Testad produkt: Pavilion Plus Laptop 14-eh0036no
Pris: 12 990 kr hos HP

För inte så länge sedan testade vi Acer Swift 3 Oled, en överraskande prisvärd halvkompakt laptop utrustad med en högpresterande Intel Core i7-processor och högupplöst 14-tums oledskärm, med stort färgomfång. Nu ger HP svar på tal med Pavilion Plus, en dator som bygger på precis samma koncept, med exakt samma processor och, såvitt vi kan se, samma skärm. Fast billigare.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Om någon för ett par år sedan sagt att vi kunde få 14-kärnig prestandaprocessor och högupplöst oled-skärm i en 14-tummare under 13 000 kronor hade vi inte trott dem. Men där är vi nu. HP gör en del kompromisser för att hålla priset lågt, men lägger pengarna på det som höjer kvaliteten för användaren. Förvänta dig bara inte lång batteritid.

Positivt

  • Bra prestanda
  • Lysande högupplöst oled-skärm
  • Utmärkt webbkamera
  • Priset

Negativt

  • Bitvis högljudd kylning
  • Inga verktyg för skärmkontroll
  • Låg batteritid
PC för Alla rekommenderar

Datorn säljs för närvarande i HP:s webbutik för 12 999 kronor. Det finns också en mörktonad modell med samma specifikationer, som säljs på Elgiganten, men den kostar en tusenlapp till. Fortfarande billigt, men knappast värt den extra slanten.

I bägge fallen är det ett lägre pris än vad Acer tar för sin redan prisvärda dator. Då är frågan, vad är haken? Vi når inte riktigt samma topprestanda här som i Acer 3 Oled, troligen främst på grund av att HP valt ddr4-ramminnen istället för snabbare ddr5.
I vissa typer av användning går det lika snabbt, medan i andra ger ddr5-minne en viss fördel. Det är trots det fortfarande rejält med datorkraft, med tanke på priset, och en laptop som kan arbeta med krävande videoredigering, 3d-modellerning och tung multitasking.

Ett diskret Geforce-grafikkort under huven hade gjort den mer komplett prestandamässigt, liksom möjlighet att välja till mer ramminne. Minneskretsarna är tyvärr precis som i Acers dator fastlött och går inte att uppgradera. Vi antar att det är ett av sätten som de håller ned priset, men synd är det.

HP Pavilion Plus skärm
Det blir en del reflexer i den blanka skärmen, men med hög ljusstyrka och perfekt kontrast är det sällan ett bekymmer.

Snabb lagring och gott om portar

Ssd-enheten i HP Pavilion Plus är kompromisslöst snabb, med sekventiella läshastigheter över sex gigabyte i sekunden och nästan lika höga skrivhastigheter. Det är i klass med det bästa du kan få i en laptop idag, och dubbelt så snabbt som Acer Swift 3 Oled. Acer har en större ssd, en terabyte, istället för 512 gigabyte, men HP kontrar istället med mikro sd-kortläsare, något vi saknade i Acer.

Utöver det får du dubbla usb 3 gen 2-portar av typ c, där du också kan ansluta laddare och displayport-skärmar, dubbla ”vanliga” usb 3 typ a-portar utan extra funktionalitet, hdmi-port och hörlursuttag. Ingen Thunderbolt 4 med andra ord, men det enda du egentligen saknar där är möjlighet att ansluta vissa typer av dyra dockningsstationer, samt externt grafikkort. Det känns inte som viktiga funktioner för de allra flesta användare.

Skärmen är som sagt samma som i Acer Swift 3 Oled, en både högupplöst och ljusstark oled-panel med ”2,8k”-upplösning, det vill säga 2 880 x 1 800 bildpunkter, vilket på en 14-tumsskärm ger en knivskarp bild. 90 Hz bildfrekvens höjer också upplevelsen, med jämnare scrollning och gränssnitt än vad en 60 Hz-skärm klarar.

Ljusstarkt och färgstarkt men begränsad kontroll

Med upp till 400 cd/m2 i sdr-läge och 500 för hdr kombinerat med oleds klockrena kontrast går det också ovanligt bra att arbeta i starkt ljus. Detta test skrevs på datorn på en parkbänk utan skugga, en solig sensommardag, utan större problem. Enda problemet var reflexer från en ljus himmel som påverkade läsbarheten, men det går för det mesta att undvika.

Färgomfånget i skärmen är stort, långt över srgb och nära både dci p3- och Adobe rgb-standard, men precis som i Acers dator saknar vi bra verktyg för att kontrollera detta och matcha mot specifika standarder, vilket hade varit något som kunnat göra en laptop som den här till en riktig proffsmaskin. Det går att manuellt böka med kalibreringsprofiler i Windows eller göra vissa justeringar i Intels kontrollprogram för Iris-grafik, men ett eget smidigare verktyg hade varit att föredra. Har du professionell skärmkalibrator går det att få upp färgkorrektheten till rätt nivå, men utan är den lite spretig.

HP Pavilion Plus sida
Läsare för mikro sd och en usb-port på ena sidan. Fler usb-portar samt hdmi på andra.

Även utan kalibrering har skärmen utmärkta egenskaper för att titta på film, med sina rika färger, fina nyanskontroll och hdr-stöd. I lagom nedsläckt rum blir bioupplevelsen utmärkt. Dock ljudmässigt klen om du nöjer dig med datorns inbyggda ljud. Ljudet har dock fin kvalitet och ger en luftig rumskänsla. Du kan också enkelt finjustera equalizer för att på bästa sätt lyfta fram detaljer. Men själva högtalarna har mycket tunn bas, vilket förtar en del av känslan. Det räcker inte heller med att maxa låga frekvenser i equalizern.

Utmärkt webbkamera

Det är däremot riktigt behagligt ljud för videosamtal, och webbkameran ovanför skärmen, som har hela fem megapixel upplösning, kan leverera upp till 1440p-video med övertygande hög lägstanivå. HP har dessutom ett program i datorn som gör skärmen till en väl kontrollerad ljuskälla för dig, så att du kan se så bra ut som möjligt under Zoom-mötet.

Datorn har ett relativt enkelt chassi mestadels i återvunnen aluminium. Det har tunna väggar och ett luftigt inre. Det gör att den inte är alltför tung, och faktiskt väger under de 1,4 kilo som HP specificerar. Trots att det mesta är i metall ger den oss en viss plastig känsla i underredet och ytorna runt tangentbordet. Det knarrar när vi bänder på det och den där riktigt solida lyxkänslan uteblir.

Det är dock hög kvalitet på både musplatta och tangentbord. HP har för det mesta rätta svikten och klickkänslan i knapparna, ända ned till sina budgetlaptops, och Pavilion Plus gör oss inte besvikna. Det är distinkt och bekvämt, med utmärkt bakbelysning och ett par funktioner, som en diod som indikerar tystade högtalare och en snabbknapp som leder till en snabbmeny till HP:s inställningsprogram och en som startar emoji-meny om du matar in text. Att datorn har på-knappen som en vanlig knapp precis ovanför baksteg är dock ett irritationsmoment, men den är liten och kan för det mesta undvikas.

HP Pavilion Plus
Aluminiumchassi, men utan riktig lyxkänsla. Med lite mer designomsorg hade HP kunnat sälja denna dator som en HP Envy istället och ta mycket mer betalt. Vi är tacksamma för valet att snåla. 

Räkna med fläktbrus

Den kraftfulla processorn har högre kylningsbehov än Intels processorer i P- och U-serierna, och även om den går ned till fläktlös kylning vid enstaka tillfällen är det ingenting du kan lita på. Även när datorn är påslagen och passiv, dessutom i strömsparläge, snurrar fläktarna ofta med ett svagt sus. Vid hög belastning blir ljudet ibland klart påträngande.

Batteritiden är måttlig, en dryg timme vid maxbelastning och nio timmar vid snålkörning. Du lär behöva laddare om du ska klara dig en arbetsdag. Mer förväntar vi oss inte heller av en så här kraftfull dator i ett sådant här litet format, ett större batteri får helt enkelt inte plats, utan att behöva kompromissa med mobiliteten. Den 90 watts strömadapter som medföljer hade gärna fått vara mer slimmad och lätt. Det finns ju mobilladdare idag med högre effekt än så. Så mobiliteten får du kompromissa med.

Trots klagomål kan vi inte annat än uppskatta HP Pavilion Plus. Precis som Acer Swift 3 Oled levererar den mängder av prestanda och en briljant skärm i ett kompakt, lätt bygge till ett mycket bra pris. Den har inte Acer-datorns prestandatopp på grund av långsammare ramminne, och inte heller lika stor ssd, men tar igen det med andra kvaliteter. Till exempel snabbare lagring, plats för minneskort, en av branschens bästa webbkameror samt högre klass på högtalare, tangentbord och musplatta. Och det som sagt till ett ännu mer pressat pris. HP gör smarta kompromisser här, och det lönar sig.

Specifikationer

Produktnamn: Pavilion Plus Laptop 14-eh0036no 
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i7-12700H, 6st Performance upp till 4,7 GHz + 8st Efficient 2,3 GHz
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum blank oled, 2880x1800 bildpunkter, 16:10, 90 Hz
Webbkamera: 5 megapixel
Anslutningar: 2 st usb 3 gen 2 typ c, 2st usb 3 gen 1 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6E, Bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 11 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: 0-40 dBa
Batteritid: 1 tim (hög belastning, full ljusstyrka, 90 Hz), 8 tim 50 min (låg belastning, låg ljusstyrka, 60 Hz)
Storlek: 31,35 x 22,4 x 1,84 cm
Vikt: 1,36 kg
Rek. pris: 12 990 kr
Pris: 12 990 kr hos HP

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 12 228 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 699 poäng
Geekbench 5, cpu: 8 834 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 676 poäng
Geekbench 5, gpu: 16 010 poäng
Disk, läsning: upp till 6 621,51 MB/s
Disk, skrivning: upp till 6 310,1 MB/s

Betyg: 4 av 5