Du känner väl igen det där med att du är på väg för att besöka någon, släkt eller vänner, och så ringer ni fram och tillbaka. När är ni framme? Vi har fastnat i kö, vi ska stanna och handla och en massa annan information bollas fram och tillbaka i en massa samtal eller sms.

Google Maps funktion för att visa resans framsteg och beräknad ankomsttid för någon annan kan eliminera allt det där. Du kan dela resans förlopp med vem eller vilka som helst och de kommer hela tiden att kunna se hur långt du har kommit.

Läs även: Så lägger du till platser i Google Maps – i fyra enkla steg

Du kanske redan har använt en liknande funktion som delar din position i realtid, men det här är inte riktigt samma sak, eftersom det är din resväg och ankomsttid som delas och hänsyn också tas till trafikförhållanden och transportsätt. Google kan ju sedan en tid tillbaka beräkna hur trafikstockningar och annat påverkar resan, bland annat tack vare att de tog över appen Waze.

Funktionen har funnits ett tag, men se till att du kör den senaste versionen av appen Google Maps för att vara säker på att allt fungerar så korrekt som möjligt.

Google Maps

1. Navigera

Sök efter din destination och använd sedan vägbeskrivningsfunktionen för att börja navigera till den.


Google Maps

2. Dela

När du är i navigeringsläge, svep uppåt och en meny visas. I menyn, välj alternativet Dela resans förlopp.


Google Maps

3. Välj mottagare

Välj en kontakt att dela resans framsteg från Google Maps. Du kan också dela via Messenger, Facebook och liknande.


Google Maps

4. Länk

Mottagaren får ett besked och en länk, som här via sms. Länken öppnar kartan och det går att följa din väg.