Det enklaste sättet att ladda ned en bild från en webbplats är att högerklicka på den och välja Spara bild. Vissa webbsidor gör sitt bästa för att stoppa nedladdningar med hjälp av till exempel javascript och då blir det lite svårare, men inte omöjligt. Du kan till exempel söka efter bildens länk i sidans källkod.

Vill du ladda ned flera bilder från en sida måste du upprepa proceduren för varje bild, vilket kan bli långdraget om det rör sig om många bilder. Är du tvungen att ta skärmdumpar av bilder för att du inte får spara dem direkt eller vill du hämta bilder av högre kvalitet än miniatyrer av dem?

Det finns behändiga verktyg som kan hjälpa dig med alla de här problemen. Här visar vi ett gratis tillägg för Chrome, Edge och Firefox som låter dig ladda ned bilder i klump från webbplatser. Imageassistant är ett massbildnedladdningsprogram som kan söka, analysera och ladda ned bilder från alla webbsidor.

Vi demonstrerar Microsoft Edge, men det går ungefär likadant till i de andra två webbläsarna. Det är bara installationen av tillägget som kan skilja sig en aning.

Microsoft Edge

1. Installera

Klicka på de tre prickarna och välj Tillägg, Hantera tillägg. Rulla ned till Skaffa tillägg för Microsoft Edge. Sök efter och installera Imageassistant.


Microsoft Edge

2. Kör

Du hittar ditt nya tillägg i webbläsarens verktygsfält. Surfa till den sida du vill hämta bilder från och starta tillägget. Du hittar lite olika val för bland annat analys, men starta från grunden och välj Extract Current Page.


Microsoft Edge

3. Högerklicka

Alla webbplatsens bilder visas och du kan högerklicka på dem för olika val. Du hittar också massor av information om antal, typ och annat. Du kan också använda filter för att begränsa urvalet.


Microsoft Edge

4. Ladda ned

Enklast är att bara klicka på knappen Select nedtill till höger. Du kan sedan markera alla bilder du vill ladda ned. Klicka på Download Selected när du är klar. Du kan förstås också ladda ned alla bilder med Select All.