Om du eller någon anhörig är begränsad till rullstol vid förflyttning är det inte alltid lätt att hitta bra vägar att ta sig fram. Google Maps har dock en funktion för detta som kan hjälpa till med rutter som fungerar – och även ange kollektivtrafikmedel som är anpassade för rörelsehindrade.

De rutter som du ser när du filtrerar dem efter tillgänglighet med rullstol är rutter där det finns ramper och hissar som gör att det går att ta sig fram i rullstol. Google Maps vanliga vägar kan ha trappor eller rulltrappor som är omöjliga att använda för den som sitter i rullstol.

Google Maps kan bara hitta rullstolsrutter där de finns och informationen om dem är tillgänglig. Rullstolsrutter använder alltid kollektivtrafik där sådan finns – i Sverige går det tyvärr inte att visa fotgängarrutter för rullstol.

Tyvärr är rullstolsanpassning fortfarande sällsynt i en stor del av världen, medan Sverige väl får anses vara hyfsat välutvecklat. Om du turistar någon annanstans är det inte säkert att Google kan hjälpa dig.

Google Maps

1. Navigera

Sök efter din destination och klicka på Vägbeskrivning. Som standard visar Google Maps rutten med bil.


Google Maps

2. Välj kollektivtrafik

För att bästa rutt för rörselshindrade ska kunna visas måste alternativet kollektivtrafik väljas. Klicka på detta (tågsymbolen).


Google Maps

3. Hitta rullstol

Klicka på Bästa rutt och välj sedan Tillgängligt med rullstol i menyn. Klicka på Använd.


Google Maps

4. Kolla beskrivning

Resan visas med lämpliga kollektivfärdmedel, samt på kartan. En varning kan presenteras om att resultaten kan vara ofullständiga.