Surface Studios stora skärmar har fängslat många sedan den initiala lanseringen 2016. I fjol släpptes datorkonceptet i ett mer kompakt laptop-format, men Surface Studio 2 Plus tar åter klivet upp till den stationära hyllan.

Att det fortfarande är en dator riktad till kreatörer och andra "power users" är svårt att undgå; den 28 tum stora Pixelsense-touchskärmen (4 500 x 3 000) undanröjer helt enkelt alla tvivel. Priset är en annan indikation på att Surface Studio 2 Plus är ämnad för de mest krävande – från 56 999 kronor blir briset när den släpps till försäljning 1 november.

Surface Studio 2 Plus är utrustad med Geforce RTX 3060-kort på 6 gigabyte, vilket borde göra att den klarar av flertalet tyngre redigeringsuppgifter. Vidare är det 32 gigabyte ram, 1 terabyte lagring och – något överraskande – en ganska beskedlig processor àla 11 generationens Intel Core i7 som gäller.

Andra uppdateringar som kan vara värda att notera är stöd för Wifi 6, det modernare Bluetooth 5.1 och Dolby-atmos-ljud. Enligt Microsoft är datorn 50 procent snabbare än Surface Studio 2 från 2018, men exakt vad den går för ska vi utreda i ett regelrätt test lite längre fram.