Powerpoint från Microsoft Office är världens mest använda verktyg för att skapa presentationer av olika slag. Men Office kostar pengar, även om det förstås också finns kostnadsfria alternativ, på webben eller till telefonen.

Ett annat alternativ för att skapa eller redigera presentationer är Google Presentationer, ett gratis verktyg som ingår i Google Drive. Det använder dock inte riktigt samma format som Microsoft Office. Powerpoint sparar sina filer i formatet .pptx, som Presentationer också kan hantera, men det kan också spara i andra format.

Läs också: Så håller du en Powerpoint-presentation online – med textremsa

Du kan ladda upp en Powerpoint-presentation till Google, men den kommer att skilja sig en aning från ursprunget. Exempelvis kommer teckensnitt, animationer, smarta grafer och annat som inte stöds att konverteras till sina Google-motsvarigheter eller i vissa fall inte fungera alls. Om presentationen sedan åter öppnas i Powerpoint kan den alltså vara lite annorlunda än originalet.

Med det sagt visar vi här två metoder att konvertera från Powerpoint till Google Presentationer. Skillnaden mellan de två är att den första behåller pptx-formatet, medan den andra konverterar formatet.

Presentationer

1. Metod 1: Ladda upp...

Logga in i ditt Google-konto och gå till Google Drive. Klicka på knappen Nytt och välj Filuppladdning. Bläddra fram din lokala pptx-fil och ladda upp den.


Presentationer

2. ... och presentera

Sedan kan du öppna din fil som vanligt. Konverteringen tar en liten stund och sedan kan du hantera den i Presentationer. Filformatet pptx behålls.


Presentationer

3. Metod 2. Ladda upp...

Logga in i ditt Google-konto och öppna Presentationer. Skapa en ny, tom presentation och välj Öppna i Arkiv-menyn. Byt till fliken Ladda upp och hämta din lokala presentation.


Presentationer

4. ... och presentera

Din presentation öppnas direkt i Presentationer, där du kan hantera den som vanligt. Filen är i Googles eget format och för att spara den på annat sätt, välj Ladda ned i Arkiv-menyn.