Bilder innehåller ibland text. Du kan till exempel ha hämtat en bild med något fyndigt citat från nätet eller också har du av någon annan anledning en bild där du bara vill komma åt textinnehållet.

Det finns många sätt att göra detta. Här presenterar vi ett som är väldigt enkelt, nämligen att gå omvägen via ett pdf-dokument och sedan använda Word.

Beroende på bilden och texten blir resultatet inte alltid perfekt. Om exempelvis bakgrunden är plottrig eller texten har olika färger kan Word ha svårt att urskilja orden korrekt. Du kan därför behöva redigera resultatet innan du är nöjd.

Om metoden inte fungerar alls för din bild finns det andra sätt. Du kan till exempel utnyttja någon online-konverterare, exempelvis www.onlineocr.net, som är gratis. Det finns dock alltid en viss osäkerhet i att använda sådana tjänster – du vet inte var ditt material hamnar och hur det används. Och du är naturligtvis inte heller garanterad en perfekt återgivning av texten där heller.

Word

1. Öppna

Öppna din bild i ditt vanliga bildvisningsprogram, här Windows fotovisare. Välj att skriva ut bilden.


Word

2. Skriv ut som pdf

Välj Microsoft Print to PDF som skrivare och välj att spara den med lämpligt namn på lämpligt ställe.


Word

3. Öppna med

Högerklicka på din pdf-fil i Utforskaren och välj Öppna med. Om Word inte finns med i listan, klicka på Välj en annan app och bläddra fram Word. Öppna.


Word

4. Redigera

Word arbetar en stund och sedan presenteras din bild i textformat. Redigera det som behövs och spara sedan dokumentet som du vill ha det.