Webbläsaren är numera det viktigaste datorprogrammet för de flesta av oss. Via webbläsaren går det att titta på tv-serier, sköta bokföringen, redigera semesterbilderna, ordbehandla och mycket mer. Ja, nästan allt vi vill göra på en dator går numera att sköta från webbläsaren.

Eftersom våra webbläsare har så många olika användningsområden finns det förstås ett behov av att anpassa den på olika sätt, och sedan 2010 finns en smart lösning för alla som kör Google Chrome.

Lösningen kallas för tillägg (extensions på engelska) och går ut på att tredjepartstillverkare kan skapa små program som ger webbläsaren fler funktioner. Som regel handlar det om att en speciell tjänst ska fungera smidigare i webbläsare.

Nya funktioner

Om du exempelvis använder språktjänsten Grammarly kan du skaffa ett tillägg som gör det möjligt att granska det du har skrivit direkt i webbläsarens textinmatningsfält – och få se förslag på korrigeringar.

På samma sätt kan du skaffa ett webbläsartillägg till den populära tjänsten Pocket. Pocket låter dig spara intressanta artiklar för senare läsning, och med ett tillägg går det här att göra med ett klick.

Samma sak blir möjligt i Googles egen anteckningstjänst Keep.
Kör du någon annan webbläsare än Google Chrome? Inga problem. Numera använder de flesta av dem samma teknik under skalet, så det går att köra samma tillägg. I vår guide nedan visar vi hur du gör i Google Chrome och Microsoft Edge, men som regel gör du på samma sätt även i webbläsare från andra tillverkare.

Tillägg

1. Surfa

Öppna Google Chrome, surfa till chrome.google.com/webstore och välj Tillägg i menyn till vänster. (Om du kör Microsoft Edge surfar du i stället till microsoftedge.microsoft.com/addons). Du kommer nu till tillverkarnas respektive portaler för webbläsartillägg.


TIllägg

2. Sök efter tillägg

Båda tjänsterna har samma grundupplägg. I vänsterspalten hittar du tilläggen insorterade i kategorier och till höger exponeras några av dem lite extra. Om du vet vad ett tillägg heter kan du förstås söka efter det i sökrutan till vänster.


Tillägg

3. Läs mer

Varje tillägg har en egen informationssida där du bland annat ser vad det gör, vem som är tillverkare och hur gammalt det är. Här visas också antalet användare, betyg och recensioner. Läs informationen noga så att du inte laddar hem något du inte borde.


Tillägg

4. Installera

När du har bestämt dig trycker du på Lägg till i Chrome eller Hämta i Edge. Nu öppnas en varningsruta. Godkänn installationen med Lägg till tillägg och avgör om du vill att tillägget ska installeras på alla datorer om du får en sådan fråga.


Tillägg

5. Använd

Hur tilläggen ska användas varierar förstås, men som regel dyker det nu upp en ny knapp till höger om adressfältet i webbläsaren. Vänsterklicka för att använda den direkt eller högerklicka för att få fler alternativ och för att nå tilläggets inställningsmeny.


Tillägg

6. Styr

I högerklicksmenyn kan du radera tillägget, och för att hantera samtliga trycker du på de tre punkterna uppe till höger i webbläsaren. I Chrome väljer du Fler verktyg, Tillägg och i Edge Tillägg, Hantera tillägg. Du kan nu exempelvis tillfälligt pausa ett tillägg härifrån.


Tillägg

Så kör du Chrome-tillägg i Edge

Google har flest tillägg till sin webbläsare, men det här behöver inte skapa något problem för Edge-användare. Det går nämligen bra att köra tillägg som är skapade för Chrome även i Microsoft Edge:

  1. Öppna Edge och surfa till chrome.google.com/webstore.
  2. Första gången måste du godkänna användningen genom att klicka på Tillåt tillägg från andra butiker.
  3. Nu öppnas en varningsruta där du ska välja Tillåt. Nu kan du installera tillägg från Googles tilläggsportal, precis som i guiden ovan.

Det finns tyvärr inget lika enkelt sätt att köra Edge-tillägg för Chrome, men det här är sällan något som man behöver, eftersom de flesta tillägg finns i Chrome-portalen. Läs mer i vår guide här.