använda de redigeringsverktyg som finns i Word. Högerklicka annars på bilden och välj Kopiera. Du kan nu klistra in den i ditt bildbehandlingsprogram eller direkt där den ska användas.