Hur det går till att stänga av datorn vet du ju. Alla program stängs och allting slocknar. Med rätt inställning kan dina program dock starta om efter en ny start.

Men om du lämnar datorn oanvänd en stund går den normalt in i vad som kallas strömsparläge. Alla öppna program sparas i minnet och datorn stängs nästan av, bortsett från att minnet och några andra viktiga komponenter hålls i gång. Någon diod blinkar oftast, datorn drar ström, men väldigt lite. Det går snabbt att starta och allting är tillbaka där du var.

Läs även: Spara el: Enkla tips för dig som vill dra ned på energikonsumtionen

Strömsparläge ska inte förväxlas med viloläge. Detta fungerar likartat, men allting sparas i stället till hårddisken och datorn stängs av helt – den drar ingen ström. Starten från detta läge är lite långsammare, men även här kommer du tillbaka utan att behöva starta dina program igen. Viloläge är som standard inte aktiverat.

Det finns också en kombination kallad hybridströmsparläge. Det fungerar som strömsparläget, men allting sparas till både minnet och hårddisken. Att starta från minnet går lika fort, men tanken är att efter ett strömavbrott ska det också gå att starta från disken utan dataförlust. Detta läge är som standard aktiverat på stationära datorer, men inte på bärbara. Dessa går i stället automatiskt i nödviloläge när batteriet är nästan slut.

Viloläge

1. Omstart

För att starta om dina program efter en omstart, klicka på Startknappen och Inställningar. Gå till Konton och välj Inloggningsalternativ i menyn. Rulla ned en bit och ställ reglaget vid Spara automatiskt mina … i läge . (Läs mer i vår guide här).


Viloläge

2. Viloläge

För att aktivera viloläge, gå till Inställningar, sedan System och Energialternativ. Klicka på Fler energiinställningar och sedan på Ange hur strömbrytarna ska fungera.


Viloläge

3. Ändra

Klicka på Ändra inställningar som för tillfället inte är tillgängliga. Bocka för Viloläge och klicka på Spara ändringarna. Nu finns Viloäge med i Startknappens avstängningsmeny.

Läs även: Här är prylarna som sänker din elräkning


Viloläge

4. Hybrid

För att aktivera hybridviloläge, välj Ändra schemainställningar i steg 2. Klicka på Ändra avancerade inställningar. Rulla ned till Tillåt hybridviloläge och välj . Denna möjlighet finns endast för datorer som stöder den.