Testad produkt: Kobo Libra 2
Pris: 1 890 kronor hos Kjell & Company

Det är inte mycket som skiljer utseende- eller upplevelsemässigt från förra generationens Kobo Libra. Vilket inte är ett problem. Det här en läsplatta för dig som vill läsa. Punkt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En liten skärm inramat av svart plast som skänker mycket läsglädje. Den här läsplattan är smidig att stoppa ned i väskan, kan tappas i vatten utan att den dör, är enkel att använda och har ett bra pris. Mer behövs inte för att vi ska kunna rekommendera den här läsplattan.

Positivt

  • Enkel att använda
  • Bra skärm
  • Svensk bokhandel
  • Bra pris

Negativt

  • Seg känsla i menyer

Kobo Libra 2 är en försedd med en 7-tums skärm som använder sig av e-ink-tekniken. Det innebär att den är knivskarp och lätt att läsa på, oavsett om solen gassar eller om du ligger i sängen med lampan tänd. Eller släckt för den delen. Kobo Libra 2 har inbyggd belysning som gör sitt jobb galant.

Om du läser på natten finns en funktion som antingen aktiveras automatiskt, eller manuellt om du föredrar, som ger skärmen ett gulaktigt ljus. Tanken är att minimera det så kallade ”blå ljuset” som kan påverka sömn.

Kobo Libra 2
Slå på gult ljus på natten för att vila ögonen.

Liksom de flesta läsplattor grejar Kobo en mängd olika format. Allt från epub till text- och pdf-filer. Om du vill köpa böcker finns det svenska sådana, samt utländska, i Kobo bokhandel som enkelt nås via läsplattan. Har du redan köpt böcker hos Kobo är det bara att logga in med ditt konto och de dyker upp i läsplattans bibliotek.

Till skillnad från Kobo Sage är Libra befriad från funktioner som stylus. Å andra sidan har den ett mycket bättre pris.

Ergonomisk

Ena sidan av ramen sticker ut mer än den andra. Här sitter två stycken knappar som du kan använda för att bläddra framåt eller bakåt. Du kan ange vilket håll de ska bläddra i inställningarna. Placerad på baksidan sitter av/på-knappen.

Knapparna är tydliga och har en taktil känsla, vilket är kanon när du läser. Det är enkelt att känna vilken knapp tummen vilar på. Om du hellre vill kan du dutta eller svepa på skärmen för att bläddra.

Kobo Libra 2 har som sagt en 7-tums e-ink Carta 1200-pekskärm som ska vara snäppet snabbare och ha djupare kontrast än tidigare modeller. Faktum är att det inte märks av. Det är möjligt att skillnaden är större om skärmen jämförs med modeller som har flera år på nacken.

Det går också att låsa skärmen i ett visst läge, till exempel om du ligger ned och läser. Horisontellt eller porträttläge är upp till dig. Om du hellre vill hålla plattan i din vänstra hand är det inte heller något problem.

Ljudböcker och bibliotek

Kobo Libra 2 stöder Kobo-ljudböcker. Du kan ansluta ett par hörlurar till läsplattan via bluetooth. Kobo Libra 2 har stöd för Overdrive, vilket möjliggör digitala lån från bibliotek. Av anledningar måste bibliotekets lånekort aktiveras fysiskt på biblioteket. Hallå, hört talas Bank-ID? Hur som helst är det inget som Kobo kan lastas för.

Kobo Libra 2
Overdrive låter dig låna böcker digitalt från bibliotek.

Undertecknad brukade förut ta med en Ipad för att läsa i badet, men då Apples drakoniska reparationsregler ofta hänvisade till ”fuktskador” var det ett nöje som snabbt var tvingat att upphöra. Som tur är Kobo Libra 2 vattentät, så att du kan ta med din bok till stranden, badkaret eller till och med ut i regnet. Plattan uppfyller kraven enligt ipx8-klassificeringen, det vill säga vattentät i upp till 60 minuter ned till två meters djup.

PC för Alla rekommenderar 

Kobo Libra 2 har 32 gigabytes lagringsutrymme, tillräckligt för hela ditt bibliotek. Enligt Kobo räcker det till ungefär 24 000 e-böcker eller 150 ljudböcker.

Sist, men inte minst, måste vi nämna batteritiden. Du kan utan problem åka på en veckas semester och läsa flera timmar om dagen utan att behöva ta med dig laddare. Allt beror givetvis på om du läser i mörker eller dagsljus. Skulle du behöva ladda den ansluter du via usb-c. Vill föra över böcker från datorn gör du samma sak. Kobo dyker upp som en extern lagringsenhet som du enkelt drar dina böcker till.

För att sammanfatta: Svensk bokhandel. Bra batteritid, bra ergonomi, bra skärm, enkel att använda, väger lite, bra format och ett vettigt pris.

Specifikationer

Tillverkare: Kobo
Modell: Libra 2
Testad: Augusti 2022
Skärm: 7 tums e-bläckspekskärm, 1 264 x 1 680, 300 dpi
Belysning: Ja
Batteritid: ”Flera veckor”
Kompatibla format: Epub, epub3, flepub, pdf, mobi, jpeg, gif, png, bmp, tiff, txt, html, rtf, cbz, cbr
Klarar bibliotekslån: Ja
Minne: 32 GB
Mått: 144,6 x 161,6 x 9 mm
Vikt: 215 gram
Övrigt: Bluetooth, wifi
Pris: 1 890 kronor hos Kjell & Company

Betyg: 4 av 5