Läs även: 

Det är väl knappast någon som inte vet att det finns goda möjligheter att utöka en Android-telefon med fler funktioner med hjälp av appar? Förutom att hitta smarta verktyg och spel att slå ihjäl tiden med, så finns det en hel del inställningar och val du kan, och bör, göra för att få ut så mycket som möjligt från din telefon.

Så, låt oss i denna guide se vad vi kan göra för att ytterligare trimma våra mobiler.

Observera att det är lite olika exakt var inställningsvyerna gömmer sig. Vi utgår från en Samsung-mobil i den här guiden, men andra telefontillverkare har inte alltid exakt samma namn på sina menyval. Leta efter snarlika saker så hittar du säkert rätt.

Googles butik

De flesta, men inte alla, Android-telefoner kommer med Googles tjänster samt appbutik förinstallerade. Det betyder inte att du är låst till Google Play Butik (Google Play Store) för att hitta och lägga till appar. Du kan rentav installera andar appbutiker om du skulle vilja, som Aptoide eller F-Droid, beroende på vad du är ute efter.

Vissa mobiltillverkare har dessutom egna appbutiker förinstallerade på sina telefoner. Samsung har sin Galaxy Store, exempelvis. Du kan även installera appar en och en, genom att ladda hem så kallade apk-filer (appen, helt enkelt) på nätet. Detta görs på egen risk, för det här är förstås ett bra sätt att lura in skadlig kod på din enhet, så var försiktig.

Galaxy Store
Google Play Butik är det mest kända verktyget för att ladda hem appar, men det finns fler – exempelvis Samsung Galaxy Store.

Det kan absolut finnas situationer där det är fördelaktigt att installera en alternativ appbutik, men kom ihåg att det inte är utan risk. Google jobbar hårt med att städa bort oegentligheter från sin Play Butik, med sin tjänst Play Protect.

Olika appbutiker kan ha olika sådana lösningar, men det är tveksamt om någon är så säker som Googles alternativ. Play Butik är förstås inte perfekt, det kommer in både det ena och det andra där med, så det gäller fortfarande att vara vaksam på vad som installeras.

Google Play Butik har dock en fördel som exempelvis Samsungs Galaxy-butik inte kan stoltsera med, och det är att den inte tar hänsyn till vilken mobiltillverkaren är. Visst, det finns Android-modeller som inte har Play Butik förinstallerad för att de inte uppnår Googles krav, men de är i minoritet på den svenska marknaden.

Inte ens Samsung, oftast störst i segmentet, kan konkurrera med Play Store, trots att de har en egen appbutik förinstallerad. Problemet, om du shoppar en massa appar i Galaxy-butiken, är att du då garanterat måste installera den på en ny mobil som inte är av Samsung-modell, medan Play Butik sannolikt redan finns på plats.

Säkerhet och lättillgänglighet är vad som talar för Google Play Butik. Välj andra alternativ endast om du har en god anledning till det, helt enkelt.

Dina standardappar

Din telefon kommer med en mängd appar som standard. Ta webbläsaren till exempel, det är en typ av app som många har egna preferenser kring. De flesta Android-mobiler har Chrome som förvald webbläsare, men det måste inte vara så. Det finns förstås gott om alternativ på Google Play Butik, exempelvis Brave eller Firefox.

Standardapp
Du väljer själv vilken webbläsare som ska öppnas när du klickar på en länk – och det finns även standardappar för andra situationer.

Du ändrar dina standardappar under Inställningar, Appar, och sedan väljer du Standardappar. Här ser du flera olika typer av appar, och vilka som används som standard. Det betyder med andra ord att om du trycker på en länk i ett e-postmeddelande så öppnas den i din standardwebbläsare.

Om du inte vill att det ska vara Chrome så trycker du helt enkelt på Webbläsarapp och väljer en annan installerad webbläsare. Det är inte svårare än så.

Specialregler för länkar

Öppna länkar-alternativet är en intressant sak. Här kan du låta systemet öppna vissa länkar med appar, i stället för att använda standardwebbläsaren. Lösenordsappen 1Password är ett bra exempel, för om du får en länk till ett utdelat lösenord så vore det väl bra om den öppnades i 1Passwords app, i stället för i webbläsaren? Det styr du här, kort och gott.

Det är även här som du väljer om Instant App, eller snabbappar, ska vara aktiverat. Om du slår på den här funktionen så kommer vissa länkar inte öppna en webbsida längre, utan i stället i en snabbapp. Det är en bantad version av en app på Google Play Butik, och ibland kan det vara precis du behöver.

Instant App
Vill du öppna vissa länkar med en annan app än webbläsaren? Det här fullt möjligt med funktionen Snabbapp (Instant App).

Idén är att du ska kunna testa appen först, innan du bestämmer dig för om du vill ladda ned den. I vissa fall kan det här förstås vara bra, men om du vill ha en så ren upplevelse som möjligt så låter du den här funktionen vara avstängd.