Släktforskning kan se ut på olika sätt. Det kan vara en uppslukande och tidskrävande hobby där man likt en forskare söker igenom gamla kyrkböcker och andra dokument för att hitta sina anfäder. Men det kan lika väl handla om att använda datorn för att rita upp ett enkelt släktträd.

Det senare kan du göra på den svenskspråkiga gratistjänsten Familysearch.

I sin enklaste form kan du använda Familysearch för att skapa ett statiskt släktträd. Du fyller helt enkelt i ditt egen namn och kompletterar sedan med dina föräldrar, deras föräldrar, syskon, kusiner, barn och så vidare. Allt det här sparas automatiskt i molnet och du kan arbeta vidare närsomhelst. Det finns även funktioner för att skriva ut ditt släktträd – eller spara det som en pdf-fil.

LÄS MER: 10 tjänster där du skapar ett släktträd – och hittar dina rötter

Men vill du utnyttja Familysearch till max ska du inte nöja dig med att bara mata in informationen själv.

Familysearch har enligt egna uppgifter över en miljard profiler i hela världen, och du kan du koppla ihop ditt eget släktträd med andras – för att på så sätt slippa göra jobbet själv.

Av mormoner

Familysearch är en av de stora och ansedda tjänsterna för släktforskning, men till skillnad från konkurrenter som Myheritage och Ancestry är tjänsten gratis. Förklaringen är att den drivs av den kristna sekten mormonerna (Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga). För mormoner är släktskap en av religionens grundstenar, och det här är förklaringen till att man har skapat tjänsten.

Familysearch lovar att respektera din personliga integritet, och de följer samma lagar som andra. Men det är viktigt att vara medveten om sektkopplingen innan man använder tjänsten.

Familysearch

1. Skapa konto

Surfa till www.familysearch.org och klicka på Skapa konto uppe till höger. Ange först namn, födelsedatum och kön – och sedan användarnamn, lösenord, telefonnummer/e-post och land. Avsluta med Skapa konto och bekräfta din mejladress/telefonnummer.


Familysearch

2. Lär dig mer

På den sida som öppnas väljer du Logga in och kom igång för att öppna en sida med information. Du kan exempelvis klicka på Kom igång med släktforskning för att få mer information om hur du kan använda Familysearch.


Familysearch

3. Skapa träd

För att skapa ett enkelt släktträd trycker du på Släktträdet i toppmenyn och väljer Släktträd. Du ser nu en ny vy där du än så länge är du den enda personen. För att lägga till fler släktingar trycker du på exempelvis Lägg till barn eller Lägg till far.


Familysearch

4. Lägg till släktingar

När du klickar på Lägg till öppnas ett slags registerkort, och du kan nu fylla i allt du vet om personen i fråga, till exempel namn, födelsedatum och födelsestad. Ange också om personen lever eller är avliden och tryck Nästa.


Familysearch

5. Sök släktingar

Om personen är avliden får du nu se förslag på personer som redan finns i Familysearch – och som skulle kunna vara din släkting. Välj någon av dem eller tryck Skapa person. För levande personer finns inte den här funktionen.


Familysearch

6. Lägg till mer

Vartefter du lägger till nya personer i ditt släktträd skapas också nya möjligheter. När du har lagt in en förälder kan du välja Lägg till barn. Du kan också öppna en persons informationskort för att exempelvis komplettera med en bild.


Familysearch

7. Så skapar du en släktgrupp

Vill du arbeta med din släktforskning tillsammans med andra. Det här kan du göra genom att skapa en så kallad Släkgrupp där ni bland annat har en möjlighet att skicka meddelanden till varandra.
Tryck bara på din profilbild uppe till höger och välj Släktgrupp, Skapa grupp. Ge den ett namn och ladda upp en profilbild om du vill. Kryssa i samtyckesrutan en bit ned och välj Skapa grupp. För att lägga till medlemmar klickar du på Visa grupp och väljer Bjud in medlem. Härifrån kan du även välja Skicka meddelande till gruppen – när gruppen är skapad.