Det var via fildelningsprogrammet DC++ som en användare hittade Tomas Nordströms hårddisk. Tomas Nordström är socialdemokratisk ordförande i Helsingborgs kommunstyrelse, och har tidigare uttalat sig mot fildelning.

Den som använder DC++ får möjlighet att ladda ned filer först när användaren själv delat med sig av sin hårddisk. Tomas Nordström säger att han inte vet vad hans son lagt ut i programmet för att få ansluta sig, men att det inte är den vägen som familjebilderna kommit ut.

- Min son gör egen musik, jag har ingen aning om vad han har lagt ut på DC++, han har en massa saker på sin dator. Jag har pratat med honom och han förstår inte hur det har kunnat hända. Det är någon som måste ha hackat sig in i hårddisken och kommit åt materialet. Det borde vara en expert som gjort det eftersom det finns särskilda koder för att komma in, säger han.

Dessutom påpekar Tomas Nordström att det är hans fru som är ägare till datorn, och att han själv i princip bara använder datorn som finns på hans jobb. Under gårdagen förekom uppgifter om att det eventuellt även fanns partimaterial från socialdemokraterna på hårddisken. Det stämmer inte, enligt Tomas Nordström.
- Det fanns inga sådana artiklar där. Det var på min gamla dator jag hade den typen av material, men inte på denna.

Tomas Nordström är motståndare till fildelning, men tror inte att det som hänt och det faktum att hans son använder DC++ kommer att påverka hans trovärdighet.
- Nej, inte ett dugg. Min son är 20 år och jag har inget ansvar för honom längre. Jag har ansvar att fostra honom och det har jag gjort, och vill någon stämma eller polisanmäla honom så får han eller hon göra det. Man kan diskutera om det är ägaren eller användaren till dator som ska ställas till svars, men hur som helst är det då min fru som är ägaren, säger han.

Det var en användare av forumet Flashback som upptäckte familjebilderna på Tomas Nordström och reagerade. Det har florerat en del konspirationsteorier om att Nordström lagt ut sin hårddisk för att kunna ladda ned större filer själv.
- Det är perversa typer som håller på med det här. En kille ringde och presenterade sig som Jan Persson och ville diskutera fildelning med mig, men det är säkert inte hans riktiga namn. Det finns ju sverigedemokrater och andra som kan ha intresse av att göra så här, säger Tomas Nordström.