Testad produkt: HP Elite Dragonfly G3
Pris: 24 990 kronor hos Komplett

I jakten på den perfekta ultralätta laptopen har turen kommit till HP och deras senaste generation av den lyxiga businessdatorn Elite Dragonfly. Senaste versionen heter Elite Dragonfly G3, som är en slimmad lättviktare med 13,5-tumsskärm i 16:10-format, elegant mörkt gråblå ytor i ett stadigt, men lätt magnesiumchassi, med lätt avrundade kanter och hörn för utmärkt komfort att bära runt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Lysande byggkvalitet, lyxig design, rätt anslutningar och uppkoppling, bra bild, ljud, webbkamera och batteritid. Lägg till det flera smarta funktioner för smidig hantering och höjd säkerhet. Den hör inte till de snabbare av årets 13-tummare, och skärmen i vår modell faller inte alla i smaken. Annars har vi väldigt lite att klaga på, förutom oklarhet i prisbilden.

Positivt

  • Lyxig, lätt och välbyggd
  • Full av smarta säkerhetsfunktioner
  • Lång batteritid
  • Utmärkt webbkamera

Negativt

  • Inte toppad prestanda
  • Betraktningsvinklarna i Sureview-skärmen
  • Högt pris för få extra funktioner
PC för Alla rekommenderar

Den är också utmärkt bekväm att jobba med. Bekväma ytor för handleden, tangentbord med både rätt slaghöjd och klanderfritt distinkt mekanik i knapparna, och en stor musplatta med utmärkt kontroll. Är det något vi kan klaga på är det att tangentbordet hade kunnat vara bredare, det finns en centimeter på vardera sidan som kunde utnyttjats bättre.

Tangentbordet har HP:s typiska diodindikatorer i viktiga knappar som Caps Lock och Mute, och tydlig bakbelysning ställbar i tre steg. Skärmlocket har perfekt avvägt motstånd i gångjärnet, och kan öppnas med en hand utan att för den delen sitta löst och glappa. Byggkvaliteten är kort och gott på just den elit-nivå som Elite-namnet vill göra gällande. HP anger att Elite Dragonfly G3 kan väga så lite som 0,99 kilo, men vår datorn visar 1,16 kilo på vågen.

Datorn går att få tag på i en mängd olika konfigurationer, där olika val av komponenter kan påverka vikten. Olika processorer, minne, lagring, skärmtyp och kommunikationsalternativ. Ett par modeller säljs direkt i HP:s webbshop, andra genom återförsäljare för både företag och enskilda användare. Som konsument kan du inte få tag på alla varianter, men den vi testat finns att köpa hos ett par av de största svenska onlinebutikerna.

HP Elite Dragonfly G3 öppen
HP Elite Dragonfly G3, byggd för mobilt kontorsjobb.

Stora frågetecken om priset

Eller snarare beställa. Det är inte så stora volymer på enskilda konfigurationer av datorn, de finns således inte alltid i lager. Det kan ta ett par veckor att få den levererad. Det kan det vara värt, för det finns mycket kvalitet här. Men du får vid första anblicken betala ett högt pris. Vår modell går på över 30 000 kronor i de flesta butiker, och då är det ändå grundmodellen av datorn vad gäller prestanda.

Men även för exakt denna modell skiljer sig prislappen rejält i olika butiker. I skrivande stund ser den ut att gå att få tag på hos Komplett för så lite som 25 000 kronor, men vi vågar inte säga om det är en tillfälig kampanj eller deras permanenta pris på datorn. Det är just nu mycket oklart vad du kommer att få betala för den framöver.

Datorn har Intel Core i5-1255U-processor, 16 gigabyte ramminne av ddr5-typ och en halvsnabb 512 gigabyte ssd. Den har inte alls samma prestandatopp som 12:e generationens Core i7-processorer vi testat, både i U- och P-serien, men är fortfarande en stabil plattform för nästan allt. Prestanda är bra nog för både allmänt kontorsarbete och webb, och för enklare mediaredigering. Vi körde den som vår enda jobb-dator i en vecka och kunde både multitaska effektivt, problemfritt klippa 1080p-video och redigera foton för webbpublicering på den.

HP Elite Dragonfly G3 stängd
Datorn är så tunn att till och med usb a-porten sitter i en utfällbar lucka. 

Det går också att få tag på en Elite Dragonfly med samma processor, minne och lagring för cirka 23 000 kronor. Så vad betalar du extra för här? Dels ett inbyggt lte-modem, vilket inte grundmodellen har. Sådana är inte billiga om de är bra.

Skärm för den som vill vara privat

Sedan har vår modell även HP:s unika Sureview-skärm, som har ett inbyggt elektroniskt styrt sekretessfilter som du kan slå av och på med en knapp i tangentbordet. Den gör skärmen oläsbar från sidan.

Vi har testat tidigare versioner av Sureview, och varit tveksamma. Tekniken ger ett bra insynsskydd. Men tidigare skärmar med Sureview har haft alldeles för dämpade ljusstyrka och dessutom tveksam bildkvalitet, även med filtret avaktiverat. Det har HP fått bukt med i denna version. Mest med rent brutal extra ljusstyrka. Skärmpanelen kan leverera så mycket som 1 000 cd/m2.

Med filtret aktiverat dämpas den totala ljusstyrkan, men med så mycket kraft bakom håller den fortfarande väl godkänd ljusstyrka, utom möjligen i starkt utomhusljus. Skärmen tjänar också på den höga ljusstyrkan när filtret är av. Då går det inte att pressa lika högt, men du får fortfarande intensivare ljus än i de allra flesta laptops.

Med bra färgbalans, kontrast och färg nära srgb-klass är det inte mycket att klaga på. Förutom betraktningsvinkeln. Sureview-filtret ger skiftningar i vitpunkten även när det är avslaget, det ser bara rätt ut precis rakt framifrån. Men där ser det i gengäld mycket bra ut.

HP Elite Dragonfly G3 Sureview
Inget tjuvtittande med Sureview påslaget.

Toppklass på ljud och kamera

Bra skärm har sällskap av bra högtalare, som ger fylligt, rikt och detaljerat ljud med mer tryck än de flesta tunna laptops och bra rymd i stereobilden. Du kan styra ljudet via en egen HP-app, men vi ser sällan en orsak till att göra det. Det finns ett automatiskt ”HP-Optimerat” standardläge som ger oss en bra ljudbild i de flesta lägen.

Du får också en ovanligt bra webbkamera. Vi har sett enstaka webbkameror i år som höjer sig ur mängden och mer börjar likna vad du får i selfiekameran på en bättre mobil. Kameran i Elite Dragonfly G3 hör definitivt dit. Den har fem megapixel upplösning och kan därmed fota i ungefär 4k-upplösning, och filmar i upp till 1 440p med mycket övertygande resultat. Jämnt och brusfritt även i dämpat ljus, livfulla färger och stabil ljuskontroll. Med brusreducerande mikrofoner av bra klass är den redo för att presentera dig från din bästa sida i ett videomöte.

Vill du ansluta extern skärm kan du göra det via antingen hdmi eller en av datorns två Thunderbolt 4-portar. Utöver det får du en usb typ a-port samt analogt headsetuttag. Thunderbolt-portarna används även för batteriladdning, men det behövs inte överdrivet ofta.

Den ljusstarka skärmen kan sluka energi snabbt om du arbetar utomhus, men i vanliga fall är energiåtgången mer dämpad. Och med vad som verkar vara ett stort batteri, trots låg vikt, får vi här mycket övertygande batteritid. Även med skärmen på 100 procent och full cpu-belastning räcker batteriet längre än de flesta liknande laptops.

HP Elite Dragonfly G3 färgstark skärm
Skärmen är överraskande ljusstark och färgglad för att vara en typisk kontors-pc.

Nära de bästa, men lite kvar

Den är inte riktigt lika strömsnål för vardagligt multitaskande jobb som en Apple Macbook Air eller Lenovo Thinkpad X13s med Snapdragon-processor, men bland Intel-baserade laptops hör den till de allra bästa. Och du får givetvis inte samma knäpptysta drift. Här behöver du aktiv fläktkylning då och då, även om den inte är överdrivet högljudd.

En sak som vi inte förväntade oss år 2022 var att Elite Dragonfly G3 skulle levereras med Windows 10 Pro istället för Windows 11 Pro. Men det finns fortfarande en efterfrågan från många företag, och därför går det att få rättigheter till nedgradering från Windows 11 Pro. Det är fortfarande inte något som alla företagsdatorer erbjuder, men Elite Gragonfly G3 gör det. Passa på om det är något du är intresserad av, vem vet hur länge det kommer att vara en möjlighet? Vill du gå över till Windows 11 Pro är det fritt fram och kostnadsfritt via Windows Update.

Datorn har sedan flera smarta bonusfunktioner. Du får närhetssensor som kan ställas att slå av skärm och/eller sätta datorn i vänteläge när du går ifrån den. Du får programmerbar snabbknapp i tangentbordet för att öppna ett eller flera valfria program, webbplatser eller filer. Du får snabb kontroll över webbkameran med en avsedd tangentbordknapp. Här ska också enligt HP deras egna säkerhetssvit Wolf Pro Security finnas, men den är av någon anledning inte närvarande på vår testdator.

Windows 10
Ja du ser rätt, det är gamla Windows 10 i denna sprillans nya laptop. Men fortfarande gratis att uppgradera.

Det finns få saker vi inte gillar Elite Dragonfly G3, förutom just priset. Men kanske kan Sureview-funktionen och ljusstyrkan i skärmen samt friheten att 4g-surfa i det fria vara tillräckligt lockande. Om det känns svindlande kan vi varmt rekommendera ett besök i HP:s webbutik, där den mer prisvärda basmodellen går att köpa. Det enda vi inte kan säga om den är exakt hur bra skärmen är, men på pappret ser det i alla fall inte ut att vara något fel på den.

Specifikationer

Produktnamn: Elite Dragonfly G3 6F6C8EA#UUW
Testad: Oktober 2022
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i5-1230U, 2st Performance upp till 4,4 GHz + 8st Efficient upp till 3,3 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB ddr5
Lagring: 512 GB
Bildskärm: 13,5 tum matt ips, 1920x1280 bildpunkter
Webbkamera: 5 megapixel
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, usb 3 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.2, 4g
Operativsystem: Windows 10/11 Pro
Ljudnivå: 0-37 dBa
Batteritid: 3 tim 45 min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 23 tim (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek: 29,74 x 22,04 x 1,64 cm
Vikt: 1,16 kg
Rek. pris: Ingen uppgift
Aktuellt pris: 24 990 kronor hos Komplett

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 6 222 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 533 poäng
Geekbench 5, cpu: 6 578 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 253 poäng
Geekbench 5, gpu: 14 328 poäng
Disk, läsning: upp till 3 569,74 MB/s
Disk, skrivning: upp till 2 822,52 MB/s

Betyg: 4 av 5