Du känner säkert till att tangentbordsgenvägar existerar – men använder du dig av dem? Chrome är trots allt lättanvänt med såväl mus som touchbaserade kontroller.

Men det kan alltid gå snabbare! Genom att lära dig ett antal smidiga genvägar och jobba in dem i "rotationen" kommer du snabbt att spara både tid och energi medan du surfar runt. En övertro på musarbete ökar dessutom risken för trötta handleder.

Läs också: Så tar du smartare skärmdumpar i Windows 10 och 11

I den här artikeln tipsar vi om tio genvägar till funktioner du troligtvis använder dagligen – inte sällan med hjälp av just musen. Jobba in dessa och tacka oss framåt jul eller så!

Ctrl + T: Öppna en ny flik

Den bästa genvägen för de flesta. Men glöm inte heller att du kan använda Ctrl + N för att öppna ett nytt fönster, eller Ctrl + Shift + N för ett inkognitofönster.

Ctrl + W: Stäng flik

Färdig med fliken? Den här otroligt smidiga genvägen minskar flikkaoset under ditt url-fönster. Om du är lite för snabb på tangentbordet och stänger en flik av misstag kommer nästa tips att vara till hjälp.

Ctrl + Shift + T: Öppna senast stängda flik eller fönster

En potentiell livräddare, särskilt om du tänkt bokmärka en sida och sedan glömt bort det. Genvägen öppnar din senast stängda flik (även om det skedde i ett annat Chrome-fönster) på mindre än en sekund. 

Ctrl + Shift + A: Sök igenom alla öppna flikar

Du behöver inte lägga en massa tid på att jaga rätt på en specifik flik. Sök istället! Om du bara vill hoppa till en närliggande flik i hierarkin använder du Ctrl + Page Down eller Ctrl + Page Up istället.

F5: Uppdatera sida

Gammal goding! Om sidan fastnat eller beter sig mysko på något annat sätt kan F5 vara lösningen. Om du vill uppdatera en sida från grunden kan du prova Shift + F5 som laddar om hela rubbet.

Alt + D - eller- F6: Hoppa till adressfältet

Smidigt när du återanvänder en flik för att surfa någon annanstans. All text i adressfältet markeras, så det är bara att börja mata in en ny webbadress och gå vidare med ditt liv. 

Ctrl + K: Sök på Google

Om du återanvänder en flik för att göra en Google-söket är denna genväg användbar. Adressfältet görs om till en regelrätt Google-sökruta.

Ctrl + och -: Gör sidan större/mindre

Ibland renderar en webbsida en alldeles för liten textstorlek. Ibland kanske du vill titta närmare på en detalj på sidan eller rentav förstora en bild. Detta kortkommando ger samma effekt som när du håller in Ctrl och använder musens skrollhjul. Ctrl ihop med minustecknet gör naturligtvis sidan mindre.

Ctrl + 0: Sidan till 100 procent

Om du vill återgå till att visa originalstorleken av en hemsida kan du använda detta kommando.

Ctrl + D: Bokmärk sida

En väldigt behändig genväg som låter dig bokmärka en sida i ett huj.

Översättning och bearbetning: Billy Ekblom