Spelar du piano, gitarr eller något annat instrument? I så fall är det är steget inte långt till att börja spela in dina mästerverk och dela med dig av din kreativitet. Allt som behövs är fantasi, och olika grejor att alstra ljudet och spela in detsamma med. Här är åtta kul musikprylar för alla smaker.

Bygg din egen trummaskin

Beatbox

Att sätta ihop din egen batteridrivna trummaskin i en kartong med bärhandtag är ett säkert sätt att inkassera maximala hipster-poäng (åtminstone i vissa kvarter). Beatbox är en byggsats som monteras på en timme, med knappar, förstärkare, två högtalare och en hög medföljande sladdar – utan att lödning krävs.
Kompletteras med mobilappen Rhythmo Lab till telefon eller surfplatta och sedan kan du börja dunka ut svängiga rytmer!

Produkt: Beatbox
Pris: 1 600 kronor hos Rhytmho


Elsaxofonens återkomst

Roland

Hade du glädjen att se operan ”Ålevangeliet” i våras? Den bärande musikaliska byggstenen var udda blåsinstrumentet EWI (Electronic Wind Instrument), som framför allt Akai tillverkar men även Roland med sin Aerophone AE-10. Greppet är som på en vanlig saxofon men du kan även spela klarinett, flöjter som den japanska shakuhachi, fiol, cello, syntar – allt som allt 128 olika ljud – antingen genom inbyggda högtalaren, i hörlurar eller via en surfplatta eller dator för vidare manipulering.

Produkt: Roland Aerophone AE-10
Pris: 7 623 kronor hos Amazon Sverige


Spela in i datorn

Focusrite

Oavsett vad du vill spela in behöver det passera ett gränssnitt med förförstärkare som tar ett elektriskt instrument eller en mikrofon och levererar en signal som kan sparas i ett musikprogram. Focusrite Scarlett 2i2 används av såväl amatörer som proffs, och säljs också i ett paket med kondensatormikrofon, hörlurar, inspelningsprogrammet Ableton Live Lite och diverse plug-ins som förstärkarsimulatorer, digitala trummor, syntar och effekter. Bra för att blixtsnabbt komma igång med musik eller poddar.

Produkt: Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen
Pris: 2 287 kronor hos Amazon Sverige


Rena rama rymden

Moog Theremini

Det nära nog sci-fi-mässiga instrumentet Theremin uppfanns för drygt 100 år sedan och kunde under 1960- och 70-talen höras i tv-serien ”Dark shadows” liksom hos Beach Boys, Rolling Stones och Led Zeppelin. Rör händerna runt antennen och mer eller mindre ljuv musik uppstår – ett sjungande, visslande ljud som närmast påminner om att spela på en såg i rymden. Moog Theremini emulerar originalljudet med en synt, men är en prisvärd kompromiss med inbyggda eko-effekter och autotune.

Produkt: Moog Theremini
Pris: Från 3 495 kronor via Prisjakt


Symfonirockarnas favorit

Mellotron Micro

Mellotronen slog igenom efter Beatles ”Strawberry fields” och kunde därefter höras i varenda symfonirocklåt på 1970-talet. På den tiden ett synnerligen opraktiskt instrument där tangenterna spelade upp ett kort magnetband med inspelade flöjter, fioler eller körer. De lät trots detta inte som exakt kopior av verkliga instrument – men coolt och unikt! Fullskaliga replikan M4000D kostar det tredubbla men lilla Mellotron Micro är en bra start med sina 25 tangenter och 100 ljud. Mantel får köpas separat.

Produkt: Mellotron Micro
Pris: Från 10 995 kronor via Prisjakt


Peka och klicka-synt

Stylophone S-1 Analog

Ett par snäpp mer primitiv är Stylophone, världens första serietillverkade synt, som du spelar på med en penna med mässingsspets. Sedan 2020 finns en originaltrogen analog version, även i en speciell David Bowie-modell, tillsammans med ett häfte med bilder, texter och beskrivning hur du spelar olika låtar. Då det begav sig använde Bowie en Stylophone i ”Space oddity”, och Kraftwerk i ”Pocket calculator”. Vill du bara åt ljudet – testa gratisappen Stylusphone Lite.

Produkt: Dübreq Stylophone S-1 Analog
Pris: 380 kronor hos Stylophone


Kläm fram musiken

Skoog

Skoog 2.0 är en kub med flera ytor att klämma och vrida på för att skapa musik på ett nyskapande sätt. Anslut trådlöst till Ipad och Iphone och sätt ihop musik med hjälp av samplingsappen Skratch. Via usb till Mac kan du styra syntar i Macens musikprogram och spela med när du lyssnar på din favoritmusiktjänst. Funkar även tillsammans med Swift Playgrounds, Apples system som lär ut programmering.

Produkt: Skoog 2.0
Pris: Från 2 449 kronor via Prisjakt


Diskjockeyns hjälpreda

Akai LPD8 Pad Controller

En mer klassisk midi-kontroller som ansluts och drivs via usb och funkar med de flesta musikprogram i datorn, och med sina 33 centimeter och vikt på 450 gram smidigt stoppas i datorväskan. Slå på de gummiaktiga, bakljusbelysta, anslagskänsliga knapparna för att spela rytmer eller andra ljud, och vrid på rattarna för att justera olika parametrar. Programvara till Mac och Windows ingår, inga extra drivrutiner krävs.
Produkt: Akai LPD8 Pad Controller
Pris: 644 kronor hos Amazon