I en Powerpoint-presentation kan du göra det mesta. Det finns så avancerade funktioner att det är roligt att bara sitta och leka med dem. Detta är dock också något att tänka på om du ska skapa en riktig presentation – gör den inte för märkvärdig och invecklad, ditt budskap kanske försvinner.

Microsoft Powerpoint erbjuder många typer av animationer. Du kan exempelvis lägga till effekter till text, bilder och former. Animering är bland det roligaste att hålla på med. Du kan flytta ett objekt i en förutbestämd bana efter olika färdiga mallar, eller om du vill skapa din egen rörelsebana för att flytta ditt objekt hur du vill.

Läs även: Tio smidiga gratisverktyg för videoredigering

Med animeringar av rörelsebanan i Powerpoint kan du bland annat få ditt objekt att sicksacka, slingra sig, röra sig i spiral eller studsa. När du väl har valt den rörelsebana du vill använda kan du anpassa punkterna för att anpassa den exakta väg du vill att ditt objekt ska ta, till exempel för att gå från ett påstående för att peka på argumentet för detta.

Möjligheterna är nästan oändliga och det finns mycket kul att leka med.

Powerpoint

1. Välj animering

Starta Powerpoint och välj bilden där du vill ha din animering. Välj önskat objekt eller infoga ett. Byt till menyfliken Animeringar och klicka på Animeringsformat eller nedåtpilen till höger om stjärnorna.


Powerpoint

2. Klicka på rörelsebanor

Du hittar massor med roliga grejer som det bara är att klicka på för att se och använda effekten. Vill du göra mer, klicka på Fler rörelsebanor långt ned. Välj något och klicka på OK.


Powerpoint

3. Välj mönster

Rörelsemönstret (på bilden en båge) visas och du kan enkelt justera genom att dra i hörn och sidor tills det hela passar i din presentation. Använd knappen Förhandsgranska uppe till vänster för att se hur det blir.


Powerpoint

4. Anpassa rörelsen

För att skapa en egen rörelse, välj i stället Anpassad bana. Rita ut din bana med krysset och tryck Esc när du är klar. Klicka på Effektalternativ för att hitta ytterligare möjligheter som Redigera punkter eller Omvänd banriktning.