Testad produkt: Acer Swift 5
Pris: 15 490 kronor hos Proshop

Acers Swift 5-datorer har under flera år varit ledande när det gäller låg vikt, med flera modeller som slagit rekord i lätthet i sina respektive storleksklasser, ofta under ett kilo. Därför är årets modell en överraskning med en jämförelsevis bastant vikt på 1,27 kilo. Det är inte orimligt tungt, men en klar ökning i vikt jämfört med dess föregångare.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Swift 5 imponerar inte på oss som de superlätta föregångarna gjort tidigare år. Nu är den en generellt sett bra laptop där bästa egenskaperna är snyggt högupplöst skärm, och att de lyckas pressa mycket prestanda ut processorn. Men den erbjuder inget som lyfter den ur mängden, och störande bloatware tynger ner den något.

Positivt

  • Höga prestanda
  • Snygg skärm och bra ljud
  • Gott om anslutningar

Negativt

  • Inte längre särskilt lätt
  • Högljudd kylning
  • En del bloatware

Mycket av den extra vikten sitter i ett tungt skärmlock där blankt Gorilla Glass täcker en pekskärm. Men även chassit i allmänhet har blivit styvare och massivare än i tidigare modeller. Skärmen sitter extra stadigt och det är ingen tillstymmelse till svaj i konstruktionen. Det gör dock att du behöver två händer för att fälla upp den.

Swift 5 har aldrig varit exceptionellt tunna och kompakta datorer, och årets modell hör till de tjockare ultralätta modeller vi testar, på 1,5 centimeter. Det finns tjockare, men de flesta andra med mått på över 1,5 centimeter är istället kompaktare på bredd och höjd. Det här är trots allt en 14-tummare. Datorn har fått en designmässig uppgradering från tidigare ganska anonyma föregångare, nu med avfasade bronsglänsande kanter och logotyp som blir riktigt snyggt mot dess annars matt mörkgrå chassi.

Breda raka sidor gör att det är gott om plats för externa anslutningar. Du får dubbla thunderbolt 4, dubbla usb 3 typ a av snabb 10-gigabitsstyp och hdmi-port. Och mer ser ut att kunnat få plats. Därför är det en liten besvikelse att Acer till exempel har skippat sd-kortläsare.

Acer Swift 5 skärm
Stor och skarp skärm samt bra högtalare gör Acer Swift 5 till en av de bättre lättviktarna att strömma film på.

Borde varit rymligare

Med ett par centimeters marginal på vardera sida är tangentbordet aningen kompakt, men förutom trängsel för piltangenter och en liten Skift-tangent på ena sidan är det mesta väl dimensionerat. Knapparna har något låg slaghöjd, men de har tydlig mekanisk feedback som höjer upplevelsen. Tangentbordet är bakbelyst, om än relativt svagt.

Datorn har på-knapp i övre hörnet av tangentbordet, den absolut osmartaste placering en bärbar dator kan ha, då det är lätt att komma åt den istället för ett backsteg. Men den har hårdare motstånd än omgivande knappar, vilket räddar den från katastrof.

Som många andra av sommarens nya bärbara Windows-datorer drivs Swift 5 av en Intel Core i7-1260P. De har visat sig så pass mångsidiga, både kraftfulla när det behövs och strömsnåla där emellan, att tillverkarna föredrar den framför lågeffektsprocessorerna i U-serien. Det kan dock vara stor skillnad på vad en dator kan få ut ur processorn, beroende på hur effektivt den kan kyla mer den. Här har Acer lyckats riktigt bra, och Swift 5 presterar bättre än andra liknande modeller vi testat. Den överträffar till och med Apples nya Macbook Air med M2-processor i multitrådade operationer, om än inte med samma höga grafikprestanda.

Svårt att få tyst

Det sker dock inte gratis, du får betala för det med högljudd kylning. Faktum är att även om det går att få Swift 5 att köras fläktlöst så lyckades vi nästan aldrig med det. Den kan stå i timmar och surra på lågt varvtal utan att belastas med någonting. Och när den väl belastas med jobb så är den ivrig med att gå upp i varvtal och kan då väsnas påtagligt. 

Acer Swift 5 baksida
Acer Swift 5 har en iögonfallande färgsättning. 

Fläktbruset kan överröstas av högtalare med både fin ljudkvalitet och hög volym. De saknar dock tyngd i bastonerna. Det är inget vi begär av en tunn laptop, men det finns konkurrenter som levererar mer fyllighet. Men det är tillräckligt bra för en Netflix-session, och skärmen med hög upplösning, rika färger och över 450 cd/m2 i ljusstyrka övertygar i de flesta situationer. Det är inte riktigt professionell färgrymd och kontroll, men bra nog för de som vill vara kreativa på fritiden.

Acer har som vanligt en tendens att installera mängder av extraprogram och även en del ren bloatware på datorn. Det blir en mix av irritationsmoment och mervärden. Men det är ingenting som inte går att rensa upp bland för en Windows-van användare.

Allt som allt är nya Swift 5 en kompetent kvalitets-laptop, men Acer har tappat det som gjort tidigare Swift 5-modeller så intressanta, den ledande låga vikten. I gengäld pressar de mer prestanda ur hårdvaran och bjuder på extra kontroll tack högklassig pekskärm. Det är synd bara att Acer inte lyckas få till riktigt bra batteritid, då hade vi höjt betyget.

Specifikationer

Produktnamn: Acer Swift 5 SF514-56T NXK0HED004
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Acer
Processor: Intel Core i7-1260P, 4 st Performance upp till 4,7 GHz + 8 st Efficient upp till 3,4 GHz
Grafik: Intel Iris Xe G7
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 2560x1600 bildpunkter
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, 2 st usb 3 gen 2 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: 0-41 dBa
Batteritid: 1h 40 min (hög belastning), ca 15h (låg belastning)
Storlek: 31,1 x 21,3 x 1,5 cm
Vikt: 1,27 kg
Rek. pris: 17 990 kr
Pris: 15 490 kronor hos Proshop

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 10 526 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 638 poäng
Geekbench 5, cpu: 8 953 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 635 poäng
Geekbench 5, grafik: 19 705 poäng
Disk, läsning: 6 915,56 MB/s
Disk, skrivning: 4 485,48 MB/s

Betyg 3,5 av 5